Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου, 2021

Δήμος Ξηρομέρου: “Αδικία! Στο δήμο μας θα προσληφθούν αγρινιώτες άνεργοι”

Δήμος Ξηρομέρου: “Αδικία! Στο δήμο μας θα προσληφθούν αγρινιώτες άνεργοι”

DHMARXEIO-XIROMEROYΤην επανεξέταση του τρόπου πρόσληψης ανέργων σε Προγράμματα Στήριξης ζητά ο δήμος Ξηρομέρου με έγγραφο του προς τον ΟΑΕΔ. Αιτία της παρέμβασης του το γεγονός πως οι 12 άνεργοι  που ανακοινώθηκαν προ πενθημέρου για πρόσληψη στο Δήμο Ξηρομέρου είναι (κατα κύριο λόγο) δημότες  Αγρινίου!
Το έγγραφο υπογράφει η Αντιδήμαρχος Καραπάνου-Κολοβού Ευθυμία η οποία υποστηρίζει ότι από τον πίνακα επιτυχόντων φαίνεται ότι το ίδιο περίπου έχει συμβεί με τους άλλους μικρούς Δήμους, όμορους με το Αγρίνιο . «Έχουν καλυφθεί πολλές θέσεις ανέργων  με πρώτη επιλογή τον Δήμο Αγρινίου, που δείχνει ότι κατά μέγιστο, ότι είναι δημότες Αγρινίου. Εκτιμούμε ότι αυτό θα επαναληφθεί  και με την νέα προκήρυξη που τρέχει αυτή τη περίοδο, για πρόσληψη 28.000 ανέργων σε όλη την Ελλάδα» αναφέρει η αντιδήμαρχος.Τονίζει πάντως πως το γεγονός αυτό «δεν είναι μη νόμιμο ούτε παράνομο, διότι η διαδικασία είναι άψογη» πλην όμως η Δημοτική αρχή Ξηρομέρου πιστεύει ότι δεν είναι δίκαιη.

Στο έγγραφο προς τη διοίκηση του ΟΑΕΔ (δημοσιεύτηκε στο xiromeronews.blogspot.gr) αναφέρονται τα εξής:
Σας γνωρίζουμε ότι με την προκήρυξη, για πρόσληψη 10.000 ανέργων 5μηνης διάρκειας, παρατηρήθηκε το φαινόμενο, να ανακοινωθούν προ 5ημέρου για πρόσληψη στο Δήμο μας 12 άνεργοι, οι οποίοι όμως δεν είναι δημότες μας. Όλοι σχεδόν οι επιτυχόντες ανήκουν στον παραπλήσιο με τον δικό μας Δήμο, τον Δήμο Αγρινίου
Επανεξέταση Τρόπου Πρόσληψης Ανέργων σε Προγράμματα Στήριξης
Από τον πίνακα επιτυχόντων φαίνεται ότι το ίδιο περίπου έχει συμβεί με τους άλλους μικρούς όμορους με το Αγρίνιο Δήμους. Έχουν καλυφθεί πολλές θέσεις ανέργων  με πρώτη επιλογή τον Δήμο Αγρινίου, που δείχνει ότι κατά μέγιστο, ότι είναι δημότες Αγρινίου.
Εκτιμούμε ότι αυτό θα επαναληφθεί  και με την νέα προκήρυξη που τρέχει αυτή τη περίοδο, για πρόσληψη 28.000 ανέργων σε όλη την Ελλάδα.
Το παραπάνω δεν είναι μη νόμιμο ούτε παράνομο, διότι η διαδικασία είναι άψογη, πλην όμως η Δημοτική αρχή Ξηρομέρου πιστεύει ότι δεν είναι δίκαιη για τους παρακάτω λόγους.
α.  Υπάρχει μεγάλη διαφορά πληθυσμού ανάμεσα στους δύο Δήμους.
β. Ο πληθυσμός της πόλεως του Αγρινίου είναι αστικός κατά κύριο λόγο, με ανέργους που προέρχονται από καταστήματα που έκλεισαν από υπηρεσίες κλπ, και υπάρχουν εκατοντάδες οικογένειες με δύο και τρείς κάρτες ανεργίας στα μέλη, ενώ του Δήμου Ξηρομέρου αποτελείται κυρίως από αγρότες και κτηνοτρόφους και υπάρχουν λίγα μέλη με κάρτες ανεργίας κυρίως από τέκνα, με αποτέλεσμα στο συνολικό αριθμό μορίων να έχουν ελάχιστο αριθμό.
Παράδειγμα οικογένεια του Αγρινίου έχει πχ τον σύζυγο ή την σύζυγο δηλωμένους ως άνεργους ή και τους δύο και τα μόρια αυξάνονται επιπλέον με τα μέλη, ενώ στον Δήμο Ξηρομέρου, οι γονείς κτηνοτρόφοι ή αγρότες (ΟΓΑ), δεν έχουν κάρτα ανεργίας, αλλά και το εισόδημά τους είναι μηδενικό, επειδή τα έξοδα ισοσκελίζουν τα έσοδα από τις ασχολίες αυτές. Ουσιαστικά οι περισσότεροι δεν έχουν καθαρό εισόδημα και θα μπορούσαν με την ευρύτερη έννοια να χαρακτηρισθούν και αυτοί  άνεργοι.
Πιστεύουμε ότι αν γίνει κάποια αναλογιστική μελέτη από τα αποτελέσματα σε όλη τη χώρα θα αποδειχτεί η παραπάνω συλλογιστική. Ούτως η άλλως το αποτέλεσμα για το Δήμο Ξηρομέρου το καταγράφει και το επιβεβαιώνει. Εκατοντάδες νέοι υπέβαλαν αίτηση και το αποτέλεσμα είναι τραγικό για τους άνεργους δημότες μας. Από τους 12 επιτυχόντες, ο ένας είναι δημότης Ξηρομέρου.
Επίσης αναφέρουμε ένα άλλο πρόβλημα που θα υπάρχει και στους προσληφθέντες πχ ανέργους από το Αγρίνιο ή το Μεσολόγγι για τον δήμο Ξηρομέρου, οι οποίοι τον επέλεξαν πάνω στην απόγνωσή τους για εργασία, ενώ θα εξαναγκάζονται  να μετακινούνται κάθε μέρα δεκάδες χιλιόμετρα ερχόμενοι στις Δημοτικες Ενότητες του Ξηρομέρου (πχ ΔΕ Αλυζίας), με αποτέλεσμα το 60-70% των χρημάτων αποζημίωσης να καλύπτονται από τα έξοδα κίνησης. Δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία πόσοι θα υπογράψουν, για εργασία στον Δήμο μας.
Μετά τα παραπάνω προτείνουμε για τα επόμενα προγράμματα που θα προκηρυχτούν,  να υπολογίζονται οι θέσεις κατά Δήμο, σύμφωνα με τις ανάγκες του και να προσλαμβάνονται για κάθε Δήμο, μόνο δημότες άνεργοι από τον ίδιο δήμο, ή εάν δεν αποφασισθεί τούτο, να πριμοδοτείται η εντοπιότητα με τουλάχιστον 50 μόρια, για να καλύπτονται αυτές οι στρεβλώσεις.
Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας για να στηριχθούν οι άνεργοι  του μικρού σε πληθυσμό Δήμου μας.

Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΚΑΡΑΠΑΝΟΥ- ΚΟΛΟΒΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.