Παρασκευή, 23 Ιουλίου, 2021

Δημοτικό Συμβούλιο για Πάρκο: Ανοιχτός σε προτάσεις ο δήμος

Δημοτικό Συμβούλιο για Πάρκο: Ανοιχτός σε προτάσεις ο δήμος

Διάλογος μέχρι…εξαντλήσεως και πάλι για την ανάπλαση του Πάρκου Αγρινίου.Δεν “ξέφυγε” το κλίμα και ο διάλογος ήταν σε καλά επίπεδα, πάντως.

Το σημερινό δημοτικό συμβούλιο ήταν  μια ακόμη επανάληψη της υπόθεσης “συζήτηση για το Πάρκο” με πιο πολύ συμμετοχή πολιτών. Παρά ταύτα αυτό ήταν και το μόνο καινούριο καθώς  δεν κατέληξε παρά στο ότι από την πλευρά του δημάρχου οι πόρτες του δημαρχείου είναι ανοιχτές για όποιον θέλει να κάνει προτάσεις, αλλά ο ίδιος -και η δημοτική αρχή στην οποία είναι επικεφαλής -θα κριθεί για το έργο αυτό που ήδη βρίσκεται στο στάδιο της δημοπρασίας.

Από την πλευρά των δύο κινήσεων πολιτών εξακολουθούν να υπάρχουν οι ίδιες αντιρρήσεις που έχουν επανειλημμένως εκφραστεί και σήμερα επαναλήφθηκαν από τους κ.κ. Χρυσικοπούλου, Αυδή, Λυμπουρίδη, Τηλιγάδα για την Κίνηση Πολιτών και Τζερτζεμέλη για την Λαϊκή Επιτροπή. Το λόγο πήραν και πολίτες από τις γύρω περιοχές που είναι σύμφωνοι με την ανάπλαση, άλλοι που διαφωνούν καθώς το μέλος της επιτροπής Διαβούλευσης κ. Κωστακόπουλος που θύμισε ότι σε κάθε έργο που γίνεται υπάρχουν ανάλογες αντιδράσεις, ειδικά στο Αγρίνιο. Αρκετοί από τους ομιλητές υπήρξαν πολύ διεξοδικοί, οι απόψεις τους κατεγράφησαν, αλλά από κει και πέρα παραμένει το ερώτημα αν η άποψη που έχουν λίγοι ότι καλύτερα το έργο να μη γίνει καθόλου,  μπορεί να  αποτρέψει την ανάπλαση. Οι αντιρρήσεις αφορούν σχεδόν σε όλες τις πτυχές της ανάπλασης. Στα λιγούστρα και στο ρόλο τους στο μικροκλίμα, στον τρόπο που ποτίζεται το πάρκο, στο αν πρέπει να γίνε το έργο ή να μη γίνει καθόλου, στο ποιος φέρει την ευθύνη αν δεν γίνει, ακόμη και στη περίμετρο των δέντρων που θεωρείται ότι μπορούν να κοπούν. Μόνο μια φορά υπήρξε αταξία σε παρέμβαση ομιλητή που θεωρήθηκε ότι “αβαντάριζε τις θέσεις του δήμου”, κυρίως από τους συμβούλους της μείζονος αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά της Πανδημοτικής Πρωτοβουλίας αποσαφηνίστηκε ότι αποδέχτηκε η παράταξη την χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ της ανάπλασης, αλλά όχι τον σχεδιασμό που βασίστηκε πάνω στην παλιότερη μελέτη που υπήρχε από Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και στην οποία πάτησε η μελέτη των τεχνικών υπηρεσιών. Ο κ. Καζαντζής επέμεινε στο ρόλο κάποιων(δεν κατονόμασε)που εμπλέχτηκαν στην υπόθεση αυτή “για δικούς τους λόγους που είναι άσχετοι με τα συμφέροντα της πόλης” ενώ έκανε λόγο και για παραπληροφόρηση(επεσήμανε περίεργο ρόλο και στο ΓΠΣ…). Τόνισε, δε, ότι η παράταξή του δεν έδωσε πράσινο φως στο έργο, ενώ θέλησε με το σημερινό συμβούλιο να δώσει το λόγο στον κόσμο.

Ο ανεξάρτητος, πια, σύμβουλος κ. Σταμάτης έκανε λόγο για πολιτικό θέμα και διαφωνία του με την Πανδημοτική Πρωτοβουλία, που τον έκανε να αποσύρει εκ των υστέρων την υπογραφή του από το αίτημα για το συμβούλιο, ενώ επέμεινε στο ότι δεν είχε καμιά ενημέρωση και δεν έφτασαν σε αυτόν προτάσεις από τους πολίτες.

Από την ελάσσονα αντιπολίτευση ξεκαθαρίστηκε για άλλη μια φορά ότι η παράταξη αυτή διαφωνεί με τις παρεμβάσεις που θα φέρουν πιο κοντά τους ιδιώτες, ενώ ο κ. Δήμας που πήρε το λόγο εστίασε πολύ στον ρόλο του Καλλικράτη και πως οι στοχευμένες χρηματοδοτήσεις τύπου ΕΣΠΑ αποδυναμώνουν τα κοινωνικά έργα που πρέπει να γίνουν.

Ακολούθησαν και δευτερολογίες αλλά και οι θέσεις των επικεφαλής που πάνω κάτω κινήθηκαν στα ίδια μονοπάτια. Η Πανδημοτική Πρωτοβουλία δια του κ. Γκρίζη κάλεσε σε μια αναθεώρηση της μελέτης, κάτι με το οποίο φάνηκε να συμφωνεί και η Λαϊκή Συσπείρωση αλλά από την αφετηρία του να μην υπάρξει στο μέλλον περίπτωση το Πάρκο να φέρει ανταποδοτικές υπηρεσίες(είναι γνωστή η θέση της ότι το κέρδος δεν έχει θέσει στις προσφερόμενες υπηρεσίες που πρέπει να είναι μόνο κρατικές). Αντίθετα πιο διαλλακτικός φάνηκε ο κ. Σταμάτης λέγοντας ότι αν του ζητούσαν να ψηφίσει, προκειμένου να μη χαθούν τα χρήματα, θα το έκανε, παρότι, όπως είπε, δεν πιστεύει ότι θα γίνει ποτέ το έργο μέσω ΕΣΠΑ.

Ο δήμαρχος κ. Μοσχολιός πάντως επέμεινε πολύ στο ότι είναι ανοιχτός σε προτάσεις, όπως και σε τεχνικό σύμβουλο από το ΤΕΕ, καθώς και στο ότι υπάρχει πολιτικό θέμα σε ανάλογες περιπτώσεις. Με την έννοια ότι  δεν μπορεί αποφάσεις που παίρνουν τα θεσμοθετημένα όργανα μετά τη λαϊκή ψήφο να ανατρέπονται από μεμονωμένες κινήσεις. Ξεκαθάρισε, δε, ότι δεν θεωρεί κανέναν πιο ευαίσθητο από τον ίδιο στο θέμα του Πάρκου και ότι σε τελική ανάλυση αυτός και η δημοτική αρχή θα κριθούν για τη δημιουργία ή όχι του έργου. Είναι χαρακτηριστικό ότι και σχεδόν στις 12 το βράδυ επέμεινε να τονίζει κάθε λεπτομέρεια του έργου, αλλά και το γεγονός ότι ουδέποτε αρνήθηκε την ενημέρωση, έχοντας μερικούς ενδιαφέροντες διαλόγους και με τον παλιό δημοτικό σύμβουλο κ. Αλεξάκη

Πριν τη συζήτηση για το Πάρκο υπήρξε ψήφισμα στη μνήμη του δημοσιογράφου Γεωργίου Αναστασόπουλου που απεβίωσε πρόσφατα. Ακόμη ενημέρωση για την πρόσφατη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο για τα θέματα του Πανεπιστημίου(σημαντικότερο στοιχείο ότι δεν θα υπάρξει κάποιος αιφνιδιασμός και τα ιδρύματα θα κριθούν όχι σύμφωνα με το πλήθος των σχολών τους) για την οποία διαμαρτυρήθηκε ο κ. Σταμάτης για τη μη κλήση εκπροσώπου από το 4ο κόμμα της χώρας όπως είπε, τη στιγμή που από τους βουλευτές που κλήθηκαν πήγαν μόνο τρεις. Ακόμη βγήκε ομόφωνο ψήφισμα κατά της πρόσφατης απόφασης της κυβέρνησης για το σχέδιο Αριάδνη που σημαίνει την καταγραφή θανάτων, γεννήσεων, γάμων και διαζυγίων από συμβολαιογράφους μετά από αμοιβή από τους πολίτες, κάτι που παρακάμπτει τους δήμους και τις ληξιαρχικές τους υπηρεσίες.

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.