Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

Hμερίδα για τη διαφάνεια στην Αυτοδιοίκηση

Hμερίδα για τη διαφάνεια στην Αυτοδιοίκηση

O O

 

«Αντιμέτωπη με την ιστορική της ευθύνη να κρατήσει τη Δημοκρατία, την κοινωνία όρθια και την παραγωγική διαδικασία ζωντανή, βρίσκεται πλέον η πολιτική. Και για να υλοποιηθεί αυτό, θα πρέπει να υπάρξει το τεκμήριο της εμπιστοσύνης και της διαφάνειας. Χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση, θεματοφύλακα την αυτοδιοίκηση και απλούστευση των διαδικασιών».

Αυτό επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην ημερίδα που συνδιοργανώθηκε σήμερα στην Αγορά Αργύρη στην Πάτρα, με θέμα «Διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Διαχείριση των Πόρων ΕΣΠΑ».

Παράλληλα, ο κ. Κατσιφάρας κάλεσε τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκο και τον Γενικό Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γεώργιο Σούρλα, να εξετάσουν τα ζητήματα που αφορούν τη γραφειοκρατία και τα οποία δημιουργούν προσχώματα στην έγκαιρη υλοποίηση των σημαντικών αναπτυξιακών έργων.

«Αντί να κρύβουμε όλα όσα γίνονται, είμαστε υποχρεωμένοι να τα αναδεικνύουμε για να δείξουμε τελικά πως όλα ανήκουν στο παρελθόν. Τώρα, περισσότερο από ποτέ οφείλουμε να ανοίξουμε μια μεγάλη συζήτηση για το θεσμό της αξιοκρατίας στην τοπική αυτοδιοίκηση» σημείωσε ο κ. Γρηγοράκος κατά τον χαιρετισμό του προσθέτοντας πως «επιλογή μας πρέπει να είναι η διαφάνεια παντού. Είμαστε αποφασισμένοι να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας για να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε».

Από την πλευρά του ο κ. Σούρλας αναφέρθηκε όχι μόνο στο νομικό, αλλά κυρίως στο ηθικό δίκαιο, επισημαίνοντας πως «δε φθάνουν οι νόμοι, οι αστυνόμοι και τα δικαστήρια. Θα πρέπει να καλλιεργήσεις και το ηθικό καθήκον, τη συνείδηση. Την ηθική συνείδηση και το κοινωνικό περιβάλλον. Πρέπει να πατάξουμε τη διαφθορά, να αναπτύξουμε τη δημοκρατία. Όλοι θα πρέπει να συστρατευτούν γιατί η δημοκρατία μας είναι σε πολύ δύσκολη φάση».

«Η αυτοδιοίκηση είναι μια από τις βασικές πολιτικές συνιστώσες της θεσμικής δημοκρατίας. Άρα έχει ρόλο, λόγο και πολιτική ευθύνη να μπει μπροστά. Και εδώ θα μπουν μπροστά τα φυσικά πρόσωπα και ταυτόχρονα θέλουμε μια διοίκηση που δεν θα υπηρετεί τον από πάνω, αλλά το νόμο. Η αυτοδιοίκηση έχει λόγο, ρόλο, αρκεί  ο Ελεγκτής Νομιμότητας να λειτουργήσει άμεσα» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Α. Κατσιφάρας συμπληρώνοντας, απευθυνόμενος στους κυρίους Γρηγοράκο και Σούρλα, πως «περιμένουμε ο Ελεγκτής Νομιμότητας να γίνει ανεξάρτητη Αρχή. Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα ισχυρό παντού. Ότι είναι ανεξάρτητη από πρόσωπα με εξειδικευμένο προσωπικό που λειτουργεί σωστά».

Η Ημερίδα διοργανώθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, τη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Ιονίου.

Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίου Μανώλης Αγγελάκας, ενώ μίλησαν οι Παύλος Μοσχολιός, πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος – Δήμαρχος Αγρινίου, Γιάννης Δημαράς, Δήμαρχος Πατρέων, Παναγιώτης Κατσούλης, Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου, Μάκης Παρασκευόπουλος, Δήμαρχος Πύργου, Βασίλης Κατριβέσης, Γεν. Διευθυντής Διοίκησης, Ελέγχου Προγραμμάτων συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, Υπουργείου Οικονομικών και Διονυσία Μαράτου, Εκτελεστική Γραμματέας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

 

Νέες πρωτοβουλίες της Π.Δ.Ε. για τη Διαφάνεια

Μία από τις νέες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής ημερίδας, είναι η Υπηρεσία Υποδοχής Προτάσεων στην Ιστοσελίδα της Π.Δ.Ε., όπου πολίτες ή φορείς θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά προτάσεις που συμβάλλουν στη διαφάνεια και τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Όπως ανακοίνωσε η Εκτελεστική Γραμματέας της Π.Δ.Ε, Διονυσία Μαράτου, η Περιφέρεια θα επεξεργάζεται την πρόταση, σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία και είτε θα την ενσωματώνει στη λειτουργία της, είτε θα την ενσωματώνει στις προτάσεις της για την τροποποίηση της Νομοθεσίας.

Επιπλέον, σε συνεργασία με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, έχουν ήδη καταρτιστεί προτάσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών που ακολουθούνται έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο γραφειοκρατικός χρόνος, οι οποίες και πρόκειται να κατατεθούν στο αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να εξεταστούν.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.