Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, 2020

Γυρίζοντας τη σελίδα…

ευρωδραχμή

Το πιο μεγάλο λάθος που έχει γίνει σε τούτη τη χώρα είναι ότι επικράτησε η άποψη ότι «λαός» είσαι όταν κρατάς πανό και ταμπούρλο. Επίσης «λαός» είσαι εσύ που ξέρεις από αγώνες κι όχι οι άλλοι. Όπως πολύ σωστά είδα κάπου γραμμένο η Δημοκρατία θεωρείται η παγκόσμια κληρονομιά της Ελλάδας, μόνο που την Δημοκρατία δεν την επινόησε η Ελλάδα γενικά και αόριστα. Μια πόλη, η Αθήνα, την επινόησε και την εφάρμοσε και οι υπόλοιπες πόλεις το μισούσαν τόσο πολύ αυτό το πολίτευμα που σε 30 χρόνια είχαν καταφέρει να διαλυθεί και η πόλη και το πολίτευμα.

Ποιος μπορεί να αποτιμήσει αν αυτή τη στιγμή η ελληνική Πολιτεία προχωρά προς την Κυριακή με βάση το «όχι» το προχτεσινό ή το «ναι», τελικά; Ποιος θα μπορέσει να δείξει ότι εκείνο το «όχι στη λιτότητα» θέλει στη πλειοψηφία του παραμονή στο ευρώ; Γιατί έγινε το δημοψήφισμα από τη στιγμή που δεν είναι ξεκάθαρο τι ήθελε η πλειοψηφία; Πως είπατε, την Ευρώπη των λαών θέλουμε; Δεν προλαβαίνουμε. Θα κουβεντιάζουμε το θέμα μας μεθαύριο παρουσία της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Θυμάστε που λέγαμε να μην βουλγαροποιηθούμε; Τελικά ήμασταν στην ίδια εταιρία με αυτό που είχαμε εφιάλτη.

Προσωπικά ξέρω τι θα γίνει αν από Δευτέρα έχουμε μείνει μόνοι. Πρακτικά δεν μπορεί κανείς να μας βγάλει από την Ε.Ε. αλλά το να μένουμε σε αυτήν ως παρίες δεν έχει αξία. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποιος ήθελε από την αρχή δραχμή. Πρέπει να βρούμε έναν συντεταγμένο τρόπο για την επόμενη μέρα αλλιώς θα φανεί πόσο κακομαθημένοι ήμασταν εδώ και δεκαετίες. Και πρέπει να φανεί τελικά ποιος είναι ο συσχετισμός δυνάμεων στη χώρα. Δυστυχώς για τους διάφορους θεωρητικούς της συμφοράς σε τέτοιες καταστάσεις πλήττονται οι φτωχότεροι. Εκεί που διεκδικούσαμε τα πάντα στην Υγεία μπορεί να μην υπάρχει καν πρόσβαση σ’ αυτή. Καλό το γεωπολιτικό χαρτί αλλά στα δικά μας σύνορα συνωστίζονται πια πρόσφυγες που θα χρειαστούμε ανθρωπιστική βοήθεια για να μην πεινάσουν. Η Τουρκία ξεκινά επέμβαση στη Συρία. Η φίλη η Ρωσία υπογράφει κρυφά αγωγούς μέσω Βαλτικής με τη Γερμανία. Στη Κίνα χάθηκαν αυτές τις μέρες 3 τρις δολάρια και η χασούρα από εμάς μοιάζει με ανέκδοτο.

Την επόμενη μέρα μπορεί να έχουμε θέμα δημοκρατίας. Ποιος μπορεί να στέκεται στις διώξεις στους μεγαλοδημοσιογράφους όταν κάποιος με το αρχαιοελληνικό όνομα Δελαστίκ μπορεί να λέει το 38% των πολιτών «σκυλιά» και «γερμανοτσολιάδες»; Εντάξει, το πρώτο θα δώσει λίγο θέαμα και μια προσωρινή ανακούφιση σε πολύ κόσμο. Αλλά το δεύτερο θα μείνει εδώ, ανεξίτηλο.

Το σίγουρο είναι ότι μία νοοτροπία πρέπει να τελειώσει. Κυριακή βράδυ στο αυτοκίνητο έπεσα πάνω στο σταθμό που αναμετέδιδε «στο Κόκκινο». Πανηγυρισμοί. Ένας παραγωγός-σαν ιμπρεσάριος ακουγόταν-έλεγε επί λέξει: «Με το 70% που θα πάει το όχι, 700 δις θα στείλει η Μέρκελ. Αν πάει 80%, 800 δις θα στείλει η Μέρκελ»! Έτσι δεν πάμε πουθενά. Δραχμή; Τετραπλό νόμισμα; IOU’s; Όχι έτσι όμως…

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

5 Σχόλια

 1. antikeimenikos

  Ψεκασμένοι πολίτες, ψεκασμένες καταστάσεις…
  Τα λέω εδώ και καιρό…

 2. Άδραξε την μέρα

  Το μόνο συμπέρασμα που προέκυψε από το δημοψήφισμα είναι, το τέλος της μεταπολίτευσης,όπως γράψατε κύριε Γ.Σ.σε προηγούμενο άρθρο σας.Το παλιό πολιτικό σύστημα[Καραμανλής,Σημίτης,Παπανδρέου,Σαμαράς,Βενιζέλος κ.λ.π.] δεν έχει πλέον θέση στα νέα δεδομένα της χώρας.Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το παλιό πολιτικό σύστημα [σαν ιδέες και σαν πράξεις]ανήκε μόνο στη σοσιαλδεξιά που κυβέρνησε τον τόπο.Σίγουρα εκεί ήταν το “κάστρο”.Υπάρχει ακόμα και σε πιο “προοδευτικές”παρατάξεις.
  Επίσης, οπωσδήποτε δεν είναι λαός μόνο αυτός με το πανό,το ταμπούρλο και τους αγώνες.Η αυθόρμητη όμως-σε μεγάλο βαθμό-συμπεριφορά του λαού,ανεξάρτητα το αποτέλεσμα,είναι το επιστέγασμα αυτού που λέγεται δημοκρατία και οποιαδήποτε αμφισβήτηση και λοιδωρία είναι ελιτίστικη και με φασίζουζα απόχρωση.Εννοείται ότι αναφέρομαι σε ανθρώπους και μέσα ενημέρωσης που το έπραξαν,για να μην παρεξηγηθώ.Όπως και οι κομματικοί και παρακομματικοί πανηγυρισμοί δεν έχουν καμμία αξία,βάσει αυτών που βιώνει η χώρα.Ούτε το 38% της χώρας[των ψηφισάντων για την ακρίβεια]είναι “γερμανοτσολιάδες”και “εχθροί”της πατρίδας.Για τους δημοσιογράφους,έχω πει την άποψή μου.Είμαι πεπεισμένος ότι κάποιοι είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία.Δεν είναι όμως όλοι όσοι έχουν διαφορετική άποψη διαπλεκόμενοι.Το 38% λοιπόν, προέκυψε από μία μερίδα που συνειδητά και από θέση[οικονομική κυρίως] αποφάσισαν ΝΑΙ,οι υπόλοιποι ήταν άνθρωποι εγκλωβισμένοι,φοβισμένοι,απλοί άνθρωποι που το είδαν διαφορετικά.Και στο 62% βέβαια υπήρξαν άνθρωποι που ψήφισαν από ένστικτο,από απελπισία και ενδεχομένως με πολύ “αισιοδοξία”.Πάντως το μόνο που είναι αβέβαιο-όχι και τόσο- είναι ποιοι θα δικαιωθούν στο τέλος.Το 38% ή το 62%.Το σίγουρο είναι και δεν χρειάζεται να το λέμε συνέχεια,ότι η πλειοψηφία του λαού θέλει ευρώ.Τα υπόλοιπα είναι θέματα για συζήτηση και αντιπαράθεση.

 3. ταλιμπάν ορθόδοξος

  @Άδραξε τη μέρα
  “Η πλειοψηφία του λαού θέλει ευρώ”.
  Έτσι, σκέτο, ας το δεχτούμε.
  Όμως, ευρώ πάση θυσία;;;
  Σίγουρα ΟΧΙ, και φάνηκε στο δημοψήφισμα…

 4. Άδραξε την μέρα

  Το πάση θυσία στο ευρώ φίλε ταλιμπάν,είναι κορώνα της Γεννηματά,του Θεοδωράκη,σύσσωμης της ΝΔ και όλων των απανταχού της χώρας ευρωλιγούρηδων.Ίσως δεν με παρακολουθείς και δεν γνωρίζεις την δική μου άποψη.Τα πράγματα όμως δείχνουν-θα το δούμε σε λίγες ώρες,μέρες- ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ παρά το τεράστιο ποσοστό του ΟΧΙ,το ενστερνίζεται.Δυστυχώς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.