Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

Γιάννης Γράψας: Βασική αρχή το εμείς πάνω από το εγώ

Γιάννης Γράψας: Βασική αρχή το εμείς πάνω από το εγώ

463052dad9377fe2445d3b1bfb5f62a3_MΟ Γιάννης Γράψας αναλαμβάνει τον Αίολο Αστακού στο ποιο κομβικό σημείο της ιστορίας του. Για πρώτη φορά η ομάδα στοχεύει στον πρωταθλητισμό και τι καλύτερο να εμπιστευτείς τις τύχες αυτής της προσπάθειας σε έναν άνθρωπο με εμπειρίες διπλά στον Σούλη Μαρκόπουλο στον ΠΑΟΚ , και στην Ιταλία στην Σιένα δίπλα στον Λούκα Μπάνκι. Το basket247.gr συνομίλησε μαζί του για την φετινή προσπάθεια αλλά δεν μείναμε μόνο εκεί. Αναπτύξαμε πολλά θέματα που αξίζει κάποιος να τα διαβάσει. Και απαντάει και στο ερώτημα Γ.Ε.Α. ή Α.Ο.Α. ;

Μετά από χρόνια επιστροφή στο Αγρίνιο και πλέον προπονητής του Αστακού. Ποιοι λόγοι σε ώθησαν στο να πεις το ναι;

Η σοβαρότητα των ανθρώπων του Αιόλου, το όραμά τους και οι στόχοι τους,  για μένα αποτελούν πρόκληση με σημαντικότερο σημείο την ταύτιση των απόψεων σχετικά με την φιλοσοφία πάνω στην οποία θα πρέπει να «οικοδομηθεί» μια επαρχιακή ομάδα η οποία έχει στόχο την σωστή ανάπτυξη του μπάσκετ και παράλληλα την δημιουργία μιας δυνατής ομάδας στις Εθνικές κατηγορίες με παρόν και μέλλον.

Οι στόχοι της φετινής σεζόν και τι θα ήθελες να έχεις αφήσει σαν έργο στην ομάδα όταν μια μέρα φύγεις από εκεί; 

Οι περισσότερες προσπάθειες αυτού του είδους συνήθως δεν ευδοκιμούν για μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί δεν υπάρχει υπομονή, παρά μόνο ένας παρορμητισμός να τα κάνουμε όλα και πολύ γρήγορα. Πρέπει να υπάρχει οργάνωση και προγραμματισμός με συγκεκριμένους στόχους. Βάλαμε τον πήχη πολύ ψηλά, έχουμε πολλά να κάνουμε, αλλά πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να γίνουμε ομάδα με όλη την σημασία της λέξης. Ήρθαν πολλοί νέοι παίκτες με διαφορά και στην νοοτροπία και στην ποιότητα και θα πρέπει να δουλέψουμε πάρα πολύ για να ισορροπήσουμε αυτές τις διαφορές. Είναι σαφές ότι με την ποιότητα παικτών που διαθέτει η ομάδα έχει στόχους πρωταθλητισμού αλλά οι ομάδες είναι τελικά αυτές που κερδίζουν τα πρωταθλήματα και όχι κάποιοι παίκτες μεμονωμένα. Η δημιουργία μοντέρνων και ισχυρών ακαδημιών μέσα από ένα οργανωτικό πλάνο που ακολουθούν οι μεγάλες ομάδες θα διασφαλίσουν ιδανικές συνθήκες προπόνησης και ανέλιξης νέων αθλητών υψηλού επιπέδου, έτοιμους να σταθούν ισάξια  σε ποιοτικά και αθλητικά χαρακτηριστικά με οποιοδήποτε συνομήλικο αθλητή από οποιαδήποτε ομάδα στην Ελλάδα. Η σημαντικότερη στιγμή για ένα προπονητή είναι να βλέπει αθλητές του να αγωνίζονται στο υψηλότερο επίπεδο και αυτό το έργο προσπαθώ να διασφαλίσω σε όλες τις ομάδες που συνεργάζομαι.

Πολλά χρόνια στην Θεσσαλονίκη και στον ΠΑΟΚ, σε Απόλλωνα Καλαμαριάς, Αναγέννηση Φλόγας,  Μέντ , στην Ιταλία στα πλαίσια της συνεργασίας σου με τον πρώην προπονητή της Montepaschi Siena Luca Banchi συμμετοχή τα τελευταία 4 χρόνια στο αμερικάνικο Basketball camp NBC, άλλες συνθήκες δουλειάς. Πόσο δύσκολη ήταν για σένα η προσαρμογή σε ένα νέο μπασκετικό περιβάλλον μετά από τόσα χρόνια;

Είναι κοινά αποδεκτό ότι στην ευρύτερη περιοχή της ΕΣΚΑΒΔΕ υπάρχει πρόβλημα με την ανάπτυξη του μπάσκετ. Φυσικά αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες και πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα πρέπει όλοι μαζί να συνεργαστούμε για να βρούμε τρόπους που θα βγάλουν το μπάσκετ της ΕΣΚΑΒΔΕ από το τέλμα που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια. Σχετικά με μένα, πρέπει να πω δεν πρόκειται να αλλάξω τίποτα από την μπασκετική μου φιλοσοφία και νοοτροπία και ότι πλέον δεν έχω, ούτε ήρθα εδώ με σκοπό, να προσαρμοστώ εγώ, στο υπάρχον μπασκετικό περιβάλλον, αλλά να προσφέρω σε αυτούς που θα συνεργαστώ μαζί τους το διαφορετικό, το αυτονόητο,  αυτό που θα κάνει την διαφορά. Αυτό το εγχείρημα φυσικά και είναι δύσκολο.

Μέσα από τις εμπειρίες που έχεις αποκομίσει τόσο καιρό ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που εσύ θεωρείς ότι υπάρχει στην περιοχή; Η νοοτροπία ίσως; 

Πιστεύω ότι σε τέσσερα σημεία εντοπίζεται το πρόβλημα που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή με κυριότερο όλων:

1.Την προκλητικά ανύπαρκτη εκ μέρους της πολιτείας δημιουργία αθλητικών υποδομών. Ειδικά στην πόλη μας είναι τρομερή η αδιαφορία για την κατασκευή ενός ακόμη κλειστού γυμναστηρίου, όπως επίσης προκλητική είναι και η στάση αδιαφορίας όλων των τοπικών Συλλόγων στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

2.Η έλλειψη τεχνογνωσίας και επιμόρφωσης,  σε συνάρτηση με τον ανύπαρκτο έλεγχο των Διοικητικών στελεχών (παράγοντες)  του αθλητισμού, σε όλα τα επίπεδα σύμφωνα με τις ανάγκες.

3.Η έλλειψη  προγραμματισμού  και οργάνωσης των τμημάτων υποδομής των συλλόγων μέσα από ένα ενιαίο πλάνο με συγκεκριμένη φιλοσοφία και αρχές από την θεσμική αρχή.

4.   Η άρνηση για επέκταση σε όλες τις τοπικές κατηγορίες και σε όλα τα πρωταθλήματα των τμημάτων υποδομής της υποχρέωσης του προπονητή να κατέχει δελτίο ταυτότητας διασφαλίζοντας έτσι την ποιότητα της προπόνησης.


Τόσα χρόνια αθλητής υψηλού επιπέδου και μετά προπονητής. Τελικά τι είναι πιο εύκολο να μάθεις η να μεταδώσεις στους παίκτες αυτά που θες;

Και τα δυο αντικείμενα έχουν τις δικές στους δυσκολίες και ανάλογες ευθύνες τίποτα όμως δεν συγκρίνεται με την δυσκολία όχι τόσο να μεταδώσεις πληροφορίες στους αθλητές αλλά να τους εμπνεύσεις  και αυτό είναι το χάρισμα που κάνει την διαφορά σ’ εμάς τους προπονητές.

Αισθάνεσαι περήφανος για κάποιους από τους αθλητές που είχες στα πρώτα τους  βήματα για την πορεία που είχανε;

O ρόλος του προπονητή είναι αυτός ακριβώς, να ετοιμάζει τους παίκτες και να τους βλέπει να προχωρούν σε υψηλό επίπεδο. Αισθάνομαι πολύ τυχερός που συνεργάστηκα τόσο στον ΠΑΟΚ όσο και στις άλλες ομάδες μου με παίκτες και παίκτριες που τώρα όχι μόνο αγωνίζονται στην Α1 και σε άλλες Εθνικές κατηγορίες αλλά πολύ από αυτούς έγιναν διεθνείς στα «χέρια μου» και συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να αγωνίζονται στις Εθνικές ομάδες. Εάν δεν σε κάνει αυτό υπερήφανο ως προπονητή τι άλλο θα μπορούσε να σε κάνει?
Ποιος είναι ο ιδεατός τρόπος να ενώνεις πολλά εγώ σε ένα εμείς στην ομάδα;  Η συνεργασία με τον ΠΑΟΚ ήταν σταθμός στην καριέρα σου; 

Η ηγετική συμπεριφορά του προπονητή  από την οποία προκύπτει η σωστή κατανομή των ρόλων και η αξιοκρατία μέσα στην ομάδα δημιουργεί ηρεμία και ομαδικότητα. Προσπαθώ να μην αδικώ τους παίκτες μου, τους εμπιστεύομαι απόλυτα, παίρνοντας το μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Στις ομάδες που δεν κατάφερα να δημιουργήσω αυτό το κλίμα αποχώρησα χωρίς να υπολογίζω οποιοδήποτε κόστος. Σαφώς και η συνεργασία με τον ΠΑΟΚ ήταν σταθμός στην καριέρα μου. Ο  ΠΑΟΚ είναι πολύ μεγάλη ομάδα και αισθάνομαι ευλογημένος που συνεργάστηκα μαζί του για 3,5 χρόνια. Είχα την ευκαιρία να  συνεργαστώ με κορυφαίους αθλητές αλλά και προπονητές. Οι εμπειρίες είναι μοναδικές. Εκείνο όμως που με επηρέασε θετικά σε πολύ μεγάλο βαθμό ήταν η εμπειρία της Αμερικής και του κολεγιακού μπάσκετ με την υποτροφία του ΣΕΠΚ.
Ποιος προπονητής σε επηρέασε στην φιλοσοφία που ανέπτυξες σαν προπονητής; 

Χωρίς δεύτερη σκέψη θα πω δυο ανθρώπους : τον John Wooden του οποίου η φιλοσοφία με σημάδεψε όταν στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής πραγματοποιήσαμε έρευνα σχετικά με το προπονητικό του έργο και την μεθοδολογία  προπόνησης του UCLA, και ο  Σούλης Μαρκόπουλος  τον οποίο θεωρώ καλύτερο Έλληνα προπονητή με στοιχεία όπως  η ευγένεια, η σοβαρότητα ,η μεθοδικότητα και η εργατικότητα του, που πραγματικά με κατέπληξαν.

Κάθε ομάδα παίζει με βάση το υλικό της. Σε ένα ιδεατό ρόστερ τι χαρακτηριστικά θα ήθελες να έχει η ομάδα σου; 

Θεωρώ ότι ακόμη και στην καλύτερη δυνατή επιλογή παικτών με ποιοτικά και αθλητικά χαρακτηριστικά εάν η ομάδα δεν στηρίζεται στην αρχή ότι : «Οι ομάδες γίνονται σπουδαίες όταν τα μέλη τους εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον και παραδίδουν το «εγώ» τους για το «εμείς» ….» δεν έχει καμιά ελπίδα επιτυχίας.

Άφησες ιστορία σαν παίκτης της ΓΕΑ και του ΑΟΑ. Τελικά ποια ομάδα έχει λίγο πιο ξεχωριστή θέση στην καρδιά σου; 

Είναι και οι δυο ομάδες τις πόλης μου και άσχετα από τις ιδιομορφίες που ζήσαμε εκείνη την εποχή έχουν και οι δυο ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Φυσικά όμως η εμπειρία της Γυμναστικής Εταιρείας πραγματικά με σημάδεψε για όλη μου τη ζωή, έχω κρατήσει μόνο τις ευχάριστες αναμνήσεις και ελπίζω πραγματικά κάποια στιγμή να βρει στο μπάσκετ την θέση που της αξίζει βάση της ιστορίας της.
Τρία από τα παιδιά σου ασχολούνται με το μπάσκετ. Τι θα ήθελες να πάρουν από τον αθλητή Γιάννη Γράψα και τι όχι; 

Κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα  εγώ διδάχθηκα από τα λάθη μου και προσπαθώ να προφυλάξω τα παιδιά μου από αυτά γιατί έχουν επιλέξει ένα δύσκολο δρόμο στον οποίο θα πρέπει να είναι προετοιμασμένα για όλα μαθαίνοντας τα όμως  ότι το  ποιος είσαι ως άνθρωπος είναι σημαντικότερο από το ποιος είσαι σαν παίκτης.

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Γιάννης Γράψας είναι πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα Μπάσκετ κάτοχος Msc., Προπονητικής του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής με ειδίκευση  στην Βιντεοανάλυση τεχνικής- τακτικής  ομαδικών αθλημάτων με Η/Υ, ενώ το Διδακτορικό του έχει ως αντικείμενο την προπονητική συμπεριφορά και την απόδοση των αθλητών στην αθλητική ψυχολογία .

Τον Οκτώβριο του 2008 ταξίδεψε στην Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών με Υποτροφία από τον ΣΕΠΚ (Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης) στα κολέγια Villanova, Saint Josephs, Temple, Drexel, Penn State, De La Salle και παράλληλα στις ομάδες του ΝΒΑ, Φιλαδέλφεια 76Sixers, New Jersey Nets και τους Washington wizards.

Προπονητής επί σειρά ετών σε ομάδες της ΕΣΚΑΒΔΕ, αλλά και σε ομάδες  άλλων Ενώσεων τις χώρας.

Διετέλεσε προπονητής του ΠΑΟΚ στα τμήματα υποδομής ενώ παράλληλα, είναι μέλος του Προπονητικού team της ανδρικής ομάδας του ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ, της ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΦΛΟΓΑΣ και της ΜΕΝΤ στην Β’ Εθνική και Α2 Εθνική κατηγορία αντίστοιχα. Το 2001 συμμετέχει στους ΧVI Μεσογειακούς Αγώνες στην Τύνιδα με κορυφαία  συμμετοχή στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας ως Διευθυντής αθλήματος της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004.

Αρκετά σημαντικό είναι επίσης και το ερευνητικό του έργο στο χώρο του αθλητισμού και ειδικότερα του Μπάσκετ το οποίο έχει παρουσιαστεί σε διάφορα συνέδρια.

Μιχάλης Σταμουλάκης

basket247.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.