Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022

Δεν αποκαλύπτεται πόσων τα ομόλογα κουρεύτηκαν στα μέρη μας

Δεν αποκαλύπτεται πόσων τα ομόλογα κουρεύτηκαν στα μέρη μας

 

Το PSI λοιπόν «πέτυχε πέρα από κάθε προσδοκία» και άλλοι πανηγυρίζουν ενώ άλλοι είναι προφανώς εκνευρισμένοι. Οι λίγοι, που είναι σοβαροί στη χώρα, ζητούν περισυλλογή και προσπάθεια, τονίζοντας ότι δεν είναι ούτε για απογοήτευση ούτε για πανηγύρια. Έξι ταμεία, ανάμεσα τους και εκείνο των…δημοσιογράφων αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους στη διαδικασία ενώ ήδη δυο διεθνείς οίκοι είπαν ότι στην Ελλάδα έχει συμβεί πιστωτικό γεγονός.

Σε τοπικό επίπεδο, όμως, ίσως το πιο ενδιαφέρον για τον κόσμο θα ήταν να πληροφορηθεί πόσοι συμπολίτες μας, για παράδειγμα στο Αγρίνιο, έχασαν χρήματα από το κούρεμα των ομολόγων στα οποία είχαν επενδύσει.

Δυστυχώς, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς που ρώτησε το agrinionews.gr, είναι αδύνατον να μάθει κανείς επακριβώς τον αριθμό και μόνο κατά προσέγγιση από διαρροές σε άλλες συγκρίσιμες περιοχές μπορεί να υπολογίσει. Κι αυτό γιατί οι τράπεζες και οι επενδυτικοί σύμβουλοι το κρατάνε επτασφράγιστο μυστικό.

Για παράδειγμα στα Τρίκαλα που υπάρχει μια πληθυσμιακή αντιστοιχία αλλά όχι και οικονομική (γιατί η περιοχή είναι σε καλύτερη οικονομικά μοίρα από εμάς)πρόσφατα γράφτηκε ότι κάπου 70 άτομα είχαν πάρει σημαντικό αριθμό ομολόγων από τράπεζες και υπέστησαν και εκείνοι το «κούρεμα» των ημερών, χωρίς όμως να κατονομάζονται οι πηγές.

Στην περιοχή μας κανένας διευθυντής τράπεζας δεν αποκαλύπτει-και ίσως δεν θα έπρεπε-την πληροφορία, πόσοι πελάτες του επένδυσαν σε ομόλογα που κουρεύτηκαν. Ούτως ή άλλως δεν γινόταν και παλιότερα, στα πλαίσια της «πίστης» που υπήρχε, πόσο μάλλον τώρα που μιλάμε για χρήματα που έχασαν πολίτες. Βέβαια στην εποχή των παχέων αγελάδων και του πάρτι του χρηματιστηρίου με περηφάνεια πολλοί διέρρεαν τον αριθμό του χαρτοφυλακίου τους.

Σε όλα αυτά βέβαια δεν υπάρχουν και «αθώα θύματα» από τη πλευρά των επενδυτών καθώς γνώριζαν ότι κάνουν μια επένδυση με ρίσκο και όχι με εγγυημένη απόδοση. Θα ήταν εξαιρετικά αφελές να ζητά κάποιος «ένα σίγουρο» σε επενδύσεις και διεθνείς αγορές σα να πρόκειται για στοίχημα. Κοινώς όλοι ήξεραν τη διαδικασία στην οποία συμμετείχαν και τι σημαίνει να αγοράζεις ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου(ή να έχεις τα αποθεματικά σου σε τίτλους του). Παρόλα ταύτα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές της αγοράς δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι παρασύρθηκαν και ότι έχασαν γιατί υπήρξαν θύματα του συστήματος.

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.