Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, 2020

Γιορτάζει η ιστορική Μονή Αγίων Αποστόλων Κανδήλας (Αλυζίας)

 

 

ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΣΟΥΦΗ  
      Η ιστορική Ιερά Μονή Αγίων Αποστόλων Κανδήλας (Αλυζίας) γιορτάζει την Τρίτη 30 Ιουνίου 2015 και ώρα 7:00 π.μ. θα τελεστεί ο όρθρος και θα ακολουθήσει Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και καλούνται όλοι οι πιστοί να τιμήσουν την Ιερά Πανήγυρη.
 
Λίγα λόγια για την ιστορική Μονή των Αγίων Αποστόλων: 
     Στις παρυφές των Ακαρνανικών όρεων, στα όρια του παλαιότερου δήμου Αλυζίας και κοντά στο γραφικό χωριό Κανδήλα, βρίσκεται ερειπωμένο το μοναστήρι των Αγίων Αποστόλων. Η κτητορική της επιγραφή, πριν χαθεί και αυτή απο χέρι “ευσεβών”, μαρτυρούσε οτι θεμελιώθηκε στα μέσα του 16 αιώνα απο την ευσεβή οικογένεια των Αναγνωσταίων.
     Σταυρόσχημη βασιλική το σχεδιό της, χτισμένη απο ντόπια πέτρα, απλή και απέριττη χωρίς περισσά στολίδια,  μόνο μερικές απλές τοιχογραφίες που σβήσαν σιγά σιγά απο τη μανία της φύσης…..
 

    Σύμφωνα με τη τοπική παράδοση το μοναστήρι έπαιξε σπουδαίο ρόλο στη ζωή του χωριού.  Υπήρχε Κρυφό Σχολειό στο οποίο τα παιδιά μάθαιναν τα ορθόδοξα Ελληνικά Γράμματα.  Διέθετε μοναχούς τα ονόματα των οποίων δεν έχουν διασωθεί, εκτός ενός ηγούμενου, ονόματι Παναγιώτης, όπου πρόσφερε για το χτίσιμο σχολείου στη περιοχή του Ξηρομέρου το ποσό των 1500 γροσίων.
      Το εν λόγω γεγονός το γνωστοποίησαν και άλλοι ηγούμενοι της περιοχής στον τότε Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια. Το μοναστήρι των Αγίων Αποστόλων συμμετείχε και σε άλλες ανάγκες του Εθνους κατα τον Απελευθερωτικό Αγώνα τόσο σε έμψυχο όσο και σε άφυχο υλικό.
      Επίσης να αναφέρουμε ότι έχουν ξεκινήσει προσπάθειες για την  ανέγερση αυτής της ιστορικής Μονής…
 

 

 

 

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.