Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, 2022

Δεν τα βρήκαν για τα σκουπίδια…

Δεν τα βρήκαν για τα σκουπίδια…

Ένα διπλό όχι στην πρόταση μεταφοράς μέρους των απορριμμάτων της Πάτρας στους ΧΥΤΑ Φλόκα και Ναυπάκτου ακούστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες  στη διάρκεια της συναντησης ,που είχαν νωρίτερα στην Περιφέρεια, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας με τους Δημάρχους Πατρέων Γιάννη Δημαρά, Δυτικής Αχαΐας Ανδρέας Παναγιωτόπουλος και Ναυπάκτου Γιάννης Μπουλές.
Η συνάντηση που ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά απέβη επί της ουσίας άκαρπη, αφού ο μεν Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, όπως και δημοσίως είχε δηλώσει, δεν συμφωνεί με τη μεταφορά απορριμμάτων της Πάτρας στο ΧΥΤΑ Φλόκα, ενώ και από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ναυπάκτου εμφανίστηκε ιδιαίτερα διστακτικός, επισημαίνοντας ότι ο ΧΥΤΑ της γειτονικής πόλης έχει περιορισμένο χρόνο ζωής και δεν έχει εκ των πραγματων τη δυνατότητα να δεχτεί επιπλέον απορρίματα.
“Εμείς με πολυ μεγάλη κατανόηση ακούσαμε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί ωστόσο ο ΧΥΤΑ που εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή της Ναυπάκτου είναι ουσιαστικό στο κλείσιμο. Ο χρόνος ζωής που του απομένει είναι εφτά μήνες. Είναι μια ξεκάθαρη θέση που έγινε κατανοητή. Φανταστείτε ότι ημερησίως στο δικό μας κύτταρο εναποθέτουμε σκουπίδια που αντιστοιχούν σε δέκα απορριιμματοφόρα. Αν δεχτούμε και άλλα δέκα ο χρόνος ζωής του μειώνεται στο μισό κι εμείς δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε κάτι άλλο. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για μεταφορά του προβλήματος, πράγμα που δεν το θέλει κανείς, ούτε ο Δήμαρχος Πατρέων”, δηλώνει στο www.thebest.gr o Δήμαρχος Ναυπάκτου Γιάννης Μπουλές.
Από την πλευρά τους οι κάτοικοι των περιοχών γύρω από την Ξερόλακκα που είχαν αποκλείσει τον ΧΥΤΑ έχουν επισημάνει ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να κλείσει η Ξερόλακκα με διάφορες μορφές αγώνα και όχι μόνοι με αποκλεισμούς.
Μετά το τέλος της σημερινής συνάντησης με τους Δημάρχους Πατρέων, Δυτικής Αχαΐας και Ναυπακτίας ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Θεσμικά ανέλαβα την υποχρέωση να συγκαλέσω την σημερινή συνάντηση ύστερα από το αίτημα που μου υπεβλήθη από τον Δήμαρχο Πατρέων. Στη διάρκεια της συνάντησης κατεγράφησαν οι αντιρρήσεις των Δημάρχων Δυτικής Αχαΐας και Ναυπακτίας.

Θέλω να τονίσω ότι η Περιφέρεια δεν προΐσταται των Δήμων, είναι θεσμός παράλληλος με την πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση και όχι προϊστάμενη αρχή. Η Περιφέρεια δεν επιβάλει λύσεις στους Δήμους, συμβάλλει σε λύσεις. Η δική μας ετοιμότητα είναι δεδομένη για την άμεση και χωρίς χρονοτριβή χρηματοδότηση προτάσεων που θα μας υποβληθούν για να γίνει πιο λειτουργική η καθημερινή διαχείριση των απορριμμάτων, σύμφωνα με τους προγραμματισμούς και τα σχέδια των δημοτικών αρχών.

Θέλω, ακόμη, να επαναλάβω ότι στην διάθεση των δημοτικών αρχών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας βρίσκονται 60 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή σύγχρονων Εργοστασίων διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Η προοπτική αυτή προσφέρει και την οριστική λύση στο πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων».
the best.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.