Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, 2020

Δημόσιο αγαθό πεταμένο

kanonaki

Η πιο «ωραία» ιστορία των τελευταίων ημερών είναι αυτή με το νερό στον οικισμό Πλάτανος στα Καλύβια. Εδώ και κάμποσες μέρες μια έχει νερό μια δεν έχει. Κάποια σοβαρή βλάβη υπάρχει εκεί, ανάλογη με αυτή που ταλαιπωρεί τον Άγιο Κωνσταντίνο, που σε απλά ελληνικά μεταφράζεται ότι το δίκτυο έχει κάποια μεγάλη τρύπα και ποιος ξέρει πόσα κυβικά νερού πάνε χαμένα. Το εξωφρενικό όμως είναι άλλο: Θα μπορούσε εύκολα να εντοπιστεί το πρόβλημα αλλά δεν εντοπίζεται γιατί πολύ απλά το σύστημα που υπάρχει για να τα βρίσκει αυτόματα τα προβλήματα λειτουργεί με ρεύμα! Και είναι γνωστό ότι το ρεύμα για δημόσια χρήση περνάει αν το επιτρέπουν οι διάφοροι που κλέβουν τους μετασχηματιστές. Έτσι κι εδώ χάθηκε ο…αρμόδιος μετασχηματιστής και τώρα όλοι κάτω στον Πλάτανο ψάχνουν στα τυφλά μπας κα βρουν το πρόβλημα. Η όχληση στη ΔΕΗ έχει γίνει για να βρεθεί τρόπος να μπει ρεύμα στο σύστημα εντοπισμού προβλημάτων αλλά τι να σου κάνει κι αυτή, ένας οργανισμός είναι, δεν τα προφταίνει όλα.

Τίποτε το παράξενο δηλαδή. Μπορούμε να συζητάμε για χρόνια για τα δημόσια ή τα κοινωνικά αγαθά(που δεν είναι το ίδιο πράμα αλλά ας μην το ανοίξουμε το θέμα τώρα) αλλά δεν μπορούμε να συζητάμε για τα αυτονόητα. Ότι δηλαδή όσο κάνουμε π.χ. πορείες μόνο για τις περικοπές αλλά όχι για τη διαφθορά δεν πείθουμε ούτε τους εαυτούς μας. Ομοίως και όταν κάνουμε παραστάσεις, απεργίες, καταλήψεις, ακτιβιστικές πράξεις, μόνο για να μας ακούει το κράτος αλλά ποτέ για κάποιους από εμάς τους ίδιους δεν πρόκειται να πείσουμε το κοινωνικό σύνολο.

Διότι κοινωνικό αγαθό είναι το νερό έτσι δεν είναι; Εγώ προχτές ήμουν σε ένα δημοτικό διαμέρισμα του Αγρινίου δίπλα ακριβώς από κεντρικό αγωγό του πόσιμου νερού(που είναι και καινούριος). Οι βάνες ήταν εκτεθειμένες και δεν κλείδωναν. Ε, λοιπόν ένας βαρύμαγκας για όση ώρα έμεινα στην περιοχή πότισε τα πολλά στρέμματά του με το πόσιμο νερό της περιοχής του, βαρώντας με το «κανονάκι» τόνους ολόκληρους! Μάλιστα το δίκτυο ήταν και σχετικά νέο και έβαλε δυο κανονάκια στην αρχή(ξαναλέμε, στον αγωγό του πόσιμου νερού!)αλλά δεν τα «σήκωνε» η πίεση που είχε το νερό και περιορίστηκε στο ένα για κανένα 6ωρο μόνο!

Έκλεψε δηλαδή ασύστολα το κοινωνικό αγαθό και το στέρησε από το χωριό του αλλά και από την πηγή του. Γιατί; Γιατί μπορούσε. Και γιατί κανένας οικολόγος/ακτιβιστής/ανησυχών για το κοινωνικό χαρακτήρα του νερού δεν θα προσπαθήσει να τον «κάνει ρόμπα» με κάποιον τρόπο, ώστε να μάθουν και οι υπόλοιποι τι σημαίνει να σφετερίζεσαι το κοινωνικό αγαθό.

Και μη μου πει κανείς ότι δεν υπάρχει τρόπος να καταδειχθεί η αντικοινωνική δράση όλων αυτών ε; Ή μου πει κανένας «σιγά το φαινόμενο, πόσοι τέτοιοι υπάρχουν;» γιατί είναι πολλοί- πάμπολλοι και έχουν άμεσο αντίκτυπο στη τιμή του νερού. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι οι διαρροές και η κλεψιά αντιστοιχούν σχεδόν στα 2/3 του νερού που καταναλώνουμε και χρεωνόμαστε. Διότι όλοι μαζί το χρεωνόμαστε…

Αλλά δεν έχει ωριμάσει ακόμα η κοινωνία μας για να πάψει απλά να ζητά λεφτά και νόμους από τις κυβερνήσεις και να κοιτάξει πως θα τους δείξει ότι θέλει το σωστό από αυτές.

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. μιχαλης

    ανακυκλωσιμο ειναι το νερο του συντριβανιου!!!
    ολοι τα ξερουν ολα…..ΕΛΕΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.