Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2020

Γάμος… αλά πολιτικά

Ραγδαία αύξηση των πολιτικών γάμων στα χρόνια της κρίσης. Αναλυτικά τα στοιχεία για το Δήμο Αγρινίου απ’ το 2005 έως σήμερα

Εκρηκτική είναι η αύξηση των πολιτικών γάμων στο Αγρίνιο τα τελευταία χρόνια… δει δε χρημάτων. Η οικονομική δυσπραγία ωθεί όλο και περισσότερα ζευγάρια να αναβάλουν το γάμο τους και να επιλέξουν, εν τέλει, ως ενδιάμεση κατά κανόνα λύση, αντί της εκκλησίας το δημαρχείο. Εύκολα, γρήγορα, νόμιμα και πάνω απ’ όλα ανέξοδα! Κι όταν στο μέλλον θα είναι σε θέση, …θα πάρουν και την ευχή!

Ο πολιτικός γάμος είναι βέβαια νόμιμος, αλλά δεν είναι «κανονικός», δεν είναι δηλαδή ο κατά την ιερολογία και τις ευχές της Εκκλησίας ιερός και πνευματικός δεσμός που εξυψώνεται στην αξία του Μυστηρίου. Και δεν έχει ταυτόχρονα τους συμβολισμούς του στεφανώματος, του χορού του Ησαΐα, της συμμετοχής στη Θεία Ευχαριστία κ.τ.λ. Ποια γυναίκα δεν ονειρεύεται από παιδί το μεγαλοπρεπή της γάμο, με το νυφικό, τους παρανύμφους, τα κουφέτα και το ρύζι, με το γαμήλιο δείπνο και τα συναφή; Δυστυχώς όμως, οι συνθήκες σήμερα, και η εμπορευματοποίηση που έχει επισέλθει και καθιερωθεί, δεν επιτρέπει πάντα την εκπλήρωση του ονείρου… σε μια στρεβλή αντίληψη, κατά τη γνώμη μας, αφού το πραγματικό κόστος για έναν εκκλησιαστικό γάμο μπορεί να περιοριστεί στο ελάχιστον, αν αφαιρεθούν τα εξωεκκλησιαστικά στοιχεία, που ως κοινωνική συνθήκη έχουν προσκολληθεί.
Η πραγματικότητα, ωστόσο δεν αλλάζει. Και η πραγματικότητα είναι πως όλο και περισσότεροι Αγρινιώτες εξ ανάγκης επιλέγουν τον πολιτικό γάμο, όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα παντού στην Ελλάδα. Υπάρχουν φυσικά και οι περιπτώσεις ζευγαριών που από επιλογή πηγαίνουν στο δημαρχείο, αυτές όμως αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα. Όπως υπάρχουν ταυτόχρονα οι αρκετές εκείνες περιπτώσεις, όπου ο πολιτικός γάμος είναι απλά μια σύμβαση με καθαρά νομικό περιεχόμενο, προς κατοχύρωση δηλαδή ή σύναψη δανείου και τα συναφή.
Όπως μας πληροφορεί η αρμόδια αντιδήμαρχος Αγρινίου κα Ντίνα Κατσαρή, στην οποία και απευθυνθήκαμε ζητώντας επιμέρους στοιχεία, ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών που παντρεύονται με πολιτικό γάμο είναι ήδη εγκυμονούσες, ενώ υπάρχει ένα εξίσου μεγάλο ποσοστό όπου η σύζυγος κυρίως είναι αλλοδαπής καταγωγής. Οι περισσότεροι πολιτικοί γάμοι τελούνται σε αίθουσα του κτιρίου των καπναποθηκών Παπαστράτου, όπου το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αγρινίου, ορισμένοι όμως, για μεγαλύτερη επισημότητα, τελούνται στο δημοτικό κατάστημα του Αγίου Κωνσταντίνου ή και στην Γλυπτοθήκη Καπράλου, στο συγκρότημα της βιβλιοθήκης.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που η «Συνείδηση» ζήτησε και έλαβε απ’ το Δήμο Αγρινίου, τα τελευταία χρόνια υπάρχει σταθερή αύξηση των πολιτικών γάμων, μεγάλη «έκρηξη» δε στα χρόνια της κρίσης. Πιο συγκεκριμένα:
Το 2005 έγιναν 52 πολιτικοί γάμοι και εκδόθηκαν 107 άδειες, αφού δεν είναι απαραίτητο ο γάμος να τελεστεί εκεί όπου θα εκδοθεί η άδεια.
Το 2006 έγιναν 60 γάμοι και εκδόθηκαν 117 άδειες.
Το 2007 έγιναν 68 γάμοι και εκδόθηκαν 116 άδειες.
Το 2008 έγιναν 79 γάμοι και εκδόθηκαν 134 άδειες.
Το 2009 έγιναν 75 γάμοι και εκδόθηκαν 146 άδειες.
Το 2010 έγιναν 99 γάμοι και εκδόθηκαν 179 άδειες.
Το 2011 έγιναν 129 γάμοι και εκδόθηκαν 287 άδειες και
Το 2012, μέχρι σήμερα, έγιναν 120 πολιτικοί γάμοι και εκδόθηκαν 245 άδειες.
Σημειώνουμε ότι την προ του Καλλικράτη εποχή ελάχιστοι ήταν οι γάμοι που τελούνταν στους δήμους της ενδοχώρας, καθώς και τότε οι κάτοικοι των εκεί περιοχών επέλεγαν το Δήμο Αγρινίου για τον πολιτικό τους γάμο.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.