Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021

“Γράψε: Ντουμάνιασαμε”!

“Γράψε: Ντουμάνιασαμε”!

ntouman

Όχι δεν είναι από τα συνηθισμένα ορθογραφικά που ξεφεύγουν από βιασύνη. Το αφήσαμε με Αγρινιώτικη προφορά και τον μοναδικό τονισμό πριν την προπαραλήγουσα(!)για να είναι πιο αυθεντικό και να εκφράζει τον πόνο όσων μας το μετέφεραν. Μιλάμε για τον μη εφαρμοζόμενο νόμο για το κάπνισμα και για την ελληνική ιδιαιτερότητά μας σε άλλο ένα θέμα. Με κίνδυνο της σωματικής μας ακεραιότητας, βέβαια, να πάρει κανένας το όπλο και να μας μπουμπουνίσει που θέλουμε να κάνουμε τον Έλληνα δυτικότροπο  πειθήνιο πλάσμα και να εισάγουμε αυτά τα καραγκιοζιλίκια που πρώτος πήγε να εφαρμόσει ο ΓΑΠ μόλις κυβέρνησε!(Από τότε έπρεπε να καταλάβει ότι σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει και να τραπεί σε φυγή). Κι όχι τίποτε άλλο, δεν ακούγεται καλά και το je suis simpsiris.

Πέρα από την πλάκα τώρα, είναι γνωστό ότι ο τράχηλος πολλών εξ ημών ζυγό δεν υπομένει. Κάθονται να φάνε και μόλις τους  πουν ότι δεν μπορούν να καπνίσουν το ζητάνε σε πακέτο σαν να λένε «θα μ’ πεις εμένα; θα μ’ κάνεις κουμάντο». Αν και-ξεκαθαρίζω-σχεδόν όλοι οι φίλοι μου είναι καπνιστές, εγώ και όποιος γνωρίζω έχουμε σταματήσει να κάνουμε οποιαδήποτε νύξη όπου πάμε για τον  αντικαπνιστικό νόμο, γιατί βαριόμαστε στα 40κάτι να ψάχνουμε για νέους γνωστούς και φίλους. Δεν ισχύει όμως το ίδιο με άλλους συμπολίτες μας. Επισκέπτης κι αναγνώστης  μας έστειλε προχτές την παρακάτω εμπειρία  ζητώντας να γράψουμε κάτι, να ειπωθεί έστω  κάτι:

«Κάντε αν θέλετε μια αναφορά στο νόμο… καπνιστών και τι ισχύει στο Αγρίνιο. Όσοι κόψαμε το τσιγάρο και όσοι δεν κάπνισαν ποτέ βρισκόμαστε στη δυσάρεστη  θέση, να ασφυκτιούμε σε καταστήματα, να μυρίζουμε , να βήχουμε, και το χειρότερο  να βάζουμε την υγεία μας σε κίνδυνο. Το θέμα έχει ξεχαστεί, και ο νόμος δεν εφαρμόζεται. Προσωπική μου εμπειρία όταν ζήτησα να σβήσουν τα τσιγάρα σε μαγαζί να μου φυσήξουν το καπνό στο πρόσωπο(σ.σ.!) και άλλη (κυρία) από την παρέα τους μου απάντησε ότι προκαλώ και ότι «έχει δύο χέρια». Κάποτε υπήρχαν χώροι  καπνιστών, τώρα ούτε αυτοί υπάρχουν…».

Δεν είναι η μόνη αναφορά φυσικά. Ας μην επανέλθουμε τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο γιατί είναι μάταιος κόπος. Δεν είμαστε σαν τον υπόλοιπο κόσμο, είμαστε μοναδικοί.ντουμανια

Μετά από καιρό, πάντως, έγινε και στην περιοχή μα ομάδα στο facebook “Άκαπνα Μαγαζιά στο Αγρίνιο»! Πρόκειται για σελίδα που ουσιαστικά συγχαίρει όσα μαγαζιά τηρούν τον συγκεκριμένο νόμο και μάλιστα ήδη τρία από αυτά έχουν προστεθεί στον κατάλογο ενώ στα σχόλια αναφέρεται άλλο ένα(μπείτε και δείτε δεν μπορούμε από δω να κάνουμε διαφήμιση). Τονίζουν  την «ακαπνία» τους, περισσότερο από την συμμόρφωσή τους με τον νόμο και σωστά. Χαρακτηριστικά η σελίδα αναφέρει «σελίδα που προβάλει και επικροτεί άκαπνα μαγαζιά στην Πρωτεύουσα του Καπνού, το Αγρίνιο» και «Ξεκινάμε την προσπάθεια ενημέρωσης για τα μαγαζιά της πόλης μας στα οποία εφαρμόζεται ο νόμος περί απαγόρευσης του καπνίσματος». Έχει καμιά 120ριά like προς το παρόν(φτιάχτηκε πριν από λίγες μέρες).

Αυτά τα ολίγα. Βαράτε τώρα!

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

  1. eleni

    prepei na mathei o kosmos na sebete to diplano tou, alla edo de sevonte ta pedia tous kai ta pnigoun sti kapna ton xeno tha sebastoun kai tous nomous.

  2. Γιωργος Κ.

    Αφού ντουμάνιασε να καθήσει στο σπίτι του με τη γυναικούλα του παρέα, άν είναι σπίτι και να αφήσουν τα μαγαζιά ήσυχα να κάνουν τη δουλειά τους. Έτσι κι΄αλλιώς στα μαγαζιά φύρα είναι όλοι αυτοί….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.