Σάββατο, 6 Μαρτίου, 2021

Γιορτή της Τσιγαρίδας 2014

Γιορτή της Τσιγαρίδας 2014

Ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Φυτειών «Ακαρνανικό Φως» ανακοινώνει τα εξής για τη Γιορτή Τσιγαρίδας 2014:

unnamedΤο τσιγάρισμα του χοιρινού κρέατος μαζί με το λίπος του ήταν η παραδοσιακή μέθοδος που χρησιμοποιούνταν από τις αγροτικές και κτηνοτροφικές οικογένειες για την διατήρηση του κρέατος τους χειμωνιάτικους μήνες. Η κάθε οικογένεια μόνη της ή μαζί με τις γειτονικές, άναβε μια μεγάλη φωτιά στην αυλή της και τοποθετούσε την πυροστιά, το καζάνι, το χοιρινό και φυσικά το μεράκι της. Μυρωδιές τσιγαριαστού κρέατος διαχέονταν στην ατμόσφαιρα και μαζί με το πνεύμα των γιορτών που διακατείχε τους ανθρώπους έδιναν μια διαφορετική νότα στα χωριά.
Αυτή η πρακτική, που στο πέρασμα των χρόνων έγινε έθιμο, αναβιώνεται για δέκατη χρονιά, την Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014 στις 10.30 π.μ. , στο Δημοτικό παρκινγκ των Φυτειών Ξηρομέρου.
Ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Φυτειών «Ακαρνανικό Φως» σε συνδιοργάνωση με το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Ξηρομέρου, με την εθελοντική προσφορά των κάτοικων και την στήριξη των επαγγελματιών της περιοχής, αναβιώνει το έθιμο τις τσιγαρίδας, ξυπνώντας τις μνήμες του παρελθόντος των ανθρώπων που βιώσαν αυτή την συνήθεια, όχι σαν έθιμο, αλλά σαν ανάγκη επιβιώσεις και δημιουργεί καινούργιες εικόνες για τους νέους.
Σας καλούμε όλους στην γιορτή μας, να δείτε από κοντά την αναβίωση του εθίμου, να συμμετάσχετε και εσείς οι ίδιοι στην διαδικασία της, να γευτείτε λαχταριστές τσιγαρίδες και φυσικά, να χορέψετε στο ρυθμό των παραδοσιακών τραγουδιών.

2

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.