Δευτέρα, 6 Ιουλίου, 2020

Διαμαρτυρία των ΑμέΑ αύριο στο ΚΕΠΑ

Στους δρόμους κατεβαίνουν αύριο, Τρίτη, τα άτομα με αναπηρία στις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας. Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία διοργανώνει πανελλήνια κινητοποίηση έξω από κάθε διεύθυνση Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας σε όλες τις πόλεις της χώρας. Η συγκέντρωση στο Αγρίνιο θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί  στο γραφείο που στεγάζεται το Κέντρο Πιστοποιήσης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Κάλεσμα για συμμετοχή όλων των ατόμων με αναπηρία στην κινητοποίηση που οργανώνει την Τρίτη η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) απηύθυνε και ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, Ιωάννης Βαρδακαστάνης σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα γραφεία της Συνομοσπονδίας.Όπως δήλωσε ο κ. Βαρδακαστάνης, περισσότερα από 70.000 ΑμεΑ είναι επί μακρό χρονικό διάστημα, μέχρι και 14 μήνες, στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ και η σύνταξη και το επίδομά τους έχει ανασταλεί μέχρι να γίνει η επανεξέταση από τις Υγειονομικές Επιτροπές και εκδοθεί η σχετική γνωμάτευση.

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ χαρακτήρισε τα ΚΕΠΑ ως «μια δημοσιονομική-κοινωνική γκιλοτίνα» και μίλησε για «πρωτόγνωρη ανθρωπιστική κρίση για την οποία ευθύνεται αποκλειστικά το υπουργείο Εργασίας».Η Συνομοσπονδία ζητεί την επαναχορήγηση της σύνταξης ή του προνοιακού επιδόματος αναπηρίας αναδρομικά, από την ημερομηνία αίτησης για επανεξέταση. Για όσους καταθέτουν από εδώ και στο εξής αίτηση, να οριστεί η αυτόματη ανανέωση της γνωμάτευσης που έχει λήξει, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία επανεξέτασης από τις Υγειονομικές Επιτροπές και εκδοθεί η νέα γνωμάτευση.

Ακόμα, ζητεί ανανέωση του βιβλιάριου υγείας των ασφαλισμένων για όσο χρόνο βρίσκονται στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ, ενώ επιπλέον αιτείται τη θεσμική εκπροσώπηση της στο διοικητικό συμβούλιο του ΙΚΑ.

Ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε ότι είναι σαφώς υπέρ της διαφάνειας και της ορθής κατανομής των αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων, ωστόσο πρόσθεσε ότι «είναι απαράδεκτο λόγω των ‘αναπήρων μαϊμού’ που δημιούργησε το πελατειακό κράτος να ενοχοποιούνται συλλήβδην οι ανάπηροι της χώρας».

Καταλήγοντας, ο κ. Βαρδακαστάνης ανέφερε ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί προς πάσα κατεύθυνση ότι τα άτομα με αναπηρία μάχονται για την αξιοπρέπειά τους και ότι «πρέπει άμεσα να μπει ένας φραγμός σε πολιτικές που έχουν μετατρέψει το νέο σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας σε τόπο βασανιστηρίου και εργαλείο δημοσιονομικού ελέγχου και περικοπής δαπανών για την ευπαθή ομάδα των των ατόμων με αναπηρία».

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.