Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022

Δημοτική απόφαση και νομική βοήθεια για το χαράτσι

Δημοτική απόφαση και νομική βοήθεια για το χαράτσι


Διαφώνησαν Συντονιστικό Φορέων και παράταξη Νικάκη

Κατά πλειοψηφία πέρασε απόφαση-θέση του δήμου Αγρινίου σχετικά με τον επαχθή φόρο που επιβάλλεται στους κατόχους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ. Το κείμενο που στην αποψινή  συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου υιοθετήθηκε τελικά ήταν εισήγηση της πλειοψηφίας.

Ουσιαστικά καταγγέλλει τον συγκεκριμένο φόρο ως άδικο για τους μη έχοντες και την μεγάλη πλειοψηφία του εργαζόμενου κόσμου. Παράλληλα δηλώνεται ότι ο δήμος Αγρινίου(και ο δικηγορικός σύλλογος που όμως δεν είχε εκπροσώπηση στο δημοτικό συμβούλιο)θα παράσχει νομική βοήθεια σε όποιον πολίτη δηλώσει ότι αδυνατεί να πληρώσει το χαράτσι λόγω αδυναμίας του ιδίου και της οικογένειάς του.

Στο κείμενο μπήκε και η προσθήκη που επιθυμούσε η μείζονα αντιπολίτευση του κ. Σταμάτη, ότι ο δήμος δεσμεύεται να στείλει εξώδικη διαμαρτυρία-καταγγελία προς τη ΔΕΗ και προς την Εισαγγελία, ώστε να γίνουν γνωστές οι προθέσεις του.
Η τελική απόφαση και η ψηφοφορία πάντως άφησε ανικανοποίητη την πλευρά του Συντονιστικού των Φορέων που προκάλεσε και την συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο φανερώνοντας και δυο διαφορετικές προσεγγίσεις.

Η μία ήταν αυτή που υιοθετήθηκε και έλεγε ότι πρέπει να γίνουν κινήσεις για όσους αδυνατούν να πληρώσουν κα η άλλη που ήταν θέση του Συντονιστικού αλλά και της ελάσσονος αντιπολίτευσης και έλεγε ότι πρέπει να βγει ένα κείμενο ολικής άρνησης του χαρατσιού από το δήμο και ένα κάλεσμα προς τους πολίτες (και όσους δεν μπορούν αλλά και όσους δεν θέλουν να πληρώσουν το φόρο αυτό) για άρνηση πληρωμής. Ακολούθησε, μάλιστα και συνέλευση της ΚΑΠΑ αλλά και ανεξάρτητων πολιτών όπου εκφράστηκε η άποψη ότι πρέπει η πρωτοβουλία να μη λήξει με μια ήττα της όλης διεκδίκησης, ενώ ακούστηκαν και απόψεις για κατάληψη του χώρου. Ένα από τα αιτήματα που δεν πέρασε, ήταν η συγκρότηση δημοτικών ομάδων που θα επανασυνδέουν το ρεύμα αν προβεί σε κάποια διακοπή η ΔΕΗ, κατά τα πρότυπα του δήμου Ν.Ιωνίας, που αναφέρθηκε πολλές φορές, αν και πληροφορηθήκαμε, πάντως, ότι στο συγκεκριμένο δήμο οι πολίτες πληρώνουν σχεδόν 600 ευρώ το χρόνο τροφεία στους παιδικούς σταθμούς..

Κάτι κινήθηκε
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να σημειωθεί , ότι δεν θα πρέπει οι ομάδες πολιτών και οι Φορείς που κινητοποίησαν τη διαδικασία(το θέμα ήρθε στο Δ.Σ. από ενέργειες του Συντονιστικού), να νιώθουν ηττημένες, αφού προκάλεσαν και το ενδιαφέρον των τρίτων αλλά και αρκετά έντονα εκπεφρασμένη την αντίθεση της πόλης στο συγκεκριμένο φόρο, κάτι που δεν πρέπει να αγνοηθεί.
Πάντως η συζήτηση είχε αρκετή ένταση και διακοπές αλλά σε γενικές γραμμές κύλησε σχετικά ομαλά, πλην ενός ασήμαντου διαπληκτισμού που δεν χαρακτήρισε την όλη διαδικασία.
Να σημειωθεί ότι το λόγο πήραν εκτός από τους επικεφαλής των συνδυασμών και-μετά από καιρό-πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι όπως και ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού κ. Μπεσίνης αλλά και μεμονωμένοι πολίτες.
Ήταν πάντως ξεκάθαρο ότι οι Φορείς που συμμετείχαν, επί της ουσίας, δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα ούτε της κυβέρνησης ούτε των αποφάσεών της, ενώ εντύπωση έκανε ότι ο κ. Σταμάτης αναγνώρισε πως μια απόφαση που θα καλύπτει και όσους μπορούν να πληρώσουν αλλά δεν θέλουν, θα εξέθετε νομικά και τον δήμαρχο της πόλης.

H Απόφαση

Σε μια περίοδο βαρύτατης οικονομικής κρίσης, η οποία πλήττει ιδιαίτερα τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις, το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου:

  • Θεωρεί άδικη την οριζόντια επιβολή φόρων και τελών, όπως το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ.
  • Τονίζει με έμφαση ότι η Ελληνική Πολιτεία έχει την ευθύνη και την υποχρέωση να εισπράττει τους φόρους που απορρέουν από την εφαρμογή ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος, με την απαιτούμενη συμμετοχή των εχόντων και κατεχόντων στα φορολογικά βάρη, και όχι να καταφεύγει στην οριζόντια επιβολή τελών που πλήττει ιδιαίτερα τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις και οδηγεί τμήματα της κοινωνίας μας, ιδίως άνεργους και χαμηλοσυνταξιούχους, σε ακόμη δυσμενέστερη κατάσταση. Η είσπραξη αυτή πρέπει να γίνεται μέσω των φοροεισπρακτικών μηχανισμών του κράτους και όχι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, γιατί το ρεύμα είναι κοινωνική παροχή που δεν μπορεί να συσχετίζεται με την καταβολή ή όχι φόρων εισοδήματος ή περιουσίας.
  • Καλεί το υπουργείο Οικονομικών να απαλλάξει από το τέλος τους αποδεδειγμένα αδυνατούντες να πληρώσουν συμπολίτες μας και να μην διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε όσους για λόγους αντικειμενικής αδυναμίας δεν καταβάλουν το τέλος ακινήτων. Επίσης, θεωρεί αναγκαίο να εξαιρεθούν οι ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας, εμβαδού έως 80 τ.μ. και οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες και επιτηδευματίες που λόγω της οικονομικής κρίσης αδυνατούν να πληρώσουν το τέλος.
  • Δηλώνει ότι, σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Αγρινίου, θα εξετάσει όλες τις δυνατότητες παροχής νομικής βοήθειας σε όσους συνδημότες μας την έχουν ανάγκη, λόγω αντικειμενικής αδυναμίας.
  • Επισημαίνει την αναγκαία διάκριση ανάμεσα στους αδυνατούντες συμπολίτες μας και στους έχοντες και κατέχοντες που τυχόν επιλέγουν να μην πληρώσουν το τέλος ακινήτων.

Τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου, επαναβεβαιώνει την απόφασή του να συνεχίσει  και να ενδυναμώσει την ασκούμενη  κοινωνική πολιτική του Δήμου, ώστε να στηρίξει τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα της κοινωνίας μας, τα οποία  δοκιμάζονται περισσότερο στη σημερινή δύσκολη συγκυρία.

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.