Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, 2020

Διαφωνίες για το ΚΕΠ Υγείας και το τιμολόγιο της ΔΕΥΑΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο

Παραμένει ίδιο με το 2015 το τιμολόγιο της ΔΕΥΑ Αγρινίου- Πέρασε ψήφισμα της ΛΑ.Σ. για στήριξη των αγώνων κατά του νέου Ασφαλιστικού
DSCN0348

Με αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης να εγκριθεί από όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου  ψήφισμά που ετοίμασε η ΛΑ.Σ. κατά των προωθούμενων αλλαγών στο Ασφαλιστικό και υπέρ των κινητοποιήσεων που πρόκειται να γίνουν το επόμενο διάστημα, ξεκίνησε η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου. Ο επικεφαλής της ΛΑ.Σ. κ. Τίμος Παπανικολάου ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να δηλώσει έτσι στήριξη σε όλες τις κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό . “Πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι ώστε οι κινητοποιήσεις να είναι μαζικές και να μη φτάσει αυτό το σχέδιο νόμου στη βουλή. Ο ίδιος μίλησε για τον “αντιλαϊκό χαρακτήρα” των προωθούμενων αλλαγών και για “λαϊκό ξεσηκωμό που πρέπει να υπάρξει “.

“Ο Ακρογωνιαίος λίθος σε ένα κράτος πρόνοιας είναι η κοινωνική Ασφάλιση”, σημείωσε με τη σειρά του ο κ. Στ. Μερμίγκης από το “Ανυπότακτο Αγρίνιο” συμπληρώνοντας πως θα στηρίξει το ψήφισμα της ΛΑ.Σ. “συμβάλλοντας στο μέτωπο που πρέπει να χτιστεί τις επόμενες ημέρες, ενώ θα πρέπει και όλο το Δ.Σ. να συμβάλει στη δημιουργία ενός τέτοιου μετώπου ώστε η φωνή αντίστασης στις προθέσεις της κυβέρνησης να πιάσει τόπο”.

Ο αντιδήμαρχος κ. Ν. Καζαντζής δήλωσε με τη σειρά του πως συμφωνεί μεν με το πνεύμα του ψηφίσματος , αλλά διαφωνεί στο σημείο που αναφέρεται σε στήριξη “των αγώνων των εργαζομένων , αγροτών, μικροεπαγγελματιών ” εξηγώντας πως αυτό δεν περιλαμβάνει τις υπόλοιπες ομάδες επαγγελματιών. “Θα πρέπει το ψήφισμα να περικλείει όλους όσους πλήττονται”, ανέφερε ο αντιδήμαρχος.

Στη συνέχεια ο κ. Στ. Καμμένος από την παράταξη “Ανατροπή Τώρα” , εξήγησε πως δεν μπορεί να στηρίξει το ψήφισμα , γιατί αυτό δεν περιλαμβάνει κάποια αντιπρόταση, αλλά έχει μόνο καταγγελτικό χαρακτήρα. Ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Παπαναστασίου , απαντώντας στον κ. Καμένο, είπε πως στο τέλος του ψηφίσματος οριοθετείται ο στόχος (αποκατάσταση των παροχών σε υγεία- πρόνοια- σύνταξη στα επίπεδα του 2009) και πως αυτά είναι θέματα που αφορούν τους πάντες, ενώ ο κ. Καμένος στη δευτερολογία του ανέφερε πως η επαναφορά των συντάξεων στα επίπεδα του 2009 είναι μια πρόταση που δεν θα δικαιώσει το Σώμα , αφού κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.
“Το αν μπορεί να επιστρέψει η σύνταξη στα επίπεδα του 2009 είναι ένα άλλο θέμα. Πλέον χτυπιούνται όλες οι τάξεις. Εμείς ως στόχο θα πρέπει να έχουμε αυτό. Τον στόχο όταν διεκδικείς δεν πρέπει να τον έχεις χαμηλά, αλλά εκεί που πρέπει, για να κερδίσεις κάτι.  Εγώ θα σας κάνω μαθήματα; Ξεχάσατε τις καταβολές σας στα λαϊκά κινήματα; Μάλλον όμως αλλάζουν τα δεδομένα όταν είσαι κυβέρνηση και όχι πια αντιπολίτευση …”, απάντησε ο δήμαρχος Αγρινίου προς τον δημοτικό Σύμβουλο, εκλεγμένο με την παράταξη που στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Μοσχολιός μίλησε για “παράδοση σε αποφάσεις στήριξης των αγώνων των επαγγελματιών”  και αφού ξεκαθάρισε πως και εκείνος έχει κάποιες διαφωνίες με το ψήφισμα , δήλωσε πως θα το υπερψηφίσει. “Πρέπει να ομοφωνήσουμε γιατί τα χειρότερα είναι μπροστά μας”, ανέφερε.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης δέχθηκε να αλλάξει η λέξη “μικροεπαγγελματίες” σε “επαγγελματίες”, ικανοποιώντας το αίτημα να περιλαμβάνει το ψήφισμα όλες τις εργασιακές ομάδες και τελικά υπέρ του  ψηφίσματος ψήφισαν όλοι, πλην τεσσάρων Συμβούλων της παράταξης Τραπεζιώτη (Καμένος, Τραπεζιώτης ,Διονυσόπουλος, Κοντονάσιος) , και δύο συμβούλων της παράταξης του Π. Μοσχολιού (Κουτρομάνος  και Σφυρής) που απείχαν της ψηφοφορίας.

To ψήφισμα στο οποίο κατέληξε το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου είναι το εξής:

«Στηρίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων, των αγροτών και όλων των επαγγελματιών για το ασφαλιστικό. Οι παρεμβάσεις που προωθούνται από την κυβέρνηση με σύμφωνη γνώμη της ΕΕ και του ΔΝΤ δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά αποτελειώνουν  κάθε έννοια κοινωνικής ασφάλισης.

Προφασίζονται την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού αλλά κρύβουν ότι οι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει με τη δουλειά τους, τις εισφορές τους, τη φορολόγησή τους το ασφαλιστικό και μάλιστα ακριβά.
Κρύβουν ότι κυβερνήσεις και μεγάλο κεφάλαιο έχουν διαχρονικά «στεγνώσει» τα ασφαλιστικά ταμεία. Πάνω από 100 ΔΙΣ ΕΥΡΩ € είναι οι οφειλές τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, οι ζημιές από το παίξιμο των αποθεματικών στο χρηματιστήριο, το «κούρεμα» του PSI. Η  πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στοίχισε 1,5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ €.
Να ποιοι να πληρώσουν για το ασφαλιστικό.
Επειδή το ασφαλιστικό μας αφορά όλους από τα λαϊκά στρώματα, είναι και ώρα ευθύνης για όλους μας.
Το Δ.Σ. δηλώνει ότι θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή των αγώνων για την υπεράσπιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης για όλους και την αποκατάσταση των παροχών σε υγεία-πρόνοια-σύνταξη στα επίπεδα του 2009».

Για το 7ο Δημοτικό Σχολείο 

Στη συνέχεια τέθηκε ερώτηση από τον κ. Καμμένο για τη μη  μεταφορά στο νέο κτήριο του 7ου Δημοτικού Σχολείου, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Γκρίζη να απαντά πως η ΔΕΗ δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την αναβάθμιση του δικτύου της μέσω του εργολάβου.

Για το δρόμο για ΧΥΤΑ 
Αμέσως μετά τέθηκαν ως ερώτημα από τον Στ. Μερμίγκη οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το ατύχημα με τον οδηγό απορριμματοφόρου του δήμου Αγρινίου, ενώ ο κ. Μερμίγκης ζήτησε εξηγήσεις και για τις κακοτεχνίες του δρόμου όπου έγινε το ατύχημα,  για το αν ο εργαζόμενος είχε καταθέσει έγγραφο στην επιτροπή Υγείας  ότι δεν μπορεί να εργασθεί σε αυτή τη θέση, για το αν προβλέπεται να πηγαίνει κατά μόνας ένας οδηγός στον ΧΥΤΑ ή όχι κλπ.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Καλαμπαλίκης απάντησε πως ο δρόμος έχει πράγματι κακοτεχνίες, όμως αυτό δεν είναι ευθύνη του δήμου αλλά της Περιφέρειας. “Τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας. Η έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος είναι θέμα της αστυνομίας . Πρόκειται για ένα απλό ατύχημα που μπορεί να συμβεί στον κάθε έναν μας. Συνοδός δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει”, εξήγησε ο κ. Καλαμπαλίκης.
Υπέρ της εισήγησης του αντιδημάρχου κ. Κώστα Καλαντζή για συνέχιση της χρηματοδότησης των προγράμματος για τις κοινωνικές δομές αντιμετώπισης της φτώχειας ψήφισαν όλοι οι σύμβουλοι, με τον κ. Τραπεζιώτη να ζητά η εισήγηση να συμπεριληφθεί στα θέματα της επόμενης συνεδρίασης.

Αντιδράσεις για τη δημιουργία ΚΕΠ Υγείας στο Αγρίνιο

Το δεύτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης, αυτό της δημιουργίας ΚΕΠ Υγείας στον δήμο Αγρινίου, μονοπώλησε για αρκετή ώρα τη συζήτηση στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο. «Το ΚΕΠ Υγείας είναι μια νέα δημοτική δομή που σκοπό έχει την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας, καθώς θα ενημερώνει τους κατοίκους του Δήμου μας για τις προληπτικές εξετάσεις, που προτείνονται βάσει διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών, για την έγκαιρη διάγνωση συγκεκριμένων νοσημάτων» ανέφερε μεταξύ άλλων στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας κ. Κώστας Καλαντζής.
Η παρέμβαση των ΚΕΠ Υγείας, σύμφωνα με τα όσα εξήγησε ο αντιδήμαρχος,  στοχεύει στην ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με υπηρεσίες συντονισμού για  παρεμβάσεις προληπτικών εξετάσεων   και ενημέρωσης για την υγεία των δημοτών .
Δεκάδες ήταν οι ερωτήσεις από συμβούλους της αντιπολίτευσης για τον τρόπο που θα λειτουργεί το ΚΕΠ Υγείας . Ο Στάυρος Καμμένος (Ανατροπή Τώρα) υποστήριξε πως «πρόκειται να λειτουργήσει ως “πελαταγωγός” ανθρώπων σε ιδιωτικά κέντρα». Ο Δ. Τραπεζιώτης έθιξε το θέμα της διασφάλισης του απορρήτου των ασθενών από τη στιγμή που δεν θα λειτουργεί σε αυτά ιατρός ενώ τόσο ο Τ. Παπανικολάου από τη Λαϊκή Συσπείρωση όσο και ο Στ. Μερμίγκης από το «Ανυπότακτο Αγρίνιο», έκαναν λόγο για «ευθύνες του κράτους που διοχετεύονται μέσω των δήμων σε ιδιωτικές εταιρίες». Ο Λ. Διονυσόπουλος (Ανατροπή Τώρα) μίλησε για μια προσπάθεια που ξεκίνησε με «ευγενείς σκοπούς, όμως τελικά θα λειτουργήσει για τις δημόσιες σχέσεις της ΚΕΔΕ και για τη δημόσια προβολή συγκεκριμένων γιατρών».
Ο πρώην δήμαρχος Παύλος Μοσχολιός απάντησε πως «τα ίδια λέγονταν κάποτε και για το Κοινωνικό Ιατρείο» προσθέτοντας πως «αν δεν υπήρχαν οι δομές αυτές, δεν θα υπήρχαν και οι εργαζόμενοί τους».
Εν τέλει, υπέρ της δημιουργίας ΚΕΠ Υγείας ψήφισε η συμπολίτευση και η μείζονα αντιπολίτευση και κατά οι υπόλοιπες παρατάξεις.

Παραμένει ως έχει το τιμολόγιο της ΔΕΥΑΑ και το 2016
Παραμένει ως έχει και το 2016 το τιμολόγιο της ΔΕΥΑ Αγρινίου. Το θέμα συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου κατά το οποίο η απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΑ εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
Ο πρώην δήμαρχος Παύλος Μοσχολιός ζήτησε μείωση της τάξης του 10% στο νέο τιμολόγιο , ενώ αναφέρθηκε στο έργο ενός δεύτερου αγωγού από το Καστράκι που επρόκειτο να γίνει από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή μέσω των αποθεματικών της ΔΕΥΑΑ , όμως δεν προχώρησε. Ζήτησε λοιπόν τα χρήματα αυτά να δοθούν με τη μορφή μειώσεων στους δημότες.
Ο δήμαρχος Γ. Παπαναστασίου απάντησε πως τα χρήματα διοχετεύονται σε έργα , μεταξύ των οποίων και σε συνδέσεις με την επέκταση του σχεδίου πόλεως (έφερε σαν παράδειγμα το κλειστό της αερογέφυρας που χρειάζεται νέα σύνδεση κλπ).
Ο Στέλιος Μερμίγκης από το Ανύποτακτο Αγρίνιο αναφέρθηκε σε «χαράτσι» στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΑ επί δημαρχίας Μοσχολιού της τάξεως του 80% που επρόκειτο να διοχετευθεί σε έργα υποδομής και να σταματήσει το 2011: «Παρόλα αυτά συνεχίστηκε και το ’12 και το ’13 το υπερτιμημένο τιμολόγιο. Τότε είχα ζητήσει το επιπλέον αυτό χαράτσι, ως προϊόν παράνομης πράξης, να αποδοθεί μέσω έργων, όπως αντικατάσταση του δικτύου αμιάντου κλπ», είπε ο κ. Μερμίγκης εξηγώντας τους λόγους που δεν θα ψηφίσει υπερ της απόφασης της ΔΕΥΑΑ.
«Δεν θα εγκρίνουμε την απόφαση της ΔΕΥΑΑ γιατί ποτέ δεν δόθηκε εξήγηση για το γεγονός ότι του 2013 δημιουργήθηκε έλλειμμα και χρειάστηκε αύξηση στην τιμή του νερού. Τότε η αρχική πρόφαση της ΔΕΥΑΑ ήταν ότι θα κάλυπτε με τα χρήματα αυτά έργα , όμως όταν αυτό κατέρριψε, παραδέχθηκε πως είχε έλλειμμα. Ζητώ λοιπόν να γίνει ειδική συνεδρίαση για να δούμε πως δημιουργήθηκε το έλλειμμα αυτό», είπε στην τοποθέτηση του ο κ. Τραπεζιώτης.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Ρόκος εξήγησε πως κατά την άποψή του θα πρέπει να τιμολογούνται με τον ίδιο τρόπο όλες οι περιοχές του Αγρινίου.

 

ccsdfsff]

DSCN0344 DSCN0345 DSCN0347 DSCN0348 DSCN0349 DSCN0354 DSCN0355 DSCN0357 DSCN0359 DSCN0360dimoti

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

  1. φαπα

    Εδώ έχουμε το καταπληκτικό φαινόμενο Ο δήμος να χρεώνει κατά αποκοπή τον Βιολογικό καθαρισμό ανά μετρητή. Δηλαδή αυτός που έχει μηδέν κατανάλωση πληρώνει για τον Βιολογικό καθαρισμό 18,40 ΕΥΡΩ το χρόνο ( δηλαδή 4,60 ΕΥΡΩ το τρίμηνο) και αυτός που έχει κατανάλωση 100 ή 200 κυβικά το τρίμηνο πληρώνει επίσης 4,64 ΕΥΡΩ το τρίμηνο. Χονδρό ρουσφέτι επί δεκαετίες στους επαγγελματίες και σε αυτούς που καταναλώνουν πολύ νερό. Δηλαδή ο Ταβερνιάρης που ξοδεύει εκατοντάδες κυβικά νερό για το μαγαζί του πληρώνει ίδια χρήματα με τη γιαγιά που ξοδεύει κάτω από 10κυβικά το τρίμηνο. Και μετά κάνουν πώς τσακόνωνται.

  2. σουκο

    Πως γίνεται και η ΔΕΥΑΑ χρεώνει ελάχιστη κατανάλωση 10 κυβικά ανά τρίμηνο και η ΕΥΔΑΠ 8 κυβικά. Τί είναι αυτό που κοστίζει παραπάνω στο Αγρίνιο αφού το νερό έρχεται και με φυσική ροή.

  3. ΄ΜΠΑΜ

    Εδώ έχουμε το καταπληκτικό φαινόμενο Ο δήμος να χρεώνει κατά αποκοπή τον Βιολογικό καθαρισμό ανά μετρητή. Δηλαδή αυτός που έχει μηδέν κατανάλωση πληρώνει για τον Βιολογικό καθαρισμό 18,40 ΕΥΡΩ το χρόνο ( δηλαδή 4,60 ΕΥΡΩ το τρίμηνο) και αυτός που έχει κατανάλωση 100 ή 200 κυβικά το τρίμηνο πληρώνει επίσης 4,64 ΕΥΡΩ το τρίμηνο. Χονδρό ρουσφέτι επί δεκαετίες στους επαγγελματίες και σε αυτούς που καταναλώνουν πολύ νερό. Δηλαδή ο Ταβερνιάρης που ξοδεύει εκατοντάδες κυβικά νερό για το μαγαζί του πληρώνει ίδια χρήματα με τη γιαγιά που ξοδεύει κάτω από 10κυβικά το τρίμηνο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.