Σάββατο, 22 Ιανουαρίου, 2022

Βροχή οι αιτήσεις για επενδύσεις που αφορούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Αιτωλοακαρνανία.

Βροχή οι αιτήσεις για επενδύσεις που αφορούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Αιτωλοακαρνανία.

Σε πόλο ενεργειακών επενδύσεων εξελίσσεται η Αιτωλοακαρνανία, καθώς βροχή πέφτουν οι αιτήσεις στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για εγκατάσταση είτε φωτοβολταικών, είτε αιολικών πάρκων, είτε για τη δημιουργία μικρών υδροηλεκτρικών φραγμάτων.

Πέραν των αιτήσεων της ΤΕΡΝΑ, στις οποίες αναφερθήκαμε τον προηγούμενο μήνα, η Μηχανική ΑΕ κατέθεσε αιτήσεις με σχετικές μελέτες για την αδειοδότηση δύο μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών αντλησιοταμίευσης συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 762 MW

Συγκεκριμένα οι μελέτες αφορούν τη δημιουργία των εξής σταθμών: 1) ΥΗΕ ΠΟΣΕΙΔΩΝ Ι εγκατεστημένης ισχύος 380 MW στη θέση Μπαμπαλιό του Δήμου Ινάχου, Ν. Αιτωλοακαρνανίας, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 196 εκατ. ευρώ και 2) ΥΗΕ ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΙΙ εγκατεστημένης ισχύος 382 MW στη θέση Σαργιάδα του Δήμου Παρακαμπυλίων, Ν. Αιτωλοακαρνανίας εκτιμώμενου προϋπολογισμού 199 εκατ. ευρώ.
Δεν είναι όμως μόνο αυτές: Χαρακτηριστικά, μόνο από την αρχή της χρονιάς κατατέθηκαν 6 αιτήσεις για χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, (Συμπαραγωγή Υψηλής Απόδοσης) ενώ μέχρι την 1η Μαρτίου υπάρχουν συνολικά 43 θετικές γνωμοδοτήσεις της ΡΑΕ για αιτήσεις δράσεων που αφορούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Αιτωλοακαρνανία. Οι περισσότερες από αυτές πάντως αφορούν πολύ μικρές μονάδες που η ισχύς τους σε ΜW είναι μονοψήφιος αριθμός..
Όπως και να έχει, γεγονός είναι ότι η Αιτωλοακαρνανία τραβάει το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών. Πέρα από μικρές επενδύσεις, αργά η γρήγορα η κινητικότητα αυτή θα φέρει και μεγαλύτερες.
Το ζητούμενο όμως είναι αυτές οι επενδύσεις να έχουν αποτελεσματικότητα, βιωσιμότητα και προπάντων να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Αλλιώς χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό και μακροπρόθεσμους στόχους οι όποιες αλλαγές που θα επιφέρουν στο φυσικό περιβάλλον ( νέα υδροηλεκτρικά φράγματα, αιολικά πάρκα κτλ) δεν θα έχουν ούτε αντίκρυσμα και κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.