Κυριακή, 7 Ιουνίου, 2020

Για τα αιτήματα του ΤΕΙ Μεσολογγίου ενημερώθηκε ο Απ.Κακλαμάνης

Στον πρώην Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, που μετείχε στην εκδήλωση για την συμπλήρωση 30 χρόνων λειτουργίας του ΑΤΕΙ Μεσολογγίου, παρέδωσε τα πρακτικά της σχετικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας Βασίλης Αντωνόπουλος.

Στην προσφώνηση του προς τον κ. Κακλαμάνη ο κ. Αντωνόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Η σημερινή εκδήλωση φωτίζει μια σημαντική στιγμή της εκπαίδευσης. Τιμώμενο πρόσωπο ο Απόστολος Κακλαμάνης που το 1983 ως Υπουργός Παιδείας πραγματοποιεί μια τομή στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μια πραγματική και ουσιαστική μεταρρύθμιση. Κατέθεσε στην Βουλή το σχέδιο νόμου για την «Δομή και την λειτουργία των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων», το οποίο με την ψήφιση του λίγο αργότερα, αποτέλεσε τον ιδρυτικό νόμο των Τ.Ε.Ι. Τα σημερινά, λοιπόν, Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι κατά έναν τρόπο κύριε Πρόεδρε τα πνευματικά παιδιά της τότε μεταρρύθμισής σας. Είναι τα δικά σας πνευματικά παιδιά. Ένα λοιπόν από τα πνευματικά σας παιδιά, το Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου, σας τιμά σήμερα για την προσφορά σας στην εκπαίδευση».

Και ο κ. Αντνωόπουλος πρόσθεσε: «Σας τιμούμε, όμως, και για έναν πρόσθετο λόγο καθώς η λειτουργία των Τ.Ε.Ι. συνέβαλε αποφασιστικά στην πνευματική, την πολιτιστική και οικονομική αναβάθμιση της χώρας. Γιατί δημιούργησαν στις πόλεις που λειτουργούν προστιθέμενη κοινωνική αξία. Κύριε Πρόεδρε, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον χώρο της εκπαίδευσης. Οι Έλληνες σήμερα είναι περισσότερο μορφωμένοι από ποτέ. Γνωρίζετε, όμως, καλύτερα από τον καθέναν, ότι το ιστορικό των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων στην χώρα μας, αποτελεί μια πραγματική οδύσσεια που ακόμη φαίναται να μην έχει βρει την Ιθάκη της».

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις για το θέμα του ΑΤΕΙ Μεσολογγίου ο κ. Αντωνόπουλος επεσήμανε ότι «οφείλω να σας ενημερώσω και για το θέμα που ανέκυψε με το Α.Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου όπου με πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου ανεστάλη η εισαγωγή σπουδαστών σε τρία τμήματα του τα οποία και συγκροτούν την Σχολή Τεχνολόγων Γεωπονίας (ΣΤΕΓ). Ένα από τα τμήματα που ανεστάλη η εισαγωγή σπουδαστών είναι το τμήμα Υδατοκαλλιεργειών και Αλιευτικής Διαχείρισης, που είναι το παλαιότερο στο συγκεκριμένο επιστημονικό αντικείμενο, έχει συνδεθεί οργανικά με το οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, διαθέτει από τις πλέον αξιόλογες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, στελεχώνεται από θαυμάσιο επιστημονικό προσωπικό και έχει τύχει εξαιρετικής αξιολόγησης το 2009, από διεθνή επιτροπή αξιολόγησης, που όρισε η ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΑΔΙΠ). Η κατάργηση δε του συγκεκριμένου τμήματος απειλεί την αυτονομία του Α.Τ.Ε.Ι, καθώς χρειάζονται τουλάχιστον δύο σχολές, με δύο ενεργά τμήματα η κάθε μία. Αν λοιπόν καταργηθεί η Σχολή Τεχνολόγων Γεωπονίας και με δεδομένο ότι η Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών, λειτουργεί μόνο με ένα τμήμα, τότε γίνεται αντιληπτός ο ουσιαστικός κίνδυνος για την αυτονομία του ΑΤΕΙ».

Και ο κ. Αντωνόπουλος κατέληξε: «Το Περιφερειακό Συμβούλιο, λοιπόν, σε πρόσφατη συνεδρίαση του, αντιτίθεται στην συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργείου και επιμένει όχι μόνο στην διατήρηση της σχολής αλλά και στην γενικότερη αναβάθμιση του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος. Θα σας παραδώσω, κύριε Πρόεδρε, τα πρακτικά της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα και ελπίζουμε στην συνδρομή σας, εφόσον κρίνετε και εσείς δίκαιο το αίτημα μας».

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.