Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020

ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου: το ρεπερτόριο για τη χειμερινή περίοδο 2015-2016

DSCN8901Σήμερα  ο Δήμαρχος Αγρινίου και πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. κ. Γεώργιος Παπαναστασίου  και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου   στην αίθουσα του Δημοτικού Περιφερειακού θεάτρου με θέμα : Παρουσίαση του νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή  του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου κ. Νίκου Καραγέωργου, και ανακοίνωση του ρεπερτορίου για τη Χειμερινή Περίοδο 2015-2016. Το πρόγραμμα  για την τρέχουσα σεζόν έχει ως εξής:

Πρόγραμμα : Νοέμβριος 2015 – Ιούνιος 2016

Νοέμβριος- Δεκέμβριος 2015

ΠΑΙΔΙΚΗ-ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου επέλεξε να κάνει την έναρξη της χειμερινής θεατρικής περιόδου με το έργο «Φραουλογλειφιτζουροσοκολατοκαραμελότσιχλα!» ή « Το ταξίδι του Νοστιμούλη » του Αντώνη Αμμολοχίτη, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά Νηπιαγωγείου-Δημοτικών Σχολείων, αλλά και σε παιδιά Γυμνασίων Α΄ και Β΄ τάξης.

Το πρόγραμμα των οργανωμένων πρωινών παραστάσεων για τους μαθητές της Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσια Α’και Β’τάξης) θα ξεκινήσει από τις 9 Νοεμβρίου 2015 και θα συνεχιστεί περίπου έως μέσα Δεκεμβρίου 2015. Εβδομαδιαία θα δίνονται μία ή δύο παραστάσεις ημερησίως, ανάλογα και με τις υποχρεώσεις του προγράμματος του θεάτρου.
Επίσης, σας ενημερώνουμε με μεγάλη χαρά, ότι για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια «ανοίγει» η Παιδική Σκηνή για το κοινό του Αγρινίου από 15 Νοεμβρίου έως μέσα Δεκεμβρίου, κάθε Κυριακή στις 11.00.π.μ.Τιμές εισιτηρίων: 6 € κανονικό και 4€ παιδικό-μαθητικό.

Για την παράσταση:

Είναι μια διαδραστική παράσταση με συμμετοχή παιδιών-θεατών, και ταυτόχρονα την αυτοσχεδιαστική ευστροφία και ικανότητα των ηθοποιών να επαναφέρουν την υπόθεση στη ροή της. Το παραμύθι αυτό μας δημιουργεί σκέψεις, ιδέες αλλά μας δείχνει και τρόπους πώς να βρούμε λύσεις, κάθε φορά που νομίζουμε ότι βρισκόμαστε σ’ ένα αδιέξοδο. Την κάθε επιτυχία ή αποτυχία, μπορεί να την αντιλαμβανόμαστε ως μία εμπειρία παραπάνω στη ζωή μας .Η δράση είναι κλιμακωτή, έχει αγωνία, μυστήριο… Γεμάτο μουσική, εκπλήξεις, με υπέροχο ρυθμό, αφήνει στο παιδί το περιθώριο να φαντασθεί, αλλά και να συμμετέχει.

Σημείωμα Σκηνοθέτη:

‘’Θέλουμε να ξαναπετάξουμε, να ταξιδέψουμε, να δούμε τον κόσμο’’…

Το ταξίδι του Μούλη Νοστιμούλη θα ξεκινήσει αλλά θέλουμε και συνεπιβάτες εσάς, τα παιδιά. ΄Oλοι μαζί θα ξετυλίξουμε τα φτερά μας και θα πετάξουμε μέσα στο δάσος. Θα γνωρίσουμε περίεργα πλάσματα και θα τα κάνουμε φίλους μας γιατί είμαστε όλοι διαφορετικοί, δεν μοιάζουμε μεταξύ μας αλλά είμαστε όλοι παιδιά. Γι’ αυτό πάμε να παίξουμε. Να νικήσουμε ή να χάσουμε, αυτό δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να αγωνιζόμαστε και αυτό πάντα θα έχει σαν αποτέλεσμα να βγαίνουμε «νικητές».

Συντελεστές:
Κείμενο: Αντώνης Αμμολοχίτης
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Σιώζου
Σκηνικά : Βασίλης Ραμμόπουλος – Νίκος Βελτσίστας
Κοστούμια: Οι «Υπό το Μηδέν»
Μουσική Επιμέλεια: Αγγελική Χατζηγιάννη
Φωτισμοί : Δημήτρης Παπαδάκης

Παίζουν:

Αφροδίτη Κλεάνθη
Αγγελική Χατζηγιάννη
Βίργκω Οικονόμου

Νοέμβριος – Δεκέμβριος2015

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΣΤΙΓΜΗΣ
Συντονισμός – Οργάνωση : Studio Υπό το Μηδέν

Το «Θέατρο της Στιγμής» αποτελεί μια αυθεντική μορφή αυτοσχεδιαστικού θεάτρου, κατά την οποία το κοινό αφηγείται ιστορίες από τη ζωή του και ύστερα τις παρακολουθεί να παριστάνονται μπροστά του από τους ηθοποιούς. Οι ιστορίες μπορεί να είναι ευχάριστες, δυσάρεστες, παλιές, πρόσφατες, φανταστικές, υπαρκτές…

Οι ηθοποιοί του «Θεάτρου της Στιγμής» καλούνται να αναπλάσουν στιγμές από την καθημερινότητα, καυγάδες, ονειρικές καταστάσεις, αναμνήσεις χρησιμοποιώντας τον Ήχο, τον Λόγο, τη Μουσική, την Κίνηση και, κυρίως, την Αίσθηση.

Βασική του προϋπόθεση είναι η άριστη και αρμονική συνεργασία κοινού και ηθοποιών. Αποτελεί μοναδική εμπειρία για τον θεατή να βλέπει επί σκηνής τα προσωπικά του βιώματα.

Στην ουσία το «Θέατρο της Στιγμής» κάνει αυτό που δεν μπορούν να κάνουν τα άλλα θέατρα.
Πραγματώνει, δηλαδή, τη σαιξπηρική ρήση: «Όλος ο κόσμος είναι μια σκηνή θεάτρου».
Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως το Θέατρο Στιγμής κάνει τους ανθρώπους:

Να επικοινωνούν
– Να διασκεδάζουν
– Να οξύνουν την φαντασία τους
– Να αποκτούν εμπειρίες
– Να μελετούν σε βάθος τα βιώματα τους.
Παράδειγμα:
– Έχω μια ιστορία.
– Πως ξεκινάει;
– Ήμουν εννέα χρονών και είχα πάει στο τσίρκο.
– Διάλεξε έναν από τους ηθοποιούς για να παραστήσει εσένα.
– Εκείνον με την μπλε μπλούζα.
– Πες μας το περιστατικό που θες να δεις.
– Ήταν, λοιπόν, μια γυναίκα από τους θεατές που προσφέρθηκε να μπει στο μαγικό κουτί. Κι όταν ο μάγος άνοιξε το κουτί, η γυναίκα είχε χαθεί. Δεν ξαναεμφανίστηκε. Ήμουν μικρός κι αναστατώθηκα πολύ με το θέαμα τόσο που στην υπόλοιπη παράσταση δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ
– Για να δούμε την ιστορία σου να επαναλαμβάνεται… Ας την δούμε.
Στην Ελλάδα, παράσταση του «Θεάτρου της Στιγμής», παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 27, 28 και 29 Μαΐου 2000 από το Studio Υπό το Μηδέν του Νίκου Καραγέωργου.

Οι παραστάσεις του «Θεάτρου της Στιγμής» από το Studio Υπό το Μηδέν, συνεχίζονται με μεγάλη ανταπόκριση από τότε μέχρι και σήμερα.

Την ιδιαιτερότητα της παράστασης την καθορίζει ο περιορισμένος αριθμός θέσεων (30) ανά παράσταση.

Παίζουν:
Αφροδίτη Κλεάνθη ,Αγγελική Χατζηγιάννη και Βίργκω Οικονόμου

Με τη συμμετοχή των:

Ευσταθία Γρέντζελου (ΑΤΡΟΠΟΝ)
Γιώργος Αθανασόπουλος (ΑΤΡΟΠΟΝ)

Συντονίζει ο Νίκος Καραγέωργος

Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 9.00 το βράδυ από τις 25 Νοεμβρίου και για 6 παραστάσεις.

Τιμή εισιτηρίου: 10 € Γενική είσοδος
Αίθουσα Δημοτικού Θεάτρου

Studio «υπό το Μηδέν», χώρος θεατρικής έρευνας

Το Studio «υπό το Μηδέν» ιδρύθηκε το 1996 από τον Νίκο Καραγέωργο.
Σκοπός της δημιουργίας του: η εκπαίδευση, ενημέρωση και μελέτη της
τέχνης του ηθοποιού καθώς και η έρευνα σπάνιων θεατρικών ή
λογοτεχνικών κειμένων, έρευνα που οδηγεί στη δημιουργία μιας
παράστασης.
Οι μαθητές στο STUDIO είναι επαγγελματίες ηθοποιοί, μαθητές
δραματικών σχολών, φοιτητές πανεπιστημίων, επαγγελματίες άλλων
ειδικοτήτων (όχι απαραίτητα συναφών με το θέατρο) και νέα παιδιά που
επιθυμούν να γίνουν ηθοποιοί.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

« Αγαπητέ Θεέ… » του Ερίκ Εμανουέλ Σμίτ

Συντελεστές:

Μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης
Διασκευή : Νίκος Καραγέωργος – Θέμις Μαρσέλλου
Σκηνοθεσία : Νίκος Καραγέωργος
Σκηνικό – Κοστούμια: Θανάσης Βαλαώρας
Μουσική Επιμέλεια: Θέμις Μαρσέλλου
Φωτισμοί : Δημήτρης Παπαδάκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Σιώζου

Παίζουν:

Όσκαρ: Δημοσθένης Γαζής
θεία Ροζ: Θέμις Μαρσέλλου

Λίγα λόγια για το έργο:

Το «Αγαπητέ θεέ…» αποτελεί μια νουβέλα που έχει αναπτυχθεί σε μορφή επιστολών με παραλήπτη το Θεό, τις οποίες γράφει ένα δεκάχρονο αγόρι, ο Όσκαρ, μέσα στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται καθώς πάσχει από λευχαιμία. Εκφράζει τις σκέψεις του, τους προβληματισμούς του, τα παράπονά του, αλλά ταυτόχρονα και τα όνειρά του και τις ευχές του.

Ο μόνος άνθρωπος στο νοσοκομείο που του μιλά με ειλικρίνεια είναι η κυρία Ροζ, η οποία είναι πάντα δίπλα του και είναι αυτή που τον παρακινεί να γράψει στο Θεό και να αρχίσει να πιστεύει σε αυτόν. Ανοίγει την καρδιά του και εκφράζεται ελεύθερα, γράφοντας τις ανησυχίες του και τις αγωνίες του, ζητώντας του να του δώσει μια ελπίδα φωτός. Η κυρία Ροζ τον βοηθά να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες και είναι πάντα δίπλα του, όταν χρειάζεται κάποια συναισθηματική στήριξη: «Είναι θέμα προπόνησης, μου είπε η θεία Ροζ. … Πάντα πρέπει να ελπίζεις»

Στο “Αγαπητέ Θεέ…” ο Eric Emmanuel -Schmitt αναφέρεται σε σημαντικές αξίες της ζωής. Με απλή γραφή, με την μορφή επιστολών, ο συγγραφέας καταφέρνει να εκφράσει τους προβληματισμούς, τα όνειρα και τα γενικότερα συναισθήματα ενός δεκάχρονου αγοριού, του Όσκαρ, που πάσχει από λευχαιμία. Παραλήπτης των επιστολών είναι ο Θεός. Κάθε στιγμή μέσα στο νοσοκομείο είναι μοναδική για τον Όσκαρ. Μέσα από τις επιστολές του ο μικρός Όσκαρ περιγράφει στο Θεό τις εμπειρίες του εκεί. Η άνετη ροή του κειμένου, η παραστατική γραφή, η αγνότητα της παιδικής σκέψης αλλά και η έμφαση στις σχέσεις του Όσκαρ με τους συνανθρώπους του, οι οποίες θα αποτελέσουν κομβικό σημείο στη διαχείριση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο ίδιος δίνουν πρωτοτυπία στο έργο αυτό. Παράλληλα το έργο καταφέρνει να περάσει με εξαιρετικό τρόπο μηνύματα αισιοδοξίας, ελπίδας και αγάπης για την ζωή .

Αρθρογράφος: Ελισάβετ Σπαντιδάκη

Πρεμιέρα: Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016, ώρα 9.00 το βράδυ

Παραστάσεις:

Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9.00 το βράδυ
Κυριακή στις 6.00 το απόγευμα
Αίθουσα Δημοτικού Θεάτρου

Τιμές εισιτηρίων:

12 € κανονικό και
7 € φοιτητικό-μαθητικό-ανέργων( με επίδειξη της κάρτας και ταυτότητας)
Eric-Emmanuel Schmitt

Βιογραφικό:
Ο Έρικ Εμμανουέλ Σμιτ είναι από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους συγγραφείς στο γαλλόφωνο θέατρο και λογοτεχνία. Το 1991 έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό με το θεατρικό έργο «Η Δίκη του Δον Ζουάν» το οποίο εκτός από τη Γαλλία ανέβηκε και σε όλες τις σημαντικές θεατρικές σκηνές του κόσμου. Το 1994 με το θεατρικό « Ο Επισκέπτης» κέρδισε τέσσερα βραβεία Μολιέρου. Το 2004 η κινηματογραφική διασκευή του μυθιστορήματός του « Ο κύριος Ιμπραήμ και τα λουλούδια του Κορανίου» σημείωσε επιτυχία σε όλον τον κόσμο και έφερε ξανά στο προσκήνιο τον Ομάρ Σαρίφ, ο οποίος μάλιστα για την ερμηνεία του κέρδισε το βραβείο Σεζάρ. Η « ΟΝΤΕΤ ΣΤΑ ΑΣΤΡΑ» είναι η πρώτη ταινία του Ερίκ

Το αναγνωστικό κοινό γνωρίζει τον συγγραφέα Ερίκ Εμμανουέλ Σμιτ χάρη στην οξυδέρκεια, τον σαρκαστικό χαρακτήρα της έκφρασής του, τον αντισυμβατικό τρόπο με τον οποίο επιδιώκει

Τη διαπραγμάτευση των θεμάτων του, τα ερωτήματα που θέτει, τις υποβόσκουν πίσω από λέξεις, εν γένει την επίκληση της ανθρώπινης ύπαρξης για το είναι και το φαίνεσθε της σύγχρονης εποχής.

«Ο καλλιτέχνης πρέπει πάντοτε να επανεισάγει πολυπλοκότητα και αντίφαση σ΄ένα σύμπαν που εμφανίζεται απλό »λέει ο Έρικ Εμανουέλ Σμιτ Αλσατός στην καταγωγή του ( γεννήθηκε το 1960). Με σπουδές στη φιλοσοφία και με πανεπιστημιακή καριέρα που την εγκατέλειψε για ν’ ασχοληθεί με το θέατρο και τη λογοτεχνία, ο Σμιτ έχει πετύχει τη διεθνή καταξίωση ως ένας από τους κορυφαίους Γάλλους δημιουργούς των τελευταίων χρόνων.

Καθόλου τυχαία έχει βραβευτεί με διακρίσεις (όπως με το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου της Γαλλικής Ακαδημίας).Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε τρίαντα πέντεν γλώσσες, ενώ το ανέβασμα των θεατρικών έργων του θεωρείται έκ προοιμίου-αντικείμενο συζήτησης και αδιαμφισβήτητο καλλιτεχνικό γεγονός.

Ο Σμιτ είναι ιδιαίτερα παραγωγικός (μυθιστορήματα, νουβέλες, θεατρικά, δοκίμια, μεταφράσεις).

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Μάρτιος 2016

Α’ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Αγρινίου- Θεατρική Ομάδα Πανεπιστημιακών Τμημάτων Αγρινίου- Πανεπιστήμιο Πατρών

Η διαδικασία για την επιλογή έργου είναι σε εξέλιξη.

Σκηνοθεσία: Κάτια Ζαρκάδα

Παραστάσεις:
Παρασκευή 25, Σάββατο 26 και Κυριακή 27, Μαρτίουυ 2016,
ώρα 9.15 μ.μ

Αίθουσα Δημοτικού Θεάτρου
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ιούνιος 2016

Β’ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Αγρινίου- Θεατρική Ερασιτεχνική Ομάδα ΘΕΑΤΡόPolice της Τοπικής Διοίκησης Ακαρνανίας της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών & Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ακαρνανίας

Έργο: «ΨΕΜΑ ΣΤΟ ΨΕΜΑ»
του ANTHONY NEILSON (ΑΝΤΟΝΥ ΝΙΛΣΟΝ)

Μετάφραση: Θοδωρής Πετρόπουλος
Διασκευή-Σκηνοθεσία : Γιούλη Μαρούση

Παραστάσεις: 17,18 και 19 Ιουνίου 2015, ώρα 9.15 μ.μ.
Αίθουσα Δημοτικού θεάτρου
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Αγρινίου διατηρεί το δικαίωμα οποιασδήποτε αλλαγής στο πρόγραμμά του.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.