Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου, 2020

Γιατί ψήφισαν έτσι οι Αιτωλοακαρνάνες στις Δημοτικές

aitoloakarnania Μια βδομάδα μετά τις εκλογές σχεδόν και μπορούμε να κάνουμε μια νηφάλια αποτίμηση των αποτελεσμάτων.

Αγρίνιο

Ο Δήμος  άλλαξε χέρια με εκλογές  ακριβώς  μετά από 50 χρόνια.

1964: Ήταν τότε που ολοκληρώνονταν η θητεία του εξαίρετου Δημάρχου Γεώργιου Παπαϊωάννου  και τον διαδέχονταν ο επίσης εξαίρετος Τάσος Παναγόπουλος με 75% ποσοστό, ο οποίος παύτηκε ως Δήμαρχος από την Χούντα και εξορίστηκε στην Γυάρο.  Στην ιστορική αυτή παρένθεση  εξαιρούμε τις περιόδους όπου οι Δήμαρχοι διορίζονταν από το κράτος ( δικτατορία και πρώτα χρόνια μετά τον εμφύλιο) . Ακόμα και πριν την 7ετία οι παρατάξεις εναλλάσσονταν.

2014: Οι όροι τελείως διαφορετικοί.Για την ουσία τους θα πει πολύ περισσότερα η διαχείριση που θα γίνει στην πράξη από τη νέα δημοτική αρχή.

Η αλλαγή συντελέστηκε  τρεις δεξαμενές ψηφοφόρων:

1) Τους παραταξιακούς ή φίλα προσκείμενους σε αυτή από συγγενείς πολιτικά χώρους που πέτυχαν σχεδόν την απόλυτη συσπείρωση.

2) Αυτούς  που ήθελαν απλά μια αλλαγή φρουράς  και συνήθως είναι κόσμος που ποτέ δεν είχε ιδιαίτερη εμπλοκή με τα κοινά.

3) Ορισμένους  που λειτούργησαν -όπως λέγεται-   ρεβανσιστικά-με ή άνευ ιδιαιτέρου λόγου  -και  αντιφατικά πολιτικά.Αυτό είναι και το κομμάτι που προκαλεί τις περισσότερες αντιδράσεις κυρίως λόγω του ότι ορισμένοι έδρασαν απροκάλυπτα σε ατομικό επίπεδο. Επίσημα  πάντως  η Αριστερά  εν ολίγοις το αποποιείται ενώ υπάρχει μεγάλος αριθμός άκυρων και λευκών.

Ναύπακτος

Η Αριστερά ( όχι η αυστηρά  κομματική) κέρδισε  καθώς η προσωπικότητα του υποψηφίου έπαιξε καταλυτικό ρόλο.

Μεσολόγγι

Η “αστικότητα” ( εκφράζονταν με βασικό σημείο αναφοράς το Μεσολόγγι ως ιστορική-αυτοδιοικητική έδρα του Νομού) παλαιότερων εκλογικών αναμετρήσεων ιδιαίτερα  στον   Καποδιστριακό Δήμο Μεσολογγίου υποχώρησε , καθώς ο Καλλικρατικός Δήμος Μεσολογγίου περιέχει ένα καινούργιο εκλογικό σώμα όπου τα νέα προβλήματα που οι κοινωνίες αντιμετωπίζουν ανέστρεψαν παντελώς τους όρους εκλογιμότητας…

Ξηρόμερο-Άκτιο Βόνιτσα-Θέρμο

Δήμοι όπου οι μικρές τοπικές κοινωνίες καθορίζουν αποτελέσματα και τα χαρακτηριστικά του Καποδίστρια δεν έχουν μεταβληθεί και ιδιαίτερα.

Αμφιλοχία

Ίσως ο Δήμος που  βρίσκονταν στο μεταίχμιο παλαιών και νέων όρων εκλογιμότητας. Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτέλεσε συνεκτίμηση παλιού, σταθερού και νέου ,  υποκειμενικής  όμως  τοποθέτησης του κατά το  δοκούν ανά τον αυτοδιοικητικό χάρτη των συνδυασμών που διεκδίκησαν τη Δημαρχία.

Εκλογικός Αντι-Πρόσωπος

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

 1. pol

  Γιατί ψήφισαν έτσι οι Αιτωλοακαρνάνες στις Δημοτικές;
  για να φύγει το παλαιό και να έλθει κάτι Νέο ,μια ΝΕΑ ΑΡΧΗ για τον εγκατεστημένο τόπο μας.
  Συμφωνώ με τον Pantelis Siamos ότι πρέπει επιτελούς να διεκδικησουμε περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.. Να πάψουμε να εξαρτόμαστε από την Πελοπόννησο. Μια ζωή μας έκανε κουμάντο η Πάτρα. Αυτοί από εκεί και εμείς από εδώ από το αυλάκι. Ο κάθε ένας ανάπτυξη για τα χωράφια του γιατί τόσα χρόνια δεν φρόντισαν το παραμικρό για το Νομό μας. Όλα τα θέλουν δικά τους Αεροδρόμια, στρατό , πανεπιστήμια, Τ.Ε.Ι. Δικαστήρια , έργα ,δρόμους, λιμάνια, κλπ

 2. Μαίρη Τ.

  Pol, κι εμείς αν ήμασταν Πάτρα και πατρινοί το ίδιο θα κάναμε! Μην τα βάζουμε με αυτούς, με εμάς τους ίδιους να τα βάζουμε! Για την περιφέρεια είναι σωστό αυτό που λέτε κι εσείς και παραπάνω ο κ.Siamos. Αλλά τώρα; Γίνονται τέτοια πράγματα τώρα;; Όταν χρειάζονταν αγώνας γι’ αυτό, ποιος αγωνίστηκε; Ξέρετε κανέναν να μου αναφέρετε να τον μάθω κι εγώ! Έναν!! Μπορεί να μας κακοφαίνεται, αλλά είναι η πραγματικότητα!!! Το Αγρίνιο, δυστυχώς, έμεινε έξω από κάθε ανάπτυξη, ούτε πρόκειται ν΄αλλάξει ποτέ, είτε μας αρέσει, είτε όχι!! Τώρα τρέχαμε κοντά στους υποψήφιους για την αυτοδιοίκηση και εκεί κατά το φθινόπωρο θα τρέχουμε κοντά στους υποψήφιους βουλευτές!! Ή μήπως κάνω πάλι λάθος; Εδώ είμαστε και θα τα ξαναπούμε…..

 3. pol

  Δεν κάνεις λάθος Μαίρη Τ θα συμφωνήσω μαζί σου αλλά όσο ζούμε αισιοδοξούμε για κάτι καλύτερο και σωστότερο που πρέπει να γίνει σε αυτή την παρατημένη πόλη.
  Την πόλη που θα ήθελα να δουλέψουν τα παιδιά μας και να μην συσσωρεύονται στα μεγάλα και απρόσωπα αστικά κέντρα της χώρας ή της ξενιτιάς.
  Να μην ερημώσει κάποια στιγμή ο όμορφος αυτός τόπος που έχει πολλές δυνατότητες Ανάπτυξης αλλά τα κλειστά μυαλά των αρχόντων είναι μόνο για μάσα ,λαμογια, προβολή του εγώ τους και όχι για πραγματική Ανάπτυξη δουλειάς για τους Νέους της επαρχίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.