Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, 2020

Δεύτερο χαρτζιλίκι

20643480για να πάνε στο σχολείο, xρειάζονται οι μαθητές απομακρυσμένων περιοχών

Σημαντική οικονομική επιβάρυνση έχει επιφέρει σε γονείς τα παιδιά των οποίων φοιτούν στα λύκεια του Αγρινίου, η απόφαση να τηρηθούν επακριβώς από φέτος οι χιλιομετρικές αποστάσεις οι οποίες κρίνουν αν οι μαθητές δικαιούνται ή όχι δωρεάν μεταφοράς από και προς τα σχολεία τους. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Λυκείου Αγρινίου, έχει αποστείλει επιστολή προς τον δήμο και την περιφέρεια, με την οποία ζητά να αντιμετωπιστεί με κατανόηση το πρόβλημα.

Ο σχετικός νόμος βρίσκεται σε ισχύ εδώ και χρόνια, παρέμενε όμως πρακτικά ανενεργός. Φέτος, με τη μεταφορά της αρμοδιότητας για την μετακίνηση των μαθητών από το δήμο στην περιφέρεια, τα κριτήρια απόστασης εφαρμόζονται στο απόλυτο.

Πολλοί μαθητές των σχολείων του Αγρινίου, καλούνται πλέον να πληρώσουν εισιτήρια 60 ή και 80 λεπτών για μία μόνο διαδρομή, καθημερινά. Αυτό σημαίνει ότι για να πάνε στο σχολείο τους και να επιστρέψουν απαιτείται στην ουσία ένα δεύτερο χαρτζιλίκι. Με την κρίση και την τεράστια απώλεια εισοδήματος που υπάρχει για τις ελληνικές οικογένειες, αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για μια σημαντική οικονομική επιβάρυνση μηνιαία, ειδικά όταν μια οικογένεια έχει παραπάνω από ένα παιδί στο σχολείο.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ όπως και στο 4ο και 5ο Λύκειο Αγρινίου, στα όποια φοιτά μεγάλος αριθμός παιδιών τα οποία πρέπει να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να βρεθούν στο σχολείο τους. Μάλιστα, όπως μας ανέφερε ο κ. Μοσχολούρης, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Λυκείου, οι μαθητές του σχολείου που επιλέγουν να μετακινηθούν με τα πόδια, έχουν επιπλέον να αντιμετωπίσουν την επικινδυνότητα του δρόμου.

Ο νόμος ορίζει ότι όσοι μαθητές λυκείου κατοικούν εντός απόστασης 4 χιλιομέτρων από το σχολείο τους και θέλουν να μετακινηθούν με αστική συγκοινωνία, θα πρέπει να πληρώσουν εισιτήριο. Η απόσταση αυτή μειώνεται στα 2,5 χιλιόμετρα για μαθητές γυμνασίου και στα 1.200 μέτρα για μαθητές δημοτικού. Οι μαθητές που βρίσκονται πέρα τον ορίων αυτών, δικαιούνται δωρεάν μεταφοράς. Για μισθωμένα οχήματα, τα όρια είναι 3 χιλιόμετρα για τα γυμνάσια και 5 χιλιόμετρα για τα λύκεια. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για να δικαιούται κάποιος δωρεάν μεταφορά, είναι να φοιτά στο σχολείο στο οποίο ανήκει και όχι σχολείο άλλης περιοχής.

Στην επιστολή τους προς τον δήμο και την περιφέρεια, ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 4ου Λυκείου Αγρινίου, ζητά από κάθε αρμόδιο να κάνει ό,τι μπορεί για να μην επιβαρύνονται οικονομικά οι γονείς, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «Γνωρίζουμε ότι η συγκυρία είναι δύσκολη, αυτή όμως ακριβώς η συγκυρία είναι που κάνει ακόμα δυσκολότερη την θέση αρκετών γονέων που δεν έχουν να δώσουν τα χρήματα στα παιδιά τους για το εισιτήριο των αστικών».

Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

  1. Foufoutos

    Και στο 3ο λύκειο το ίδιο συμβαίνει, μιας και το 5ο δεν έχει θετική κατεύθυνση, κι έτσι παιδιά από το Δοκίμι αναγκάζονται να πηγαίνουν στο 3ο…

  2. Foufoutos

    Και κάτι ακόμα, 4 χιλιόμετρα να περπατήσει ο αντιπεριφερειάρχης, που σκοτώθηκε να καθίσει στην καρέκλα…αλλά να ξέρει ότι έρχονται και εκλογές…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.