Κυριακή, 7 Μαρτίου, 2021

Γη σε νέους αγρότες με ενοίκιο 5 ευρώ το στρέμμα.Στην Αιτ/νία τα πρώτα στρέμματα

Γη σε νέους αγρότες με ενοίκιο 5 ευρώ το στρέμμα.Στην Αιτ/νία τα πρώτα στρέμματα

Έως το τέλος Αυγούστου θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο το για την παραχώρηση αγροτικής γης σε νέους αγρότες. Τα πρώτα στρέμματα θα δοθούν πιλοτικά σε Έβρο, Σέρρες και Αιτωλοακαρνανία.

Σε όλους τους νομούς της χώρας έχουν καταγραφεί “καθαρά” 3 εκατ. στρέμματα και η παραχώρηση θα γίνει με συμβολικό ενοίκιο της τάξης των 5 ευρώ το στρέμμα, με τις συμβάσεις να κυμαίνονται από 5 έως 20 χρόνια, ανάλογα με την καλλιέργεια δήλωσε στο MEGA ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Δριβελέγκας. Διευκρίνισε επίσης ότι η παραχώρηση θα γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια από τους περιφερειάρχες.

Όσον αφορά στο ποια είναι τα κριτήρια; «Ο δικαιούχος να είναι αγρότης, να είναι νέος κάτω των 30 ετών, να έχει πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ Γεωπονικής Σχολής, να είναι το χωράφι του όμορο με αυτό που είναι του Δημοσίου», σημείωσε ο κ. Δριβελέγκας και πρόσθεσε πως «τα πρώτα στρέμματα θα δοθούν πιλοτικά σε Έβρο, Σέρρες και Αιτωλοακαρνανία. Εάν ψηφιστεί το Σεπτέμβριο το νομοσχέδιο, αμέσως τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η διαδικασία από τους περιφερειάρχες».

Αναφερόμενος στις συγχωνεύσεις Οργανισμών ΕΘΙΑΓΕ, ΟΕΕΓΕΚΑ – ΔΗΜΗΤΡΑ, ΟΠΕΓΕΠ και ΕΛΟΓΑΚ του υπουργείου τόνισε πως «δεν κλείνουμε κανέναν οργανισμό. Είναι τέσσερις οργανισμοί, οι οποίοι κάνουν μια συγκεκριμένη δουλειά. Αυτό λοιπόν που υπήρχε μέχρι τώρα ήταν ότι ο κάθε οργανισμός έκανε τη δουλειά του, αλλά δεν υπήρχε διασύνδεση και δεν έφτανε το αποτέλεσμα της δουλειάς του στον αγρότη».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στους τέσσερις οργανισμούς, οι οργανικές θέσεις ήταν 2.885 που δεν ήταν καλυμμένες, ενώ συνολικά δουλεύουν 700 άτομα. Σήμερα και με τον καινούριο φορέα χρειάζονται για να λειτουργήσει σωστά 1.000 άτομα. “Δεν πρόκειται να απολύσουμε κανέναν, το προσωπικό θα αξιολογηθεί και θα μετακινηθεί αν χρειαστεί”, επισήμανε.
newsit.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.