Πέμπτη, 4 Μαρτίου, 2021

Δεν δικαιούσαι να μην ξέρεις πια

Δεν δικαιούσαι να μην ξέρεις πια

koukoula

Στην αρχή ειπώθηκε ότι ήταν μια αντισυστημική αντίδραση, η πολύ δεξιά εκδοχή του αντιευρωπαϊσμου στη χώρα. Μετά ήρθαν τα οικονομικά προβλήματα και οι φόβοι από μια κοινωνία που άλλαζε ραγδαία και είχε παρεξηγήσει και τι σημαίνει να ζεις χωρίς να απειλείσαι. Και κάπως έτσι δικαιολογήθηκε το «εντάξει μωρέ τι με νοιάζει τι τατουάζ έχουν πάνω τους» ή και άλλα παρόμοια. Πέρα από ένα σκληρό πυρήνα ναζιστών ή/και εθνοκρατιστών και ρατσιστών υπήρξε και η δεξαμενή εκείνων που δεν ήξεραν(ούτε και ρώταγαν όμως…).

Τώρα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Δεν μπορεί να πει κανείς πλέον ότι δεν ξέρει ή ότι δεν άκουσε. Μπορεί η συλλογική ευθύνη να είναι μια επικίνδυνη γενίκευση αλλά από ένα σημείο και μετά ισχύει αυτόματα. Την κουβέντα για το πώς ήρθαμε ως εδώ μπορούμε να την κάνουμε, όπως και το αν υπάρχουν και άλλα άκρα, αλλά δεν μπορούμε να την κάνουμε τώρα, πριν πάει ο δολοφονημένος καν στην τελευταία του κατοικία. Γι’ αυτό η πρεμούρα τύπου Λαζαρίδη να μας μεταλαμπαδεύσει τη γνώση του είναι μια προσπάθεια για άμεσα πολιτικά οφέλη.

Όμως υπάρχει και κάτι άλλο τραγικό που το βλέπουμε και στην περιοχή μας. Η απουσία του αστικού κόσμου και η γελοιότητα των παραδοσιακών κομμάτων. Η Ν.Δ δεν έχει μπορέσει ακόμα να φτιάξει ένα δελτίο τύπου επιβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει παρά ως φάντασμα, ενώ στο τοπικό ΠΑΣΟΚ χτες το μεσημέρι δεν ήξεραν καν πολλοί τι έχει συμβεί. Το πολιτικό κενό, δε, από αυτή την απουσία δεν είναι μια απλή αμηχανία αλλά, σταδιακά, η απώλεια της νομιμοποίησης μετριοπαθών χώρων να εκφράσουν την αγανάκτησή τους επιβεβαιώνοντας τον χαρακτηρισμό του μετριοπαθούς… νοικοκυραίου(ούτε καν «νοικοκύρη»…). Και καλά σε ορισμένες συγκεντρώσεις αυτοί οι χώροι μπορεί να νιώθουν ανεπιθύμητοι, όμως γιατί δεν παίρνουν μια δική τους πρωτοβουλία έστω να ακουστούν; Μπορεί απλά να μην τους νοιάζει. Αλλά αυτή τους η απουσία θα πληρωθεί με τόκο.

Και κάτι ακόμα. Εύκολα βλέπει κανείς μια προσπάθεια να πουν στις γειτονιές του Πειραιά- εκεί που η ηρωική Β Πειραιώς αλώθηκε πρώτη από τους ακροδεξιούς- ότι «δεν είναι από δω όλοι αυτοί, δεν ξέρουμε τίποτε, αφήστε μας ήσυχους», «οι φασίστες έρχονται από αλλού εμείς είμαστε αλλιώς» και «δεν είχε δώσει τέτοια δείγματα, ήταν φιλήσυχος, αν και δεν τον ήξερα καλά, είχε μετακομίσει πρόσφατα». Καλή προσπάθεια. Πάντα κάποιος άλλος φταίει, κάποιος ξένος(ακόμα κι είναι ένας ξένος-Έλληνας), εσύ δε φταις που δε νοιάζεσαι για τη γειτονιά σου και είσαι αγκαλιά με τα σήριαλ και τη μπάλα. Αλλά όσο και να βάλεις το κεφάλι στην άμμο δεν θα πείσεις ότι δεν είδες μηχανοκίνητους, οπλισμένους, να στοχοποιούν να απειλούν, να δείχνουν, να «δίνουν» και να κάνουν κουμάντο, πιστεύοντας ακράδαντα ότι έχουν δίκιο. Τουλάχιστον τώρα που αποδεδειγμένα υπάρχουν λεφτά, μπραβιλίκια και συμμορίτικες πρακτικές στη μέση μπορείς να ξυπνήσεις. Και αφού θωρακίσεις τους θεσμούς σου, ξεμπλέκοντας με την πιο απάνθρωπη πολιτική λογική να μπορέσεις μετά να δουλέψεις για να υπάρξει ειρήνη στην κοινωνία, κάτι που μακάρι να κατάλαβες ότι δεν είναι καθόλου αυτονόητο πράγμα.

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

4 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.