Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

Δήλωση Ευάγγελου Τσούκα για την τελετή ορκωμοσίας στην Αμφιλοχία

Δήλωση Ευάγγελου Τσούκα για την τελετή ορκωμοσίας στην Αμφιλοχία

tsoukas.jpg15-650x487Γραπτή δήλωση του Ευάγγελου Τσούκα, επικεφαλής της «Κίνησης Ενεργών Πολιτών του Δήμου Αμφιλοχίας για την Ανατροπή και την Αναγέννηση»  για την τελετή ορκωμοσίας του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Αμφιλοχίας ( 25/8/2014)

Αγαπητές συμπολίτισσες και συμπολίτες

Οι  εκλεγμένοι σύμβουλοι της Κίνησης Ενεργών Πολιτών για την Ανατροπή και την Αναγέννηση, αλλά και συνολικά τα μέλη της, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους πολίτες του Δήμου Αμφιλοχίας, που μας εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για  να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους, με μεθοδική και συλλογική δουλειά θα αγωνιστούμε για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον του τόπου μας.

Θέλουμε επίσης να ευχηθούμε καλή επιτυχία στη νέα δημοτική αρχή, στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και στα τοπικά συμβούλια στο δύσκολο έργο που έχουν μπροστά τους.

Όπως είχαμε τονίσει και προεκλογικά, κλειδί για να γίνει αυτή η ευχή πράξη είναι να λειτουργήσουν πραγματικά τα Τοπικά Συμβούλια και σε αυτή την κατεύθυνση θα δουλέψουμε, όχι μόνο στις περιοχές που έχουμε εκλεγμένους τοπικούς συμβούλους, αλλά σε ολόκληρο το Δήμο Αμφιλοχίας. Άμεση δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα, εκδημοκρατισμός και θωράκιση των θεσμών εισάγοντας στην καθημερινότητα των πολιτών μέσα από διαδικασίες λαϊκών συνελεύσεων σε επίπεδο πόλης, τοπικής κοινότητας, περιφερειακής ενότητας την έννοια της συμμετοχικής δημοκρατίας και του συμμετοχικού προϋπολογισμού μοντέλο που υιοθετήθηκε για πρώτη φορά στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, μια πόλη με 1,5 εκατομμύριο κατοίκους στα τέλη της δεκαετίας του ’80, όταν εξελέγη για πρώτη φορά στον δήμο της πόλης το Κόμμα των Εργατών. Από τότε το μοντέλο του Σ.Π. έχει διαδοθεί σε πάνω από 1.000 πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Το έργο που καλείται να φέρει εις πέρας κάθε δήμος είναι σήμερα ακόμα πιο δύσκολο. Η οικονομική κρίση αγγίζει κάθε πολίτη, αλλά και τον ίδιο το Δήμο, άμεσα και έμμεσα: οι συνταγματικά κατοχυρωμένοι πόροι της Αυτοδιοίκησης συρρικνώνονται, οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε καθεστώς καθημερινής ανασφάλειας, τομείς ολόκληροι της δημοτικής δραστηριότητας ιδιωτικοποιούνται.

Ταυτόχρονα, όλο και περισσότεροι δημότες αναγκάζονται να προσφύγουν στις προνοιακές δομές του Δήμου, στα  συσσίτια της Εκκλησίας, σε αυτοοργανωμένες δομές πολιτών( κοινωνικά παντοπωλεία,φαρμακεία και ιατρεία) για να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη .

Ο Δήμος σήμερα καλείται και έχει υποχρέωση να είναι αλληλέγγυος και συμπαραστάτης σε όλους και όλες. Ο Δήμος οφείλει να στηρίξει, αλλά και να επεκτείνει, τις προνοιακές του δομές, αγκαλιάζοντας το σύνολο των δημοτών που έχουν ανάγκη. Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών του Δήμου Αμφιλοχίας για την Ανατροπή και την Αναγέννηση έχει ήδη καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, που τώρα εξειδικεύονται ακόμα περισσότερο και θα κατατεθούν εγγράφως, ευελπιστώντας να υιοθετηθούν και να υλοποιηθούν από τη νέα δημοτική αρχή.

Στεκόμαστε και θα σταθούμε δίπλα σε κάθε κοινωνική κατηγορία, κάθε επαγγελματική ομάδα που παλεύει για το δίκαιο των αιτημάτων της. Αποτελέσαμε πρόσφατα συμπαραστάτες στον αγώνα των κτηνοτρόφων της περιοχής μας για τον μαζικό αποχαρακτηρισμό βοσκοτόπων τη συνεπαγόμενη μείωση των εξισωτικών επιδοτήσεων και τις δραματικές συνέπειες που οι εξελίξεις αυτές θα έχουν για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, τις τοπικές κοινωνίες και την πρωτογενή παραγωγή γενικότερα. Συμμετείχαμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΠΑΣΥ στον κόμβο Αμφιλοχίας, ασκήσαμε πίεση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και μέσω των βουλευτών  κάναμε διαβήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ο Δήμος δεν μπορεί να είναι παθητικός θεατής, χειροκροτητής, επαίτης. Οφείλει να βρίσκεται σε σύγκρουση με τις πολιτικές που υπονομεύουν το ρόλο του, να διεκδικεί και να κερδίζει, να σχεδιάζει και να υλοποιεί, πάντα σε συνάρτηση με την κοινωνία και τις ανάγκες της. Εμείς θα εργαστούμε με συνέπεια γι’ αυτό.

Μείζον ζήτημα αποτελεί η διατήρηση των ανθρώπων, και κυρίως των νέων, στον τόπο μας. Τα ποσοστά ανεργίας έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα μεγέθη. Ο δήμος έχει την υποχρέωση να σχεδιάσει και να υλοποιήσει, αλλά και να συνδέσει μεταξύ τους, όλες εκείνες τις ενέργειες που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τόπου, μια ανάπτυξη που θα έχει επίκεντρο τις τοπικές κοινωνίες και τις ανάγκες τους όπως εκφράζονται από τις ίδιες, ύστερα από εξαντλητική διαβούλευση. Μόνον έτσι μπορεί να εξασφαλιστεί ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης στον Δήμο μας, που θα κρατήσει τους νέους και θα φέρει κι άλλους να κατοικήσουν στον τόπο. Θα επανέλθουμε και σε αυτό το πεδίο με προτάσεις προς υλοποίηση.

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών για την Ανατροπή και την Αναγέννηση  θα είναι μια φωνή μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο διεκδίκησης, αλλά και πρότασης.  Αποδείξαμε και προεκλογικά ότι έχει τη γνώση, τα μεθοδολογικά εργαλεία και τους ανθρώπους για να το πράξει, και θα το κάνει, μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και μέσα στην κοινωνία.

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.