Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

Γιατί οι τράπεζες ζητούν επιπλέον χρήματα για ρευστότητα

Γιατί οι τράπεζες ζητούν επιπλέον χρήματα για ρευστότητα

21860903_0Αυτή τη στιγμή έχουν υποβάλει στην Τράπεζα της Ελλάδας προληπτικό αίτημα χρηματοδότησης από τον ELA, δύο τράπεζες. Ούτε τρεις, ούτε τέσσερις αλλά δύο: η ALPHA και η EUROBANK. Τι γίνεται με τις άλλες δύο; Επικοινωνώντας αργά χθες το βράδυ με την Εθνική, επανέλαβαν ότι η τράπεζα ούτε έχει υποβάλει αίτημα, ούτε προτίθεται να υποβάλει, με υψηλόβαθμο στέλεχος να τονίζει ότι κάτι τέτοιο θα γίνει μόνο εάν υπάρξει δραματική ανατροπή των ως τώρα δεδομένων. Ανάλογη είναι η απάντηση που έδωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς σήμερα το πρωί, επισημαίνοντας ότι η τράπεζα δεν έχει υποβάλει προληπτικό αίτημα, ούτε προτίθεται να το κάνει, διατηρώντας επιφύλαξη για την περίπτωση που υπάρξουν απρόοπτα και ανατροπές.

Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες η Τράπεζα της Ελλάδας από χθες έχει υποβάλει στην ΕΚΤ προληπτικό αίτημα χρηματοδότησης από τον ELA και για τις τέσσερις συστηματικές τράπεζες «κι ας μη χρησιμοποιηθεί», όπως σημειώνουν σχετικά πηγές. Η κίνηση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη για τη θωράκιση του συστήματος κυρίως εν όψει της λήξης του προγράμματος στις 28 Φεβρουαρίου, που λειτουργεί ως «ομπρέλα» ρευστότητας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προηγηθεί αίτημα της ΕΚΤ προς την ΤτΕ να παράσχει στοιχεία για τις ανάγκες ρευστότητας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος από την 1η Μαρτίου, εφόσον δεν έχει υπάρξει επέκταση του ισχύοντος προγράμματος.

Οι κινήσεις στην τραπεζική σκακιέρα γίνονται με φόντο:

το «στράγγιγμα» του Δημοσίου, που οδήγησε στις τρεις τελευταίες εκδόσεις εντόκων γραμματίων ύψους περίπου 3 δισ ευρώ, οι οποίες καλύφθηκαν πλήρως από τις ελληνικές τράπεζες
το «πάγωμα» του δανεισμού μέσω repos
την εκροή καταθέσεων, που χαρακτηρίζεται ωστόσο ελεγχόμενη

Όσον αφορά, δε, στο δημοσίευμα του Der Spiegel, που αναφέρει ότι η ΕΚΤ θα εξαιρέσει τα ελληνικά ομόλογα από το πρόγραμμα εξαγοράς κρατικών τίτλων, κύκλοι της ΤτΕ αλλά και της ΕΚΤ σημειώνουν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στις 22 του μήνα και όχι νωρίτερα.

iefimerida.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Άδραξε τη μέρα

    Εκροή καταθέσεων σημαίνει ότι μειώνεται το “λίπος” της μεσαίας τάξης.Ούτε ότι πάνε τα χρήματα στο εξωτερικό,ούτε ότι τα φυλάνε στο σπίτι.Την κατάντια της ελληνικής κοινωνίας την βλέπεις και την αισθάνεσαι,φτάνει να μην βλέπεις ειδήσεις στα εντεταλμένα κανάλια της προπαγάνδας[Νεριτ,Άlpha,Mega,Antena,ΣΚΑΙ,STAR κ.λ.π].Τέτοια προπαγάνδα υπέρ της δεξιάς και των Σαμαράδων και τέτοια καλλιέργεια φόβου, δεν ξαναγνώρισε ο τόπος.Δεν γνωρίζω τι θα κάνουν οι επόμενοι που θα κυβερνήσουν,αμφισβητώ τα πάντα,αλλά αυτό που γίνεται με τα ΜΜΕ,υπέρ του τόξου των δοσίλογων,διαπλεκομένων και Μεγαμπομπολαίων[Ποτάμι-Θεοδωράκης],ακόμα και από επαρχιακά μέσα και social media δεν έχει προηγούμενο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.