Τρίτη, 20 Απριλίου, 2021

Γιαννακά: Δεν έχει κατασταλάξει για το αν θα ψηφίσει τα νέα μέτρα…

Γιαννακά: Δεν έχει κατασταλάξει για το αν θα ψηφίσει τα νέα μέτρα…

“Δεν έχω κατασταλάξει ακόμα γιατί δεν έχω ακούσει την πολιτική επιχειρηματολογία και την πολιτική διαχείριση του νέου μνημονίου από τον Γ. Παπανδρέου. Δεν τον έχω ακούσει. Θέλω να ακούσω τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στην κοινοβουλευτική ομάδα που θα κάνουμε για να ακούσω τα πολιτικά του επιχειρήματα. Είναι αλήθεια ότι έχω ισχυρές αμφιβολίες” λέει η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Σοφία Γιαννακά ερωτώμενη για το αν θα ψηφίσει τα νέα μέτρα. Ωστόσο δίνει ένα στίγμα λέγοντας πως “κατά βάθος εκτιμώ ότι δεν έχω το δικαίωμα καταψηφίζοντας να φέρω την Ελλάδα στη χειρότερη κατάσταση και την επιστροφή στη δραχμή. Αυτή είναι η αφετηρία μου”.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της Σοφίας Γιαννακά στην εκπομπή του Μπάμπη Παπαπαναγιώτου στο Ράδιο 9: (πηγή www.radio9.gr)

Αν θα περάσουν τα μέτρα:«Πιστεύω ότι θα είναι ένα δύσκολο τριήμερο με άγνωστη κατάληξη την Κυριακή. Διαπιστώνω ότι από την πλευρά του ΛΑΟΣ υπάρχει μία διάθεση σε μία πτέρυγα του κόμματος να πει ‘’όχι’’ τελικά. Ξέρω ότι υπάρχουν και ασκούνται ισχυρές πιέσεις στον Α. Σαμαρά από μερίδα Βουλευτών για να μη ψηφίσει, να μην αναλάβει το πολιτικό κόστος παρά το γεγονός ότι χθες ο κος Σαμαράς υπέγραψε το νέο μνημόνιο. Δεν ξέρω αν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ θα επικρατήσουν κάποιες δυνάμεις που την Κυριακή ίσως ψηφίσουν ‘’όχι’’. Το σκηνικό είναι εξαιρετικά ρευστό. Υπάρχει ένα ενδεχόμενο αυτή η συμφωνία να μην περάσει από τη Βουλή».
Τί θα κάνει η ίδια:«Οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουμε κληθεί πολλές φορές τα 2,5 τελευταία χρόνια με το εκβιαστικό δίλημμα να ψηφίσουμε τα μέτρα, το μνημόνιο, το μεσοπρόθεσμο κλπ. Δεν έχω κατασταλάξει ακόμα γιατί δεν έχω ακούσει την πολιτική επιχειρηματολογία και την πολιτική διαχείριση του νέου μνημονίου από τον Γ. Παπανδρέου. Δεν τον έχω ακούσει. Θέλω να ακούσω τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στην κοινοβουλευτική ομάδα που θα κάνουμε για να ακούσω τα πολιτικά του επιχειρήματα. Είναι αλήθεια ότι έχω ισχυρές αμφιβολίες. Δεν ξέρω κατά πόσο αυτά τα μέτρα θα έχουν σαν αποτέλεσμα μία βιώσιμη οικονομία, αν αυτές οι περικοπές θα κάνουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Κατά βάθος εκτιμώ ότι δεν έχω το δικαίωμα καταψηφίζοντας να φέρω την Ελλάδα στη χειρότερη κατάσταση και την επιστροφή στη δραχμή. Αυτή είναι η αφετηρία μου. Δεν έχω κατασταλάξει ακόμα τι θα κάνω τελικά πριν ακούσω τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον Γ. Παπανδρέου να μου εξηγεί πολιτικά γιατί υπογράψαμε το νέο μνημόνιο, γιατί πρέπει να το στηρίξουμε, αν είναι βιώσιμη η οικονομία, αν είναι βιώσιμο το χρέος».
Αν ήταν αναμενόμενο το νέο μνημόνιο από τη στιγμή που οι προηγούμενες προσπάθειες δεν είχαν αποτέλεσμα για την αντιμετώπιση του χρέους:
«Όχι, δεν είναι καθόλου το ίδιο. Το νέο μνημόνιο συνδυάζεται με ένα κούρεμα του χρέους. Είναι η πρώτη φορά που στο ελληνικό χρέος θα έχουμε μία απόσβεση 100 δις στο χρέος. Το δικό μας ερώτημα παραμένει. Παρά την απόσβεση των 100 δις με τη νέα δανειακή σύμβαση, με την ύφεση που θα έρθει στην ελληνική οικονομία, το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο; Μπορούμε να μιλήσουμε για ανάπτυξη σε αυτή τη χώρα και σε πόσα χρόνια ώστε το χρέος να είναι βιώσιμο;Η ατζέντα έχει αλλάξει. Το πρώτο με το δεύτερο μνημόνιο δεν έχουν καμία σχέση γιατί μεσολαβεί το PSI».
Γιατί τότε διατηρεί επιφυλάξεις:
«Για μένα το PSI, το κούρεμα 100 δις χρέους είναι ένα καλό επιχείρημα. Όντως η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της, τα τοκοχρεολύσια που πληρώνει ετήσια η χώρα μας θα είναι λιγότερα. Θέλω να το ακούσω από επίσημα και υπεύθυνα χείλη τα οποία κατηγορηματικά θα διαβεβαιώσουν εμένα, τους Βουλευτές, τον ελληνικό λαό ότι με αυτό το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Αυτή η νέα δανειακή σύμβαση είναι για 2 χρόνια. Το 2005 τέλος τα δάνεια, τέλος οι εξυπηρετήσεις, τέλος οι συμβάσεις από την Ε.Ε. Ο απαράβατος όρος είναι ότι από το 2005 και μετά η Ελλάδα θα πρέπει να ζει με τα δικά της έσοδα, με τις δικές της δυνάμεις. Έχει η Ελλάδα τη δυνατότητα, παρά το PSI, να αποκτήσει βιώσιμη οικονομία που να μπορεί να εξυπηρετεί τοκοχρεολύσια 40, 30 δις το χρόνο; Εγώ δεν μπορώ να δώσω αυτή την απάντηση, δεν είμαι ο Γιούνκερ. Θέλω από την κυβέρνηση, από τον Πρωθυπουργό, από τον υπουργό Οικονομικών αλλά κυρίως από το Γ. Παπανδρέου, να δώσουν μία ξεκάθαρη απάντηση στον ελληνικό λαό. Το PSI αλλάζει πολλά πράγματα στην Ελλάδα. Πέρα από την καταστροφή που θα φέρουν τα μέτρα, αν δούμε ψυχρά τους αριθμούς, είναι αλήθεια ότι με το κούρεμα του χρέους και την παραμονή της χώρας στο ευρώ, η Ελλάδα πολύ φτωχότερη μπορεί να ελπίζει ότι ίσως έχει ένα μέλλον.Θέλουμε κάποιον με νούμερα να μας το διαβεβαιώσει, είτε λέγεται Λ. Παπαδήμος, είτε για εμάς τους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ λέγεται Γ. Παπανδρέου. Πρέπει κάποιος να μας το πει, να μας το εγγυηθεί. Αυτό θα είναι ένα ισχυρό επιχείρημα και για την ψηφοφορία της Κυριακής».

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.