Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, 2020

Δεν δίνουν στοιχεία οι εταιρίες για τις κεραίες

My beautiful pictureΣωρεία καταγγελιών  από πολίτες του Αγρινίου υπάρχουν για κεραίες κινητής τηλεφωνίας εγκατεστημένες σε κεντρικά σημεία, σε απόσταση αναπνοής από σχολεία και φόβοι για τη δημόσια υγεία.
Κατά το παρελθόν έχουν παρθεί αποφάσεις, κεραίες έχουν κριθεί παράνομες, με κάποιον παράξενο όμως τρόπο παραμένουν στις θέσεις τους. Σε θέσεις μάλιστα απαγορευτικές, καταπατώντας τον νόμο που απαγορεύει την εγκατάστασή τους σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων τουλάχιστον από περιοχές με ευαίσθητο πληθυσμό, όπως σχολεία, νοσοκομεία κλπ. Σύμφωνα με καταγγελία ,για παράδειγμα, «στην οδό Κλεπάς 15 έχει εγκατασταθεί κεραία κινητής τηλεφωνίας (…) ενώ σε απόσταση μικρότερη των 300μ που ορίζει ο νόμος λειτουργεί σχολείο».  Αυτή δεν είναι και μόνη καταγγελία που έχει γίνει στην περιοχή για παράνομα εγκατεστημένη κεραία κινητής τηλεφωνίας. Πριν από λίγες μόνο μέρες το θέμα τέτοια κεραίας σε οικισμό της Δ.Ε. Παρακαμπυλίων είχε προκαλέσει αντιδράσεις από τον Δημοτικό Σύμβουλο Βασίλη Νικάκη.
Ο αντιδήμαρχος κ. Ράπτης είχε κατά το παρελθόν ζητήσει από τις εταιρίες που έχουν εγκατεστημένες κεραίες στον Δήμο να του αποστείλουν αναλυτικά τα στοιχεία για τον αριθμό των κεραιών και τα σημεία που έχουν εγκαταστήσει την κάθε κεραία, απάντηση όμως , όπως ο ίδιος εξηγεί , δεν έχει λάβει ακόμη από καμία εταιρία.
Η διαδικασία βέβαια για την έγκριση άδειας σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως εξηγεί στο Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας δίνει η Ε.Ε.Τ.Τ για τη λειτουργία, η πολεοδομία για το σημείο της εγκατάστασης, ενώ μέχρι πρότινος και πριν την απλούστευση του σχετικού νόμου, ο περιβαλλοντικός έλεγχος γινόταν από το Τμήμα Περιβάλλοντος.
Οι αρμόδιες Υπηρεσίες πάντως ζητούν και τη συμβολή των ίδιων των πολιτών για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, παρακινώντας τους να δίνουν τα ακριβή στοιχεία κάθε τέτοιας κεραίας –όταν υπάρχει άδεια αναγράφονται σε μικρή πινακίδα στη βάση της κεραίας- και να γίνονται οι σχετικοί έλεγχοι.
Το πρόβλημα πάντως υπάρχει και κανείς δεν αμφισβητεί τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία  που παράγονται από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται τόσο κοντά σε σπίτια και σχολεία.
Σύμφωνα άλλωστε με τους ειδικούς επιστήμονες: «η ένταση της ακτινοβολίας κινητής τηλεφωνίας κάτω από τα όρια ασφαλείας, προερχόμενες είτε από κεραίες βάσης είτε από τη χρήση κινητών τηλεφώνων, είναι επιβλαβής με συμπτώματα όπως : πονοκέφαλοι, κόπωση, προσωρινή απώλεια μνήμης κλπ., μέχρι και καλοήθη καρκίνο».

           Μαρίνα Ζαρκαβέλη
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΕΓΟΝΟΣ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.