Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, 2021

Δευτέρα 8 Μαρτίου: Έναρξη Ελεγχόμενης Στάθμευσης

Δευτέρα 8 Μαρτίου: Έναρξη Ελεγχόμενης Στάθμευσης


Σε πλήρη εφαρμογή τίθεται από τη Δευτέρα 8 Μαρτίου το Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης στο κέντρο της Αγρινίου, μετά την ολοκλήρωση της περιόδου δοκιμαστικής λειτουργίας.

Το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης πιστεύουμε ότι θα δώσει λύσεις και θα διευκολύνει αυτούς που κατεβαίνουν στο κέντρο τις εργάσιμες ώρες για να διεκπαιρεώσουν τις δουλειές τους και κυριολεκτικά πάσχιζαν να βρουν να παρκάρουν για να πληρώσουν απλά ένα λογαριασμό.

Όμως υπάρχει ένα μειονέκτημα στο εξής σημείο: Το νέο μέτρο προβλέπει μεν ειδική κάρτα για τους μόνιμους κατοίκους του κέντρου, όχι όμως για τους επαγγελματίες. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά: Εκείνος που μένει μέσα στη πόλη μπορεί να περπατήσει 5 λεπτά παραπάνω και δεν τιθεται θέμα. Ο επαγγελματίας όμως που μένει πιο μακριά ( π.χ. Αγ. Κωνσταντίνο, Παραβόλα, Νεάπολη) θα αναγκαστεί να παρκάρει πολύ μακριά από τον εργασιακό του χώρο διότι πλέον το πάρκινγκ δεν θα είναι δύσκολο στο κέντρο αλλά στους δρόμους που θα είναι παράλληλα στην ελεγχόμενη στάθμευση .Δηλαδή αν βρεί κανείς παρκινγκ στο γήπεδο Παναιτωλικού κοντά θα είναι τυχερός!

Πέραν αυτού πιστεύουμε ότι το μέτρο θα έχει στο σύνολο του θετικά αποτελέσματα. Βέβαια έρχεται να εφαρμοστεί σε μια ιδιαίτερη δύσκολη στιγμή, όπου η βενζίνη έχει ξεπεράσει το 1,30 το λίτρο και δυστυχώς με την αύξηση του ΦΠΑ από 15 Μαρτίου και μετά πιθανόν να φτάσει και το 1,50.

Άρα για να μην μπλέκουμε, καταργούμε το αυτοκίνητο εντός πόλης και τελειώνει η υπόθεση(! )διότι πολύ απλά αν βάλετε βενζίνη και ελεγχόμενη στάθμευση η κάθοδος στο κέντρο θα πλησιάζει σε κόστος την αντίστοιχη κάθοδο με το ταξί! Τουλάχιστον θα ωφελήσουμε έτσι συμπολίτες μας που έχουν άμεση ανάγκη να βρεθούν στο κέντρο.
Αναλυτικά ο Δήμος Αγρινίου αναφέρει:

Κύριος στόχος του μέτρου ελεγχόμενης στάθμευσης είναι η αύξηση του δείκτη εναλλαγής στάθμευσης, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται περισσότεροι οδηγοί. Συνεπώς, επιτρέπεται στον οδηγό να σταθμεύει το όχημά του για μέγιστο χρονικό διάστημα 2 ωρών. Οι θέσεις που ανήκουν στο σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης mobiPARK φέρουν οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση και χαρακτηρίζονται από ένα μοναδικό, για κάθε θέση, 6ψήφιο αριθμό που βρίσκεται στο κράσπεδο του πεζοδρομίου.

Ωράριο και τέλος στάθμευσης

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγρινίου έχει ορίσει το ωράριο λειτουργίας του συστήματος, το οποίο είναι το εξής: για τις καθημερινές (Δευτέρα – Παρασκευή) από τις 08:00 έως τις 14:00 και από τις 17:00 έως τις 21:00 και για το Σάββατο από τις 08:00 έως τις 14:00. Κυριακές η στάθμευση είναι ελεύθερη χωρίς την καταβολή τέλους στάθμευσης. Τα τέλη στάθμευσης παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα.

Διάρκεια στάθμευσης

Τέλος στάθμευσης

Πληρωμή

χωρίς κινητό

Πληρωμή

με κινητό

½ ώρα

0,50 €

0,40 €

1 ώρα

1,00 €

0,80 €

1 ½ ώρα

1,50 €

1,20 €

2 ώρες

2,00 €

1,60 €

Επιτρέπεται ελεύθερα και χωρίς τέλος, κατά τη διάρκεια όλου του 24ώρου και χωρίς χρονικό περιορισμό, η στάθμευση οχημάτων ΑμεΑ, εφόσον αυτά φέρουν την Ευρωπαϊκή Κάρτα ΑμεΑ.

Μόνιμοι κάτοικοι

Για τα οχήματα των μονίμων κατοίκων των οποίων η κατοικία βρίσκεται εντός του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης (ΣΕΣ), επιτρέπεται στάθμευση απεριόριστη και καθ’ όλες τις ώρες λειτουργίας του ΣΕΣ σε όλες τις θέσεις του τομέα όπου βρίσκεται η κατοικία, μετά την έκδοση ειδικής άδειας στάθμευσης μονίμου κατοίκου. Χορηγείται αποκλειστικά μια άδεια ανά κατοικία. Κάθε άδεια αντιστοιχεί αποκλειστικά σε ένα όχημα. Δεν δικαιούνται την άδεια αυτή οι οικογένειες οι οποίες διαθέτουν θέση στάθμευσης σε γκαράζ.

Το αντίτιμο για την έκδοση ειδικής άδειας στάθμευσης μονίμου κατοίκου, είναι 25 € ανά 6μηνο ή 50 € ανά 12μηνο. Το τέλος στάθμευσης μονίμου κατοίκου αντιπροσωπεύει το κόστος έκδοσης της άδειας, καθώς και το κόστος λειτουργίας του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης του Δήμου και άλλα έξοδα του Δήμου για την εφαρμογή του συστήματος (σήμανση, διαγράμμιση θέσεων, αστυνόμευση).

Η περιοχή ελεγχόμενης στάθμευσης χωρίζεται σε τέσσερις τομείς, οι οποίοι διαχωρίζονται από τις εξής οδούς:

Στον άξονα Βορρά – Νότου από τις οδούς: Παπαστράτου – Χαρ. Τρικούπη

Στον άξονα Ανατολή – Δύση από τις οδούς Σαλάκου – Μπαϊμπά

Με τη άδεια μονίμου κατοίκου, η οποία θα ανανεώνεται κάθε εξάμηνο ή έτος, οι μόνιμοι κάτοικοι μπορούν να σταθμεύουν ελεύθερα σε οποιαδήποτε θέση του τομέα της περιοχής ελεγχόμενης στάθμευσης, στον οποίο ανήκει η κατοικία τους. Όταν, ο μόνιμος κάτοικος που ανήκει σε συγκεκριμένο τομέα, σταθμεύσει σε έναν άλλο τομέα, θα αντιμετωπίζεται ως επισκέπτης και δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί την άδεια στάθμευσης κατοίκου, αλλά θα πρέπει να πληρώσει το τέλος στάθμευσης που περιγράφεται παραπάνω.

Στάθμευση διτρόχων

Επιτρέπεται ελεύθερα και χωρίς τέλος η στάθμευση των 2τρόχων όλο το 24ωρο μόνο στις ειδικές για 2τροχα θέσεις, οι οποίες σημαίνονται κατάλληλα. Απαγορεύεται να σταθμεύουν εντός των θέσεων του ΣΕΣ.

Φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων

Επί των οδών του ΣΕΣ, καθορίστηκαν και σημάνθηκαν θέσεις φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων. Στις ειδικές θέσεις φορτοεκφόρτωσης απαγορεύεται η στάθμευση οποιασδήποτε άλλης κατηγορίας οχημάτων.

Κάρτες στάθμευσης mobiPARK

Το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης mobiPARK προσφέρει 2 εναλλακτικούς τρόπους χρήσης:

1. Με κάρτες στάθμευσης χωρίς κινητό τηλέφωνο (0,50 € ή 1,00 €)

Αν δε θέλετε να χρησιμοποιήσετε το κινητό σας τηλέφωνο, μπορείτε να προμηθευτείτε από το πλησιέστερο εξουσιοδοτημένο σημείο πώλησης (περίπτερα, ψιλικά) μια ή περισσότερες Κάρτες Στάθμευσης χωρίς Κινητό τηλέφωνο των 0,50 € ή 1,00 €.

Ξύστε τα τετραγωνάκια που αντιστοιχούν στην ημερομηνία και ώρα έναρξης της στάθμευσης του οχήματός σας και τοποθετήσετε την κάρτα σε εμφανές σημείο στο παρμπρίζ του οχήματος. Αν θέλετε να σταθμεύσετε πάνω από 1 ώρα, πρέπει να χρησιμοποιήσετε επιπλέον κάρτες, ξύνοντας την ίδια ώρα και ημερομηνία έναρξης στάθμευσης σε όλες τις κάρτες. Το τέλος στάθμευσης διαμορφώνεται σύμφωνα με τον προηγούμενο πίνακα.

2. Με κάρτες στάθμευσης με κινητό τηλέφωνο (10 €)

Το mobiPARK δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να εκμεταλλευτούν τη συσκευή του κινητού τους τηλεφώνου και να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης επωφελούμενοι των πλεονεκτημάτων που ακολουθούν:

  • Φθηνότερο τέλος στάθμευσης (πάνω από 28,5%).
  • Χρέωση ανά λεπτό στάθμευσης σε αντιδιαστολή με τη στάθμευση χωρίς κινητό τηλέφωνο όπου η χρέωση γίνεται ανά ώρα.
  • Διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρία, αφού δε χρειάζεται να πηγαίνουν κάθε φορά στα σημεία πώλησης για να προμηθεύονται κάρτες στάθμευσης και να επιστρέφουν στα οχήματά τους για να τις τοποθετούν.
  • Δεν απαιτείται η τοποθέτηση κάρτας στο παρμπρίζ του οχήματος.
  • Παρέχονται επιπλέον υπηρεσίες όπως: μηνύματα ενημέρωσης και προειδοποίησης για τον εναπομείναντα χρόνο στάθμευσης, αναζήτηση ελεύθερης θέσης στάθμευσης, πληρωμή προστίμων, αναλυτικός λογαριασμός.

Η στάθμευση με κινητό τηλέφωνο γίνεται αφού προμηθευτείτε κάρτα στάθμευσης με κινητό τηλέφωνο και με αποστολή κατάλληλου γραπτού μηνύματος (SMS) στο 54155 (χρέωση 0,1071 € / SMS). Ακολουθούν οδηγίες χρήσης:

1. Αφού σταθμεύσετε στείλτε με SMS:

αριθμό κυκλοφορίας οχήματος < ΚΕΝΟ>, αριθμό θέσης στάθμευσης < ΚΕΝΟ>, 16-ψήφιο αριθμό της κάρτας που ξύσατε, στον αριθμό 54155

2. Πριν αποχωρήσετε στείλτε με SMS:

KENO MHNYMA> στον αριθμό 54155, για να σταματήσει η χρέωσή σας.

3. Την επόμενη φορά που θα σταθμεύσετε, χρησιμοποιώντας το ίδιο κινητό τηλέφωνο, στείλτε με SMS:

αριθμό κυκλοφορίας οχήματος < ΚΕΝΟ>, αριθμό θέσης στάθμευσης, στον αριθμό 54155

4. Όταν εξαντλείται το υπόλοιπό σας, προμηθευτείτε νέα κάρτα στάθμευσης με κινητό, ξύστε και στείλτε με SMS:

τον 16-ψήφιο αριθμό της κάρτας, στον αριθμό 54155

και το σύστημα σας ενημερώνει για το νέο σας υπόλοιπο.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο Κ.Ο.Κ. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΛΟΓΩ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΜΟΝΟ ΑΦΟΥ ΕΧΕΤΕ ΣΤΑΘΜΕΥΣΕΙ Ή ΠΡΙΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΤΕ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.