Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2020

Διαδικτυακό γκάλοπ σε Περιφέρεια και συμπεράσματα

dimotikes

Η πρώτη δημοσκόπηση που έγινε για την Περιφέρει με ένα δυνατό δείγμα είναι ιντερνετική και για να έχει πιο πολύ αξιοπιστία έγινε μέσω προφίλ στο facebook. Οι λόγοι προφανείς. Αν ο κόσμος δεν απαντά στα τηλεφωνικά γκάλοπ και σε εκείνα που γίνονται με κάλπη, φανταστείτε πως απαντά όταν καλείται να συμμετάσχει μέσω του διαδικτύου.

Κάποια συμπεράσματα όμως δεν μπορεί και δεν πρέπει να αγνοηθούν. Αν μη τι άλλο και μόνο ποιοι προτίθενται να συμμετάσχουν έχει μια σημασία.

Μετείχαν 1814 προφίλ και η εταιρία θυμίζει ότι το ποσοστό όσων έχουν προφίλ στο f/b είναι 32% δηλαδή γύρω στο 60% του ενεργού εκλογικά πληθυσμού. Φυσικά δεν είναι ακριβώς έτσι γιατί αυτό το 32% βασίζεται και σε πολλαπλούς λογαριασμούς που έχουν φτιάξει κατά καιρούς ίδιοι χρήστες.

Επίσης καλό είναι να θυμόμαστε ότι ουσιαστικά μιλάμε για ηλικίες μέχρι 44 ετών, με την ηλικία 18-24 να είναι μεγάλο μέρος αυτής. Και υποψιάζεται κανείς κατά πόσο αυτή η ηλικία αυτή πάει να ψηφίσει αλλά και πόσο ασχολούνται όσοι δεν είναι πολιτικοποιημένοι με τέτοια πράγματα στο ίντερνετ.

Η διαδικτυακή δημοσκόπηση του PatrasTimes.gr βγάζει το Βασίλη Χατζηλάμπρου με 25,3% πρώτο στην πρόθεση ψήφου με δεύτερο τον Θ. Σώκο με 20.7% και τρίτο το σημερινό περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα με ποσοστό 18%. Ακολουθούν οι Α. Κατσανιώτης με 14.3%, Ν. Καραθανασόπουλος με 10.1%, ο Γ. Ζαφειρόπουλος με 5%, Χ. Ρήγας με 3.8% και η Αριστερή Παρέμβαση με 2.8%.

Με δεδομένα τα παραπάνω αν μου ζητούσαν να κάνω αναγωγή σε μια πραγματική κάλπη θα έδινα τον κ. Σώκο να προηγείται. Και μάλιστα με μια καλή διαφορά! Γιατί; Πολύ απλά γιατί από τα 44 και πάνω, που-καλώς ή κακώς- είναι σχεδόν ο μισός ελληνικός πληθυσμός,  η υποψηφιότητα Χατζηλάμπρου έχει λιγότερα ερείσματα, ανάλογη με τις επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει αυτό το ηλικιακό κομμάτι ως το πιο αδύναμο. Φυσικά δεν μπορώ να ξέρω αν στις ηλικίες που δεν έχει πέραση το f/b προηγείται ο κ. Σώκος, ο κ. Κατσιφάρας ή ο κ. Κατσανιώτης. Αλλά αν ο κ. Σώκος έχει τέτοια διείσδυση στις νεότερες ηλικίες τότε φαντάζομαι πόση έχει σε ανθρώπους που τον έχουν ψηφίσει και που θα τους απαλλάξει και από το δίλημμα να ψηφίσουν κομματικούς για μια φορά. Ή να ψηφίσουν αποκλειστικά για περιφερειακά θέματα καθώς οι άνω των 44 ασχολούνται με τέτοια ζητήματα.

Άρα; Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον αυτή η περιφερειακή μάχη…

 

Γ.Σ.

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.