Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2021

Γιατί το όνομα “Μουστακλής” πείραξε τον Μπαρμπαρούση;

Γιατί το όνομα “Μουστακλής” πείραξε τον Μπαρμπαρούση;

Εντύπωση -αν και δεν είναι δύσκολη η εξήγηση- προκαλεί η νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της Χρυσής Αυγής Κ.Μπαρμπαρούση . Οπως γνωστοποίησε στα ΜΜΕ ο κ. Μπαρμπαρούσης κατέθεσε Ερώτηση σχετικά με την ονομασία στρατοπέδου του Μεσολογγίου ζητώντας να μάθει για ποιους λόγους πραγματοποιήθηκε η αλλαγή  ονομασίας του  και από «Στρατόπεδο Οπλαρχηγού Χρήστου Καψάλη», προς τιμή του θρυλικού οπλαρχηγού της Ρούμελης (“που συγκίνησε όλο τον κόσμο με την ανατίναξη της πυριτιδαποθήκης όταν έγινε η ηρωική έξοδος του Μεσολογγίου” όπως αναφέρει) εδώ και μερικά χρόνια το στρατόπεδο μετονομάστηκε σε «Στρατόπεδο Αντιστρατήγου Σπύρου Μουστακλή.

“Η ηγεσία του υπουργείου θεώρησε την ηρωική μορφή του Χρήστου Καψάλη κατώτερη από αυτή του Μουστακλή;Με ποια κριτήρια προτιμήθηκε να δοθεί το όνομα του στρατοπέδου στον Σπύρο Μουστακλή;” ρωτά επίσης ο Κ  Μπαρμπαρούσης . Ωστόσο η ερώτηση προκαλεί θυμηδία στο Μεσολόγγι καθώς όπως λέγεται  η προγενέστερη  ονομασία του Στρατοπέδου ήταν “Δημήτρης Βλαντούσης” και εν συνεχεία μετονομάστηκε σε “Σπύρου Μουστακλή”. Αντιθέτως η ονομασία   Χρήστου Καψάλη είχε δοθεί στο στρατοπεδο που εν συνεχεία στέγαζε τη Στρατολογία στην είσοδο της πόλης.

Πέραν αυτού προφανή συνειρμό ως προς τους λόγους της παρέμβασης προκαλεί το γεγονός πως ο  Σπύρος Μουστακλής είχε επιδείξει σημαντική αντιδικτατορική δράση.

Ποιος ήταν ο Σπύρος Μουστακλής

Σπύρος Μουστακλής (192628 Απριλίου 1986) ήταν αξιωματικός του ελληνικού στρατού με σημαντική αντιδικτατορική δράση.

Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι και σπούδασε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Έλαβε μέρος στον εμφύλιο πόλεμο, ενώ κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας συμμετείχε στο κίνημα του Ναυτικού. Συνεργάστηκε με τους αξιωματικούς του ναυτικού ως ταγματάρχης και ήταν από τους λίγους αξιωματικούς του στρατού που πήραν μέρος. Το κίνημα του Ναυτικού προδόθηκε πριν την εκδήλωσή του, με αποτέλεσμα μεταξύ των αξιωματικών να συλληφθεί και ο ίδιος (22 Μαΐου 1973).

Κρατήθηκε στα κρατητήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ για 47 ημέρες όπου βασανίστηκε άγρια. Κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων ένα βίαιο χτύπημα στην καρωτίδα προκάλεσε εγκεφαλικό με αποτέλεσμα να διακομιστεί (με καθυστέρηση πολλών ωρών) στο 401 Γ.Σ.Ν.Α., όπου εισήλθε με το ψευδώνυμο “Μιχαηλίδης” και αιτιολογία εισαγωγής “τρακάρισμα στον Ιππόδρομο“. Το εγκεφαλικό τού προκάλεσε ολική παράλυση των δεξιών του άνω και κάτω άκρων. Η αρχική διάγνωση ήταν “αφασία κινητικού τύπου, με μπλοκαρισμένο το κέντρο της κίνησης και της ομιλίας, εξαιτίας του εγκεφαλικού που προκλήθηκε από βίαιο χτύπημα στην καρωτίδα“.[1] Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Πολυκλινική Αθηνών και ακολούθως στο ΚΑΤ, όπου παρέμεινε για δυο χρόνια, υποβαλλόμενος σε εντατικές φυσικοθεραπείες. Ύστερα από προσπάθειες πολλών μηνών, ο Μουστακλής κατάφερε να σταθεί όρθιος και να περπατήσει, αλλά δεν μπόρεσε να ξαναμιλήσει.

Έπειτα από αυτό το συμβάν, το δικτατορικό καθεστώς, φοβούμενο αντιδράσεις, μετρίασε τα βασανιστήρια κατά των αξιωματικών που είχαν συλληφθεί. Η τραγική κατάληξη του Μουστακλή αλλά και η ηρωική του στάση παραμένουν ακόμα σύμβολα αντιδικτατορικής δράσης.

Μετά το θάνατό του, δόθηκε τιμητικά το όνομά του στο στρατόπεδο-κέντρο νεοσυλλέκτων του Μεσολογγίου (Σύνταγμα Πεζικού). Στο όνομά του επίσης υπάρχει οδός στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Bonaparte

    Ο Μοστακλής δεν ήταν αριστερός, ήταν δεξιός, δημοκράτης και πατριώτης από τους λίγους!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.