Τρίτη, 2 Μαρτίου, 2021

Δημοσκόπηση MARC: Σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν δραχμή

Δημοσκόπηση MARC: Σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν δραχμή

ImageHandlerΕπτά στους δέκα ζητούν έντιμο συμβιβασμό απορρίπτοντας την οριστική ρήξη – Δείτε τα σημεία της δημοσκόπησης που προβλήθηκαν στην εκπομή «Ιντριγκα» της Ελλης Στάη

Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από τη δημοσκόπηση της MARC για λογαριασμό του Alpha που παρουσίασε χθες στην πρεμιέρα της η Ελλη Στάη στην εκπομπή «Ιντριγκα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, επιστροφή στη δραχμή θέλουν σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (45,1%). Από τα υπόλοιπα κόμματα επιστροφή στη δραχμή θέλει το 54,4% των ΑΝ/ΕΛ, το 67,7% του ΚΚΕ και το 58,7% της Χρυσής Αυγής.

Στα υπόλοιπα σημεία:

Το 70,7% τάσσεται ενός έντιμου συμβιβασμού σε περίπτωση που δεν γεφυρωθεί το χάσμα, απορρίπτοντας την οριστική ρήξη και ενδεχόμενη επιστροφή στη δραχμή.

Στο ερώτημα τι θα απαντούσατε σε ένα πιθανό δημοψήφισμα, ποσοστό 62,1% λέει ναι σε παραμονή στο ευρώ ακόμη και με μνημονιακά μέτρα.

Ο πρωθυπουργός έχει υψηλό ποσοστό δημοτικότητας ωστόσο η κυβέρνηση του δείχνει να χάνει με ταχύτητα «πολιτικό κεφάλαιο». Ωστόσο, από το 83,1% των πολιτών που στις 13 Φεβρουαρίου την αξιολογούσαν «θετικά και μάλλον θετικά» έπεσε στο 59,8%. Απώλεσε δηλαδή 23,3 μονάδες αποδοχής μέσα σε διάστημα 33 ημέρων.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης έχει πολύ υψηλό ποσοστό δημοτικότητας με 66,2% αλλά και ο Γιάνης Βαρουφάκης διατηρεί εξαιρετικά υψηλή δημοτικότητα με το 63,3%


Επίσης στο ερώτημα «αν γίνονταν σήμερα εκλογές τι θα ψηφίζατε», ΣΥΡΙΖΑ απάντησε το 40,2% των ερωτηθέντων και ΝΔ το 21%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 4,9%, η Χρυσή Αυγή με 4,8%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,5%, «Το Ποτάμι» με 4,3%, το ΠΑΣΟΚ με 2,5%, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με 1,8%, η Ένωση Κεντρώων με 1,8%, η Τελεία με 1% και Άλλο Κόμμα με 3,3% των ερωτηθέντων.

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το 94,2% των ερωτηθέντων απαντάει ότι δεν τις επιθυμεί, ενώ μόνο το 4,8% βλέπει θετικά αυτό το ενδεχόμενο.

Δημοσκόπηση: Επτά στους 10 πιστεύουν πως η κυβέρνηση δεν κατάργησε την Τρόικα 

Η κυβέρνηση δεν υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις πιστεύει το 58% των ερωτηθέντων που έλαβαν μέρος στη νέα πανελλαδική δημοσκόπηση της ΒΕΡΓΙΝΑ TV, ούτε κατάργησε την Τρόικα, όπως υποστηρίζει η συντριπτική τους πλειοψηφία. Την ίδια ώρα το 39,8% όσων έλαβαν μέρος στην έρευνα, θα ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ. Πριν κλείσουν δύο μήνες από τις εθνικές εκλογές και την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, η ΒΕΡΓΙΝΑ TV καταγράφει τις πρώτες αντιδράσεις της κοινής γνώμης στους χειρισμούς της κυβέρνησης στα κρίσιμα ζητήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πανελλαδικής έρευνας που διενήργησε η εταιρεία Interview τηλεφωνικά, το διήμερο 16/3  έως 17/3  2015, σε δείγμα 1.000  ατόμων, οι πολίτες σε ποσοστό 50,5% δεν είναι ικανοποιημένοι από την πορεία διαπραγμάτευσης μέχρι σήμερα, ενώ δεν πιστεύουν ότι η κυβέρνηση υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις σε ποσοστό 58%. Ταυτόχρονα η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (73%) εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν κατάργησε την Τρόικα, απλώς της άλλαξε όνομα.

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει τα ποσοστά του αγγίζοντας το 39,8% ενώ η ΝΔ φαίνεται πως χάνει δυνάμεις σε σύγκριση με τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών φτάνοντας το 17%. Η Χ.Α. διατηρεί σταθερά την τρίτη θέση με ποσοστό 5,7% ενώ το ΠΑΣΟΚ σημειώνει νέες απώλειες μειώνοντας το ποσοστό του στο 3,2%

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της πανελλαδικής δημοσκόπησης:
– ΣΥΡΙΖΑ  39,8%
– ΝΔ 17,0%
– Χ.Α. 5,7%
– ΠΟΤΑΜΙ 4,2%
– ΚΚΕ 5,1%
– ΑΝΕΛ 4,8%
– ΠΑΣΟΚ 3,2%.

Υπέρ των ξένων επενδύσεων στο μεταλλευτικό κλάδο, εμφανίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (52%) στο δείγμα της Μακεδονίας ενώ 25% έχουν αρνητική στάση. Ωστόσο ένα σημαντικό ποσοστό 23%, δηλώνει άγνοια για το θέμα και αρνείται να πάρει θέση.

www.protothema.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.