Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Γιατί ζητάνε οι τράπεζες εκκαθαριστικό της Εφορίας πλέον;

Γιατί ζητάνε οι τράπεζες εκκαθαριστικό της Εφορίας πλέον;

Όσοι κάνετε συχνές συναλλαγές με τράπεζες έχετε παρατηρήσει τον τελευταίο καιρό μια σημαντική αλλαγή. Σε περίπτωση που είχατε από πολλά χρόνια λογαριασμό από τον οποίο πληρωνόσασταν ή πληρώνατε πλέον καλείστε να δώσετε κάποια συμπληρωματικά στοιχεία με κυριότερο όλων εκείνο του εκκαθαριστικού της Εφορίας.
Πολλοί που πήγαν να δουν πρόσφατα- και εδώ στο Αγρίνιο -τους λογαριασμούς τους για να ενημερώσουν ότι περιμένουν χρήματα από κάπου έκαναν την παραπάνω διαπίστωση. Πολίτης που δήλωσε σε μεγάλη τράπεζα πρόσφατα ότι περιμένει να μπουν σε αυτή χρήματα από τον ΟΑΕΔ ενημερώθηκε ότι είτε πρόκειται να παίρνει τα χρήματά του από ΑΤΜ είτε από το ταμείο θα πρέπει να φέρει το εκκαθαριστικό του. «Μα ο λογαριασμός αυτός υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια και δεν μου είχατε ζητήσει ποτέ εκκαθαριστικό» ήταν η αντίδραση για να έρθει η απάντηση ότι «μας έχει ζητηθεί να κάνουμε διασταύρωση στοιχείων και μέσω εκκαθαριστικού». Ποια είναι όμως τα στοιχεία του εκκαθαριστικού που χρειάζεται μια τράπεζα και μάλιστα για κάποιον που είναι 20 χρόνια πελάτης της;
Η εξήγηση είναι απλή: Θέλουν όχι προφορικά το ΑΦΜ σου αλλά αυτό να αποδεικνύεται στο πιο αρμόδιο έγγραφο που είναι το εκκαθαριστικό. Αφ’ ενός τους ζητείται πλέον σε περιπτώσεις άνοιγμα λογαριασμών οπότε πρέπει να έχουν «το δεδομένο που σε ακολουθεί παντού» που είναι το ΑΦΜ και αφετέρου έχουν εντολή για τα μεγάλα ποσά να υπάρχει μια βάση που θα δείχνει αν συνάδει η φορολογική σου δήλωση με ότι κινείς στο λογαριασμό σου. Σε απλά ελληνικά αν διακινείς μαύρο χρήμα και αν πληρώνεσαι πράγματα που δηλώνεις. Για πρώτη φορά δηλαδή ο πολίτης καλείται να αποδείξει ότι ΔΕΝ είναι διακινητής μαύρου χρήματος και όχι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να βρουν τον φοροφυγά ή φοροκλοπέα… Και αυτή είναι μια πολύ σημαντική καινοτομία που μας την ανέφεραν πολλοί συμπολίτες μας σαν κάτι που τους βάζει σε υποψίες.
Να σημειωθεί ότι παράλληλα με όλα τα παραπάνω όσοι έχετε καταναλωτικά ή κάρτες σε τράπεζες έχετε λάβει ήδη ειδοποιήσεις ότι «η τράπεζα σας ενημερώνει πως εναρμονίζεται με την κοινοτική νομοθεσία για τη διακίνηση ποσών» που σημαίνει περίπου το ίδιο αλλά για την έκδοση και χρήση σχεδόν αποκλειστικά πιστωτικών καρτών. Και που να γίνει δηλαδή το αναμενόμενο κούρεμα και να απολέσουν οι τράπεζες σχεδόν τη μισή δύναμή τους. Ο καθημερινός στόχος θα είναι ο δανειολήπτης καθώς θα είναι η μοναδική πηγή για να ρεφάρουν τη χασούρα…Και ο σώζων εαυτόν σωθήτω!

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. ταλαιπωρος φορολογουμενος

    Μη λες βλακείες
    Οι τράπεζες ζητάνε εκκαθαριστικά σίγουρα όχι για διασταύρωση προσωπικών στοιχείων.
    Πήγαινε ένα εκκαθαριστικό με καλύμμένα τα οικονομικά ποσά και αν το δεχτούν…χέσε με,
    Όσο πιο μακρυά από της ληστρικές τράπεζες τόσο ιπιο καλά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.