Δευτέρα, 19 Απριλίου, 2021

Δηλώσεις Κατσιφάρα για τα τέσσερα χρόνια από τον σεισμό του 2008

Δηλώσεις Κατσιφάρα για τα τέσσερα χρόνια από τον σεισμό του 2008

Με αφορμή την συμπλήρωση, αύριο Παρασκευή 8 Ιουνίου, τεσσάρων χρόνων απ’ τον καταστρεπτικό σεισμό του 2008 ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τέσσερα χρόνια μετά τον σεισμό του 2008 και οι εκκρεμότητες που υπάρχουν στην καταβολή της δωρεάν κρατικής αρωγής αλλά και στην αποκατάσταση δημόσιων δικτύων και υποδομών εξακολουθούν, μ’ ευθύνη της Πολιτείας, να είναι μεγάλες. Πολίτες που υπέστησαν ζημιές στις περιουσίες τους και Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης που, ομοίως, επλήγησαν απ’ τον σεισμό περιμένουν ακόμη, τέσσερα χρόνια μετά, την ενίσχυση του κράτους.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, απ’ τις αρχές ήδη του 2011, έθεσε σε προτεραιότητα το ζήτημα της αποκατάστασης των πληγέντων και της τακτοποίησης των εκκρεμοτήτων. Και οι πιέσεις που ασκήθηκαν, παρά την κακή οικονομική συγκυρία, απέδωσαν σ’ έναν βαθμό καθώς περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ εκταμιεύθηκαν προς τους δικαιούχους, τον Απρίλιο και τον Δεκέμβριο του 2011.

Όμως, δεν σταματήσαμε. Μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 2012 ήσαν αλλεπάλληλες οι οχλήσεις μας προς την κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση τακτοποίηση και των υπόλοιπων εκκρεμοτήτων. Χωρίς ουσιαστική ανταπόκριση έως σήμερα.

Είναι αυτονόητο ότι η Πολιτεία έχει χρέος να αποκαταστήσει άμεσα- και το τονίζω αυτό- την ροή χρηματοδότησης προς τους σεισμόπληκτους και να κλείσει οριστικά μια εκκρεμότητα που χρονίζει. Στο πνεύμα αυτό, δεν σταματήσαμε ποτέ να θέτουμε, ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το ζήτημα των σεισμοπλήκτων  στα συναρμόδια Υπουργεία.

Σε ό,τι αφορά στις δημόσιες υποδομές είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Δήμου Δυμαίων που από το 2008 δεν διαθέτει Δημαρχείο ενώ αντίστοιχη καθυστέρηση παρατηρείται και σε περιπτώσεις σχολείων και ιερών ναών στις σεισμόπληκτες ζώνες.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν πρόκειται να υποστείλει τις διεκδικητικές της πιέσεις αν δεν εκταμιευθεί και το τελευταίο ευρώ προς τους δικαιούχους. Και αυτό ισχύει όχι μόνο για τους σεισμόπληκτους της Δυτικής Ελλάδας αλλά και για τους πυρόπληκτους καθώς, είναι προφανές, ότι ελάχιστη πρόοδος έχει συντελεστεί στην υλοποίηση του Σχεδίου Ανασυγκρότησης της Ηλείας και την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Μολυβιάτη».

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.