Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, 2020

Δεκάξι χρόνια ψέμα σε ασφαλιστικό και ταμεία έφεραν έκρηξη

δικαιολογιτικά

Καλό μήνα σε όλους, ο Φεβρουάριος, μήνας κρίσης για σημαντικά πράγματα, είναι εδώ. Έχουμε ήδη καταλήψεις στις Εφορίες από αγρότες. Σε κεντρικό τηλεοπτικό κανάλι ακούστηκε κάποιος να λέει «αυτοί μας τις έμαθαν τις κινητοποιήσεις», κανείς δεν ρώτησε ποιους εννοεί. Η πρωτομηνιά δεν μπορούσε να μην έχει την απάντηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου σε όσα είπε σε συνέντευξή του ο Νίκος Βούτσης. Ένας πολύ σοβαρός άνθρωπος που ξέρω ήδη πείθεται:«Είχε καλές προθέσεις», μου λέει και, παρότι υπέρμαχος του να μην αποκοπούμε από τον πυρήνα των παγκόσμιων εξελίξεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχίζει να σκέφτεται «μήπως έπρεπε να έχουμε πάει στη δραχμή»…

Όλα αυτά είναι καλά και άγια αλλά την απάντηση βρήκα χτες σε ένα άρθρο του Ζώη Τσώλη στο Βήμα σε στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Από κάτω, πολλές ώρες μετά,δεν υπάρχουν σχόλια. Τι να σχολιάσεις; Όποιος το είδε ξέρει τι πρέπει να πει φιλικά, «πατρικά», στους αγρότες που δεν φταίνε(υπάρχουν και αρκετοί που φταίνε…). Τι πρέπει να πει στη Ζωή και την μισή αλήθεια της:

-Τα δύο τρίτα του δημοσίου χρέους πήγαν για συντάξεις κι όχι στην «τοκογλυφία». Το ασφαλιστικό σύστημα χρηματοδoτήθηκε με 214 δισ. ευρώ (!) από τον κρατικό προϋπολογισμό τα 16 χρόνια που πέρασαν από το ναυάγιο της πρωτοβουλίας Γιαννίτση, δηλαδή δύο τρίτα του δημοσίου χρέους (340 δισ. ευρώ)!!!

-Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών λένε πως αν τα ελλείμματα των Ταμείων – ΟΓΑ, ΙΚΑ, ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΝΑΤ – δεν είχαν καλυφθεί από επιχορηγήσεις, τότε δεν θα έπαιρνε κανείς συντάξεις από το 2004!!!

-Ο  ΟΓΑ επιχορηγήθηκε με 77 δισ. ευρώ, το ΙΚΑ, το οποίο επιβαρύνθηκε με τις δαπάνες όλων των Ταμείων που χρεοκοπούσαν και τις εθελουσίες εξόδους στο Δημόσιο, στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες, με 48 δισ. ευρώ και τα «ευγενή» κάποτε Ταμεία του ΟΤΕ με 6,9 δισ. ευρώ και της ΔΕΗ με 7,3 δισ. Ευρώ!!!

-Οι ενισχύσεις που έχουν δοθεί στον ΟΓΑ αντιστοιχούν στο 82% των συνολικών εσόδων του Οργανισμού, που υποφέρει από τη μη καταβολή εισφορών, οι οποίες άλλωστε δεν προβλέπονταν γιατί δεν ήταν υποχρεωτικές!!!

-Όταν «έσκασαν» τα ταμεία το 2009-κι ενώ σοβούσε παγκόσμια κρίση διπλασιάστηκε η..στήριξη του κράτους!!!

-Με την κρίση οι γυναίκες έφυγαν σε πρόωρες συντάξεις σε διπλάσιο βαθμό!!!
-Από το ’11 μέχρι το ’13 καταγράφεται αύξηση νέων συνταξιούχων(δηλ. πρόωρες διαφόρων τύπων) κατά 50% σχεδόν παντού, σε όλα τα ταμεία!!!
Αυτή είναι η αλήθεια και είναι πικρή. Όποιος δεν την λέει συμβάλει σε αυτό που έρχεται συνειδητά, με δόλο  ή από αγνή, καθαρή και βολική βλακεία. Οι επαγγελματίες που πλήρωναν εισφορές σε ένα ταμείο που δεν τους παρείχε τίποτε δεν τολμούσαν να ρωτήσουν που πήγαιναν τα λεφτά τους. Οι δημόσιοι υπάλληλοι έλεγαν «εμένα μου κάνουν απευθείας μεγάλες κρατήσεις και θέλω κάθε δεκάρα». Από πού κρατήσεις όμως; Από έναν υποθετικό μισθό που υπολογιζόταν μικτός, σε ένα μεγάλο ύψος για τις δυνατότητες της αληθινής οικονομίας, σε σημείο που τελικά ήταν κρατική επιδότηση.
Τώρα ήρθε ο λογαριασμός και κανένας δεν τον δέχεται για δικό του…

Υ.Γ. Μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα γινόταν σήμερα στην Ελλάδα αν κάποια άλλη κυβέρνηση αποφάσιζε να ενεργοποιήσει τον στρατό για το προσφυγικό  σε τέτοιο βαθμό και μετά από παλινωδίες του στυλ «έξι μήνες με χαρτιά να πάτε όπου θέλετε»;

Υ.Γ. 2 Πως είναι ένα κέντρο «ανοιχτού τύπου» που φρουρείται από τον Στρατό;

 

Γ.Συμψηρής

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

5 Σχόλια

 1. antikeimenikos

  Αναφέρεστε σε αριθμούς κύριε αρθρογράφε, αλλά ο μέσος νεοέλληνας ψηφοφόρος δεν ξέρει αριθμητική…

  Όσο για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, αυτά θα γίνουν σε πρώτη φάση τουλάχιστον στα νησιά, σε περιοχές δηλαδή που οι κάτοικοι ψηφίζουν Σύριζα και δεν τους ενοχλεί η πολιτική των ανοιχτών συνόρων.

  Προτείνω μάλιστα να γίνει κάτι αντίστοιχο και στο Αγρίνιο!! Είμαι σίγουρος ότι η αριστερή πλειοψηφία της περιοχής θα αγκάλιαζε μία τέτοια ενέργεια…

 2. Γιώργος Κ.

  Δηλαδή κ. Συμψηρή μας λέτε σύμφωνα με τον αρθρογράφο που επικαλείστε, ότι οι ασφαλισμένοι δεν πλήρωμαν εισφορές; Μπορείτε και εκστομίζετε τέτοιες μ@λ@κίες έγκριτοι δημοσιογράφοι -έτσι θέλετε να λέγεστε – και από το 1951 που γεννήθηκα τα ασφαλιστικά ταμεία κατέθεταν τα αποθεματικά τους στην τράπεζα Ελλάδος με αρνητικό επιτόκιο και δίνονταν δάνεια στο μεγάλο κεφάλαιο με 1,5 -2 % , όταν ο Λαός δανείζονταν με 30%. Ακολούθησαν το δομημένα ομόλογα, τα θυμάσαι; Η ελάφρυνση του χρέους του Βενιζέλου, λες και ήταν κλανιά, τα λεφτά των ασφαλισμένων. Το 6μηνο του Τσίπρα, πέρυσι τέτοιο καιρό που στράγγισε όλα τα αποθεματικά, σου λέει τίποτε; Και μας λέτε – όταν για 35 συναπτά χρόνια πλήρωνα αμελητί τις εισφορές μου – δεν θα είχαν τα ταμεία να πληρώσουν συντάξεις;
  Τελικά είμαστε μ@λ@κες ή….. απατεώνες…

 3. Γ.Συμψηρής

  @Γιώργος Κ.

  Αν μου πείτε και σε ποιο ταμείο καταθέτατε τις εισφορές σας μπορεί να βγάλουμε άκρη. Για παράδειγμα αν είστε στο δημόσιο και παίρνατε 1200 ευρώ προ κρίσης αλλά ΤΟ ΙΔΙΟ το δημόσιο δήλωνε ότι ο μικτός μισθός σας είναι 1700 ευρώ και… κράταγε αυτή τη διαφορά τότε απλά δεν δίνατε τίποτε. Διότθ η οικονομία της χώρας δεν ήταν για 1700 ευρώ. Εξ ου και η περίφημη “Βουλγαροποίηση” των μισθών διότι οι γείτονες είχαν μισθό όχι 1700 μικτά αλλά 170. Αλλά η οικονομία μας δεν ήταν δεκαπλάσια ποτέ.
  Αν είστε σε κάποιο ταμείο όπως το ΙΚΑ για τις εισφορές- που ήταν επίσης υψηλές- πρέπει να ρωτήσετε τους χιλιάδες συνταξιούχους των 45 ετών και την “κοινωνική πολιτική” με τα λεφτά σας. Αν είστε στο περίφημο ΤΕΒΕ εκεί η αμαρτίες είναι άλλες. Αν ήσασταν δημοσιογράφος το ευγενές σας ταμείο θα στηριζόταν στο αγγελιόσημο που είναι ένας έμμεσος φόρος πάνω στην πλάτη της κοινωνίας. Και πάει λέγοντας.
  Για τα δομημένα ομόλογα έχετε δίκιο όπως και για τον δανεισμό ιδιωτών και κράτους. Αλλά αυτό σημαίνει ότι μας έκλεβε το κράτος έτσι δεν είναι;
  Επίσης δεν εκστομίζουμε τίποτε και έγκριτοι σε τούτη τη χώρα δεν μπορούμε να είμαστε.

 4. Γιώργος Κ.

  Άρα με το περίφημο σκεπτικό σας κύριε, καλά θα κάνει και ο Βερόπουλος να τσεκάρει ότι αμοιβές θέλει και να δίνει στον απασχολίσιμο – συμφωνείτε με το όρο έτσι; – ότι του γουστάρει. Και για να σας φύγει η απορία, καθηγητής β/θμιας ήμουν από το 1978 έως τέλος 2013. Και πώς βρισκόταν λαλίστατε κύριε τα χρήματα των ασφαλισμένων στην τράπεζα Ελλάδος και χαρίζονταν στους Λάτσηδες, αφού ήταν αέρας όπως λέτε; Στο ΤΠΔΥ, ΜΤΠΥ και ΤΕΑΔΥ ήμουν αγαπητέ μου κύριε επί 35 συναπτά έτη, όλα διδακτικά, γιατί δεν είχα λόγο να αναγνωρίσω το στρατό και συνταξιοδοτήθηκα κύριέ μου στα 64.
  Οι 45ρηδες συνταξιούχοι λαλίστατε κύριέ μου προέρχονται κυρίως από ΔΕΗ, Τράπεζες και ΟΤΕ, σας θυμίζουν τίποτε οι εθελούσιες έξοδοι; Οι εργαζόμενοι ευθύνονται ή οι εκάστοτε κυβερνώντες – που πούλησαν τη ψυχή του στα ξένα συμφέροντα – μείωσαν τους εργαζόμενους τους έστειλαν στη σύνταξη 45 ετών, χρέωσαν τα ασφαλιστικά ταμεία με δισεκατομμύρια και παρέδοσαν παχιές αγελάδες στους ιδιώτες; Αυτό το σύστημα ακριβώς υποστηρίζετε και μάλιστα με μένος κατά εργαζομένων και συνταξιούχων, διατηρώντας βέβαια την αντικειμενικότητά σας στο έπακρο. Μόνο στα δομημένα ομόλογα είχα δίκιο; Την προηγούμενη διαδικασία είχα ξεχάσει, που να τα θυμηθώ και όλα. Οι 45ρηδες ευθύνονται, που βρέθηκαν συνταξιούχοι, με εθελούσια έξοδο; Εσείς στη θέση τους, τί θα κάνατε;
  Πάντως έμεινα έκπληκτος από την ευκολία με την οποία αναλάβατε εργολαβικά την υποστήριξη των εως τώρα κρατούντων και μάλιστα αναδρομικά. Προκαταβολικά σας ενημερώνω ότι, δεν πρόκειται να επανέλθω. Σας ευχαριστώ πάντως για το χρόνο που μου αφιερώσατε.

 5. Γ.Συμψηρής

  Λαλίστατος εγώ λαλίστατος κι εσείς κύριε αλλά αν είχατε ένα site εγώ δεν θα είχα βήμα εκεί μάλλον…
  Δεν χρειάζεται να επανέλθετε άλλωστε το “εργολαβικά” που θέλατε το είπατε. Αν πεις κάποιον “εργολάβο”στην Ελλάδα έχει κλείσει η κουβέντα, τον έκανες ένα με τον Μπόμπολα. Εργολάβος όμως είναι και κάποιος που φτιάχνει ένα αποχετευτικό και δίνει και σε δυο νέους χειριστές δουλειά.
  Τώρα τα υπόλοιπα με τα παραδείγματα αληθινά θα ήθελα να είχα χρόνο να μπορώ να απαντάω όλη μέρα.Αν θέλετε τη γνώμη μου ο τρόπος που έγινε αυτή η ανταλλαγή απόψεων είναι και το μεγάλο πρόβλημα της χώρας.
  Υ.Γ. Με τον όρο “απασχολήσιμος” δεν συμφωνώ γιατί εγώ εδώ και 14 χρόνια δεν έχω “σταθερή και μόνιμη” μία δουλειά. Κάνω μαζί διάφορα part time αντικείμενα κι έχω αλλάξει κάπου 10 δουλειές, πράγμα δύσκολο. Ρέντα που πάντως εξαντλείται μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Άρα ξέρω περί τίνος πρόκειται.Για να καταλάβετε άδεια “κανονική” έχω να πάρω από το 2007.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.