Κυριακή, 1 Νοεμβρίου, 2020

Γιορτή Κάστανου και Τσίπουρου στην Άνω Χώρα Ναυπακτίας

tsipouroanoxora

Στη γραφική Άνω Χώρα της Ορεινής Ναυπακτίας, σε υψόμετρο 1.050μ, ο Δήμος Ναυπακτίας σε συνεργασία με τοπικούς φορείς διοργανώνει το Σάββατο 17 & Κυριακή 18 Οκτωβρίου τη Γιορτή Κάστανου & Τσίπουρου.
Σύμφωνα μ’ ένα παλαιό έθιμο, στα μέσα του Οκτώβρη, οι κάτοικοι της περιοχής, μάζευαν τα κάστανα και στη συνέχεια γινόταν η παραγωγή τσίπου-ρου. Σε κεντρικά σημεία του χωριού στήνονταν τα «ρυκαριά» και η διαδικασία της απόσταξης ολοκληρώνονταν με το ψήσιμο κάστανων και μια εκδήλωση με παραδοσιακή μουσική που αποτελεί σήμερα έναν σημαντικό πο-λιτιστικό θεσμό.
Κάθε Οκτώβρη οι Ανωχωρίτες αναβιώνουν το έθιμο με την περίφημη Γιορτή του Κάστανου & Τσίπουρου, με σκοπό την ανάδειξη του κάστανου, ένα προ-ϊόν, που έχει σημαντική θρεπτική αξία αλλά και πολλαπλές δυνατότητες εμπορικής εκμετάλλευσης και τουριστικής αξιοποίησης για την οικο-νομική ανάπτυξη του τόπου.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις , παραδοσιακό λαϊκό γλέντι, να γευτούν παραδοσιακά φαγητά και γλυκά από τις νοικοκυρές του χωριού με κύριο συστατικό το κάστανο και όχι μόνο. Τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν σε βιωματικές δράσεις με κάστανα. Παράλληλα η διαμονή στην Άνω Χώρα προσφέρει τη δυνατότητα προσέγγισης του πλούσιου δασικού οικοσυστήματος της περιο-χής με πεζοπορία στο μονοπάτι του Ηρακλή & το γεφύρι του Κάκαβου.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.