Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021

Δεν χρειαζόταν θέσεις εργασίας Αγρίνιο και ενδοχώρα του νομού;

Δεν χρειαζόταν θέσεις εργασίας Αγρίνιο και ενδοχώρα του νομού;

Η χθεσινή ανακοίνωση του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου για έγκριση στα πλαίσια της πράξης «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», για λογαριασμό του, 400 θέσεων εργασίας 5μηνης απασχόλησης στους δήμους Μεσολογγίου, Ξηρομέρου, Ακτίου-Βόνιτσας, έφερε χαρά για το γεγονός ότι 400 άνεργοι από τον πολύπαθο νομό μας θα βγουν-ναι, έστω για 5 μήνες- από την απομόνωση που φέρνει η ανεργία. Θα πληρώσουν υποχρεώσεις, θα αλλάξει η ψυχολογία τους, θα ξαναβρούν στην αγορά και-με τις ευχές μας-θα έρθουν σε επαφή με τον κόσμο μήπως και βρουν και αργότερα εργασία.
Ναι, είναι γνωστό ότι πρόκειται για παροδική απασχόληση με μερική ασφάλιση και με μισθό που δεν είναι και ότι καλύτερο. Ναι δεν είναι «μόνιμη και πλήρης» εργασία. Είναι όμως μια ανακούφιση τη στιγμή που μαθαίνουμε για απολύσεις και περικοπές μόνο και τη στιγμή που στο νομό μας η μεγάλη πλειοψηφία των ανέργων είναι οι μακροχρόνια άνεργοι.
Είναι λοιπόν απορίας άξιο πως ενώσεις της περιοχής του Αγρινίου με πολλά μέλη, ΜΚΟ που υπάρχουν κάμποσες, αλλά και σωματεία που είχαν τη δυνατότητα δεν έκαναν το αυτονόητο. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε(και θα πραγματοποηθεί) με τις σαφείς οδηγίες του ΑΣΕΠ, αλλά απαιτούσε τη συνεργασία ΟΤΑ ή κάποιας Αναπτυξιακής από ΟΤΑ, με ΜΚΟ που θα συνεργαζόταν για το θέμα αυτό.
Ο Ε.Σ.Μ έκανε το αυτονόητο, υπέβαλε χαρτιά, από κοινού με την Αναπτυξιακή ΑΝ. ΑΙΤ και τρεις δήμοι με υψηλή ανεργία θα δουν 200, 90 και 110 πολίτες τους αντίστοιχα για Μεσολόγγι, Ξηρόμερο και Άκτιο- Βόνιτσα, όχι μόνο να έχουν δουλειά αλλά να αφήνουν και μέρος του εισοδήματός τους στις τοπικές αγορές. Κάτι τέτοιο δεν χρειαζόταν για τις παρακάτω ειδικότητες στο Αγρίνιο;
Δηλαδή για οικοδόμους, τεχνίτες, ανειδίκευτους, γυμναστές, ψυχολόγους, οδηγούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές, οικιακούς βοηθούς, ναυαγοσώστες, δασοπόνους, γεωλόγους, δασολόγους, νοσηλευτές κ.α. Κοινώς, κατά βάση, για την εργατική τάξη της περιοχής.
Με την απορία, δε, αν οι εργάτες(αλλά και τα μαγαζιά κατ’ επέκταση) μιας περιοχής από το Θέρμο και το Αγρίνιο μέχρι την Αμφιλοχία και τη Ναύπακτο, δεν χρειάζονται δουλειά για πέντε μήνες, να πούμε ότι ο μέτοχος με το μεγαλύτερο μέρισμα στην ΑΝ.ΑΙΤ είναι ο δήμος Ακτίου-Βόνιτσας, ενώ στην ενδοχώρα και τη Ναύπακτο υπάρχουν άλλες δύο Αναπτυξιακές η «Αιτωλική» και η «Τριχωνίδα». Κάτι που εξηγεί τη γεωγραφική κατανομή των θέσεων εργασίας στους τρεις δήμους που αναφέραμε.

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.