Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, 2020

Γιατί το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου δεν διαθέτει δωρεάν υλικό και χώρο

Σύσκεψη αύριο για το τι θα γίνει με το μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου. Χρήσιμο το παράδειγμα της Πάτρας.

DHPETHE

Σύσκεψη θα υπάρξει αύριο για το τι μέλλει γενέσθαι με το μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου στο Αγρίνιο. Η σύσκεψη θα γίνει υπό τους δύο αρμόδιους αντιδημάρχους κ.κ. Παπαγεωργίου και Γκρίζη και με τη συμμετοχή των διευθυντών των σχολείων, της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κλπ. Ο στόχος είναι να βρεθεί ένας  τρόπος ώστε να πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ που θεωρείται κάτι καθιερωμένο στο τοπικά πράγματα. Όπως όμως πολύ πιο καθιερωμένο θεωρείται  το ΔΗΠΕΘΕ  Αγρινίου που αντιμετωπίζει τα δικά του μεγάλα προβλήματα και πρόσφατα μέσω του Δ.Σ του αποφάσισε να μην ξαναδιαθέσει δωρεάν τον χώρο του Δημοτικού Θεάτρου, μαζί με παρασκήνια, βεστιάρια κλπ για μια σειρά από λόγους. Αυτό έφερε αρκετή γκρίνια από όσους θεώρησαν ότι έτσι θα υπάρξει επιβάρυνση και η πρόταση να γίνει το Φεστιβάλ στο Μουσικό Σχολείο δεν περπάτησε. Φήμες υπήρξαν ότι θα υπάρξει πρόταση για να φιλοξενηθεί το Φεστιβάλ στο Παπαστράτειο αλλά αυτό ακόμα δεν επιβεβαιώνεται.

Πάντως οι λόγοι που το Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ αποφάσισε να μην παραχωρήσει και φέτος υλικό και χώρο στο Μαθητικό Φεστιβάλ δεν είναι και λίγοι. Να μερικοί:

-Το πρόγραμμα του δημοτικού Θεάτρου είναι φορτωμένο και σχεδόν κλεισμένο. Αυτή την εποχή παίζει το θέατρο «Παραμύθια στο Ασανσέρ» που έχει κλείσει παραστάσεις για σχεδόν δύο μήνες και αναμένεται να το παρακολουθήσουν χιλιάδες παιδιά από όλο τον νομό. Υπάρχει ένα παιδικό εισιτήριο των 4 ευρώ και αυτό θα ανακουφίσει τα πονεμένα ταμεία του ΔΗΠΕΘΕ. Μπορεί το ιδεατό να είναι να πληρώνει για όλα το κεντρικό κράτος αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Ακόμα και μετά από το Πάσχα πάντως υπάρχουν σχεδόν συνεχώς εκδηλώσεις προγραμματισμένες. Φέτος δεν υπήρχε και η πολυτέλεια του χρόνου καθώς η ανάληψη καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής δεν άφησε και πολλά χρονικά περιθώρια.

-Το ΔΗΠΕΘΕ όλοι το ζητούν για διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις γιατί είναι τσάμπα. Οπουδήποτε αλλού(αίθουσα Επιμελητηρίου, Παπαστράτειο κλπ)υπάρχει ένα αντίτιμο που για κάποιους λόγους στο ΔΗΠΕΘΕ θεωρούνται… χαράτσι. Όμως απασχολείται υπερωριακά κόσμος, δουλεύουν τεχνικοί, καθαρίζουν καθαρίστριες, ανοίγει το θέατρο Σαββατοκύριακα και κανένας δεν φαίνεται να νοιάζεται πως θα πληρωθούν όλα αυτά. Για το κράτος μην τα επαναλάβουμε… Κάπως έτσι το νέο Δ.Σ. αποφάσισε να μην διαθέτει τον χώρο και τις υποδομές σε οργανώσεις, συλλόγους, συναυλίες, εταιρίες κλπ.

-Οι φθορές. Πρόκειται για μάστιγα του Δημοτικού Θεάτρου, όπως την επικαλούνται μέλη του Δ.Σ.. Όχι μόνο υλικό(φορεσιές κυρίως και μάλιστα από επώνυμους δημιουργούς)έχουν πάθει ζημιές όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά το χειρότερο είναι ότι στη διάρκεια των Φεστιβάλ οι χώροι και οι τουαλέτες στο ΔΗΠΕΘΕ είχαν υποστεί σημαντικές βλάβες που τις αποκαθιστούσαν οι άνθρωποι του Πνευματικού Κέντρου. Ακόμα και κουφώματα έφυγαν(!) κάτω από την αδιαφορία όλων όσων θεωρητικά έπρεπε να περιφρουρούν τη θεατρική εκπαίδευση σε παιδιά. Οι επισκευές έγιναν πριν λίγο μόλις καιρό (οι τσίχλες από πατώματα και τοίχους και τα συνθήματα από σπρέι  ήταν ένα έργο από μόνο του)και κανένας από το Δ.Σ. δεν θέλει να επανέλθει εκεί η κατάσταση. Πάντως αυτές τις αιτιάσεις δεν τις αποδέχονται όλοι και υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι υπήρχε έλεγχος από τους καθηγητές και τα παιδιά δεν άφηναν φθορές πίσω τους.

Πάτρα: ΚΚΕ ο δήμαρχος αλλά…

Είναι ενδιαφέρον πάντως να δούμε και τι γίνεται αλλού, για παράδειγμα στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, εκεί όπου ο νέος δήμαρχος, ο οποίος πρόσκειται στο ΚΚΕ, μόλις χτες «έκοψε» από χορηγό του Καρναβαλιού την Κόκα-Κόλα για να δηλώσει στήριξη προς τους εργαζόμενους στην εταιρία και να ζητήσει το άνοιγμα ξανά των εργοστασίων(και παρά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα του Καρναβαλιού). Όπως μάθαμε, μετά από τηλεφώνημα στους υπεύθυνους ,από το 2012 υπάρχει απόφαση του Δ.Σ του ΔΗΠΕΘΕ να μην διατίθεται σε οργανώσεις, φορείς και συλλόγους  ο χώρος του λόγω φθορών και κακής χρήσης. Εξαιρείται μόνο ένας σύλλογος ειδικού σκοπού που αφορά σε σχεδιασμό για το Καρναβάλι. Το πρόγραμμα είναι εξίσου φορτωμένο αλλά  αν θέλει κάποιος να στήσει στο δημοτικό θέατρο συναυλία ή κάπoιο δρώμενο πληρώνει 400 ευρώ για την ενοικίαση του χώρου.

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

 1. Ιόλη

  Κύριε Γ.Σ.,
  τα έμαθες τα νέα;
  Το δίνουν το ΔΗΠΕΘΕ τελικά!
  Ναι, ναι σε αυτούς που “θεωρητικά έπρεπε να περιφρουρούν τη θεατρική εκπαίδευση σε παιδιά”, αλλά όπως υπονοείς, δεν το κάνουν
  Και οι λόγοι για τους οποίους δεν το έδιναν αρχικά, είναι τελείως διαφορετικοί από τις ανακρίβειες που γράφεις – εκτός αν ισχυρισθείς ότι σήμερα ο Δήμαρχος στην συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς (και όχι οι δ/ντες με τους αντιδημάρχους) έλεγε ψέματα!
  Ημερομηνίες βρέθηκαν, η παιδική σκηνή τελειώνει 20 Μάρτη (1 μήνας παραστάσεων) και μέσα από συζήτηση βρέθηκε λύση.
  Στο επόμενο άρθρο του ποδαριού, μέσα από το οποίο θα προσπαθήσεις, όπως πάντα, να διαμορφώσεις την κοινή γνώμη (και αυτή τη φορά εναντίον μιας μερίδας ανθρώπων που δεν τους γνωρίζεις) φρόντισε να έχεις πιο έγκυρες πηγές, γιατί εκτίθεστε (και εσύ και το site).
  Όσο για την αναφορά σας στο δήμαρχο της Πάτρας, δεν αξίζει να το σχολιάσω, γιατί ήταν μια άστοχη προσπάθεια να πολιτικοποιήσετε το θέμα και να χρεώσετε τις αντιδράσεις σε μια μερίδα κόσμου.
  Ο πολιτισμός δεν έχει χρώμα, ούτε παρατάξεις, όπως δεν έχει και η φωνή αυτού που παλεύει για το σωστό. (Τελικά το σχολίασα!)
  Περιμένω την απάντηση σας ή τη συγγνώμη σας (ότι σας είναι πιο εύκολο)

  Υ.Γ. Για μια ακόμη φορά, είναι επιλογή σας αν θα το δημοσιεύσετε.

 2. Γιάννης Συμψηρής

  Δεν πιστεύω να εννοείς φίλε μου ότι εγώ δεν ήθελα να το δώσουν ε; Για τις πληροφορίες μου και για το θέμα του ποδαριού ήταν από μέσα από τα πράγματα. Το ότι βρήκαν έναν τόπο συνεννόησης δεν νομίζω να πιστεύεις ότι ήταν κάτι που δεν ήθελα έτσι; Συγγνώμη δεν έχεις να λάβεις φίλε μου απλά την ικανοποίηση και τη δική μου. Κατά τα λοιπά όσα έγραψα ισχύουν αν και νομίζω ότι το θέμα με την Πάτρα σε πείραξε στ’ αλήθεια.
  Αν σε παραπληροφορώ πρέπει να αιτηθείς να με διώξουν από το site. Ίσως και να εισακουστείς, προσπάθήσέ το. Όπως είδες το σχόλιό σου έπαιξε ατόφιο…
  Το τι έλεγε σήμερα ο δήμαρχος δεν είναι δικό μου θέμα, δεν δουλεύω για τον δήμαρχο.

 3. Ioli Dendrinou

  Απάντηση, ότι να’ναι … όπως και τα άρθρα σου!
  Καλή σου μέρα,
  και προσπάθησε να γίνεις λίγο καλύτερος δημοσιογράφος – ίσως και άνθρωπος, που ξέρεις, μπορεί και να τα καταφέρεις!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.