Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, 2021

Δ΄ Γενική Ιερατική Ημερίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας καί Ακαρνανίας

Δ΄ Γενική Ιερατική Ημερίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας καί Ακαρνανίας

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Οκτωβρίου η Δ΄ Γενική Ιερατική Ημερίδα με την υποχρεωτική συμμετοχή όλων των Ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στους χώρους των κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως στην Ρίζα Αντιρρίου και εφετινός ομιλητής ήταν ο Οσιολογιώτατος Ιερομόναχος π. Γρηγόριος θεολόγος- συγγραφεύς, Γέροντας του Ιερού Κουτλουμουσιανού Κελλίου του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου του Αγίου Όρους. Το θέμα που ανέπτυξε ο π.Γρηγόριος ήταν: «Το έργο του πνευματικού πατρός στις μέρες μας».
Στην εισήγησή του ο π. Γρηγόριος αρχικώς, ανέλυσε διεξοδικά την έννοια της πνευματικής πατρότητος, επεσήμανε ότι ο εξομολόγος είναι πνευματικός πατέρας και συνεπώς ο πνευματικός οφείλει να είναι πνευματοφόρος αλλά και ένας στοργικός πατέρας. Στη συνέχεια ο π. Γρηγόριος ανέλυσε το γεγονός ότι ο Πνευματικός είναι θεραπευτής ανθρωπίνων ψυχών. Έτσι η αγάπη του πνευματικού είναι φάρμακο σωτήριο αλλά ταυτόχρονα οφείλει η αγάπη αυτή να συνυπάρχει με την ταπείνωση. Επιπλέον ο πνευματικός θεραπεύει με την προσευχή του και η διάκρισή του οδηγεί τελικά τον πιστό στην σωτηρία.

Κατόπιν ο π. Γρηγόριος αναφέρθηκε αναλυτικά στα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πνευματικοί σήμερα. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο πως πρέπει να αντιμετωπίζει ο πνευματικός: τις προγαμιαίες σχέσεις, τα προβλήματα που παρουσιάζονται μέσα στο γάμο, το καθήκον της τεκνογονίας, τις εμπαθείς εξαρτήσεις των ανθρώπων, τις δαιμονικές επήρειες, τις ψυχασθένειες και την προσέγγιση των φυλακισμένων αδελφών. Επιπλέον αναφέρθηκε στο θέμα της συμμαρτυρίας σε υποψήφιο κληρικό τονίζοντας ότι παρά τις όποιες ελλείψεις κληρικών στην επαρχία, οι Ιεροί κανόνες που αφορούν τις χειροτονίες των κληρικών πρέπει να τηρούνται με περισσότερη ακρίβεια από εκείνους που αφορούν τους απλούς πιστούς. Κλείνοντας την ομιλία του ο π. Γρηγόριος αναφέρθηκε στην σημερινή κρίση που αποτελεί σήμερα το κύριο ερώτημα των πιστών στους πνευματικούς, καθώς οι άνθρωποι βρίσκονται σε μια αβεβαιότητα για το αύριο, διακατέχονται από έντονο φόβο και οδηγούνται πολλές φορές στην απελπισία. Επεσήμανε πως η σημερινή κρίση είναι γέννημα της πνευματικής κρίσης που περνάμε τα τελευταία χρόνια. Η ασύστολη αμαρτία η οποία εκφράζεται με την γενικευμένη διαφθορά, την απληστία και την επιδίωξη της ανέσεως χωρίς να καταβάλλεται κόπος, δεν ήταν δυνατόν να μην έχει τις συνέπειές της. Είναι όμως απόδειξη της φιλανθρωπίας του Θεού το γεγονός ότι βιώνουμε εδώ στο κόσμο αυτό τις συνέπιες των αμαρτιών μας, και επομένως μπορούμε να μετανοήσουμε. Διότι η παρούσα κρίση είναι κάλεσμα του Θεού για ειλικρινή μετάνοια.

Κατακλείοντας την εισήγησή του ο π. Γρηγόριος κατέληξε ότι το έργο του πνευματικού υπερβαίνει κάθε ανθρώπινη επιστήμη. Το έργο του πνευματικού είναι έργο της χάριτος του Αγίου Πνεύματος. Για να γίνουν όμως οι πνευματικοί αγωγοί αυτής της Χάριτος, πρέπει να εργασθούν πνευματικά στον εαυτό τους. Αυτή την ανάγκη υπογραμμίζουν οι προτροπές του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου: « Πρέπει να καθαρίσουμε πρώτα τους εαυτούς μας, και έπειτα να καθαρίσουμε άλλους. Να αποκτήσουμε σοφία, και έπειτα να κάνουμε τους άλλους σοφούς. Να γίνουμε φως για να φωτίσουμε. Να πλησιάσουμε οι ίδιοι τον Θεό, και κατόπιν να οδηγήσουμε άλλους σ’ Αυτόν. Να αγιασθούμε για να αγιάσουμε.»

Στο τέλος της ενδιαφέρουσας εισηγήσεώς του ο π. Γρηγόριος δέχθηκε πλήθος από ερωτήματα και απορίες των ιερέων, ενώ την ημερίδα έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. ΚΟΣΜΑΣ, ευχαριστώντας θερμά τον π. Γρηγόριο και προτρέποντας τους αδελφούς κληρικούς να ζήσουν την υπακοή στους θείους κανόνες και την εν γένει φωνή της Εκκλησίας. Αμέσως μετά την λήξη της ημερίδος ο Σεβασμιώτατος παρέθεσε το καθιερωμένο γεύμα σε όλους τους ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεώς του.

Εκ της Ι.Μητροπόλεως

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.