Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Δημοτικό Συμβούλιο: Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Αγρινίου στην αρχή του

Δημοτικό Συμβούλιο: Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Αγρινίου στην αρχή του

Μια διαδικασία που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από τον περασμένο Μάιο, αφού το πρώτο της στάδιο είχε οριστεί για τον Μάρτιο του 2011, μπήκε σε ουσιαστική φάση σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Αγρινίου. Πρόκειται για το ξεκίνημα της υποβολής των προτάσεων των δημοτικών συμβούλων για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2012-2014 ίσως το πιο «δύσκολο» από όλα μέχρι σήμερα αφού γίνεται στη χειρότερη δυνατή οικονομική συγκυρία. Το Ε.Π. πρόκειται να κατατεθεί μέχρι το τέλος του μήνα (και του έτους) και αυτό είναι κάτι που κάθε δήμος υποχρεούται από το νόμο να κάνει.
Σύμφωνα με την εισήγηση του δημάρχου Αγρινίου-σε μια συνεδρίαση που διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα- πρόκειται για μια διαδικασία που θα επιτρέψει στο δήμο να σχεδιάσει μεγάλα έργα για το μέλλον της πόλης και μάλιστα έργα ώριμα για ένταξη π.χ. στο ΕΣΠΑ όπως έχει γίνει με επιτυχία σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι σήμερα. Σαν παράδειγμα έφερε την περίπτωση του Βιολογικού Καθαρισμού και την ταχύτητα με την οποία ωρίμασε το έργο της ένταξης και των δήμων που προστέθηκαν στο Καλλικράτειο σχήμα του Αγρινίου, υπενθυμίζοντας ότι ένα από τα βασικά επιχειρήματα για την σημερινή μορφή του Αγρινίου ήταν ότι οι δήμοι είχαν κοινά δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης κλπ.

Ο κ. Μοσχολιός κάλεσε όσους περισσότερους συμβούλους μπορούν να προσθέσουν τις προτάσεις τους σε αυτές που ήδη έχει κάνει η δημοτική αρχή αλλά και ενώσεις και σύλλογοι της πόλης, ώστε να βγει ένα όσο το δυνατόν πληρέστερο αποτέλεσμα.
Παίρνοντας το λόγο ο εκτελών χρέη επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ.Nίκος Καζαντζής, ανέφερε ότι δεν έχει κακές προτάσεις το Ε.Π. αλλά κατά την άποψή του είναι απλά κάτι που έπρεπε να γίνει και ότι τα επόμενα χρόνια ότι θα χρειαστεί χρήματα απλά δεν θα πραγματοποιηθεί. Πρότεινε, για το λόγο αυτό, να εστιάσει ο δήμος στην καθημερινότητα και σε όσα μπορούν να γίνουν, μια και όπως είπε θα μπορούσε να λέγεται αυτό το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «του 2012 έως …τελείες» θέλοντας να δείξει την αδυναμία υλοποίησης των στόχων.
Από την πλευρά του ο κ. Νικάκης τόνισε ότι καλά είναι τα προγράμματα αλλά η αυτοδιοίκηση γίνεται όλο και πιο ανίσχυρη, ενώ το κράτος παρακρατεί αυθαίρετα τους πόρους που παίρνει από τον κάθε τόπο μέσω των φόρων. Επίσης στάθηκε στις πολιτικές που όπως είπε «έχουν οδηγήσει τον κόσμο στα Κοινωνικά Παντοπωλεία χωρίς να θιγούν τα κέρδη όσων έχουν και κατέχουν». Ο κ. Νικάκης, ζήτησε μεγαλύτερες διεκδικήσεις από το δήμο, ενώ φάνηκε απαισιόδοξος σχετικά με το πόσα από τα έργα που έχουν προταθεί για το Ε.Π. θα υλοποιηθούν.
Το λόγο πήραν και οι κ Καλαντζής και Ζαμπάρας, με τον πρώτο να προτείνει την αξιοποίηση των παλιών δημαρχείων αλλά και την στροφή σε πιο εφικτούς στόχους που συνδέονται με την παραγωγή, παρατηρώντας ότι πολλοί συμπολίτες μας θέλουν να γυρίσουν στον τόπο τους αλλά δεν υπάρχει ούτε νερό να καλλιεργήσουν. Ο, δε, κ. Ζαμπάρας παρατήρησε μια αλλαγή στη στάση πολλών συναδέλφων του, που φαίνεται να θέλουν να βοηθήσουν πέρα από την διάθεση της αντιπολίτευσης αλλά και που διαπιστώνουν ότι η αυτοδιοίκηση και οι πολίτες δεν μπορούν να τα περιμένουν όλα από το κράτος-πατερούλη- όπως χαρακτηριστικά είπε- θυμίζοντας ότι το Αγρίνιο έχει καταθέσει το πρώτο έργο προς ένταξη στο ΕΣΠΑ από όλη την Ελλάδα.
Τέλος, δευτερολόγησε ο κ. Μοσχολιός που επανέλαβε το κάλεσμα για περισσότερες προτάσεις, ενώ θύμισε ότι το Αγρίνιο έχει τα πιο ώριμα έργα στη Περιφέρεια και μάλιστα στηριζόμενο σε δικές του μελέτες και όχι σε ανάθεση τέτοιων σε ιδιώτες με το ανάλογο κόστος. «Η αναγκαιότητα για υποβολή Ε.Π.», τόνισε «δεν οφείλεται σε κανένα Ραγκούση αλλά στο αίτημα της αυτοδιοίκησης για κάτι τέτοιο» λέγοντας ότι δεν πρόκειται κανείς δήμαρχος να σταματήσει τα λεφτά που δικαιούται από το κράτος και αποδεχόμενος, παράλληλα, το ότι βασικός στόχος πρέπει πια να είναι η διευκόλυνση των πολιτών να στραφούν στην παραγωγή.

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.