Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021

Διαφωνούν για τα μισθώματα

Διαφωνούν για τα μισθώματα

Ενόχληση σε στελέχη της περιόδου Σώκου από τη διαχείριση της περιφερειακής αρχής Κατσιφάρα. Διάσταση απόψεων για το ποιος έκανε την επαναδιαπραγμάτευση των μισθωμάτων .

Τη δική της -και σαφώς διαφορετική από αυτήν της περιφερειακής αρχής- εκδοχή δίνει η πρώην Νομαρχιακή Αρχή Αιτωλοακαρνανίας για το κόστος μισθωμάτων στέγασης των υπηρεσιών της. Απ’ όσα λέει στην «ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΙΤΩΛΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ» ο πρώην αντινομάρχης Αντώνης Γαλαζούλας εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι τα στελέχη της νομαρχιακής αρχής του Θύμιου Σώκου δεν είδαν με καλό μάτι τη διαχείριση και τα μηνύματα που εξέπεμψε για το θέμα αυτό η περιφερειακή αρχή του Απόστολου Κατσιφάρα .
Προ ημερών, τις ημέρες μάλιστα που στο προσκήνιο ήταν το θέμα της οικονομικής απογραφής και της κατάστασης που οι τρεις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις παρέδωσαν στον πρώτο αιρετό περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας επέλεξε να δώσει διάσταση (και επικοινωνιακή) στο γεγονός ότι πέτυχε σημαντική μείωση του κόστους μισθωμάτων για τη στέγαση των Υπηρεσιών της, ύστερα από επαναδιαπραγματεύσεις των ενοικίων με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.
Όπως μάλιστα ανέφερε ο κ. Αντωνόπουλος, «η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, με την προηγούμενη δομή της, προκειμένου να στεγαστούν οι Υπηρεσίες της, εκτός από το Μεσολόγγι που είναι η έδρα της, είχε μισθωμένα κτίρια και σε άλλες πόλεις, όπως το Αγρίνιο, η Βόνιτσα, το Θέρμο, η Αμφιλοχία, η Ναύπακτος και η Κατοχή. Το κόστος των μισθωμάτων έφτανε, περίπου, τα 600.000 ευρώ ετησίως, χωρίς να περιλαμβάνεται σε αυτό το ποσό το κόστος μισθωμάτων σχολικών μονάδων».
Κατά τον αντιπεριφερειάρχη από την αρχή του χρόνου οι Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, μετά την εντολή που δόθηκε από τον Περιφερειάρχη, προχώρησαν άμεσα σε αναλυτική καταγραφή των μισθωμένων κτιρίων και των μισθωμάτων που αναλογούσαν. «Κατεβλήθη μεγάλη προσπάθεια για τη μείωση του κόστους των μισθωμάτων, με δύο τρόπους. Κατά πρώτον, με την αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών και την αντίστοιχη μείωση των χρησιμοποιούμενων κτιρίων και, κατά δεύτερον, με επαναδιαπραγμάτευση του ύψους των ενοικίων με τους ιδιοκτήτες όσων κτιρίων εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται» υποστήριξε κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής ο κ. Αντωνόπουλος τονίζοντας μάλιστα πως «μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν το συνολικό ποσό που εξοικονόμησε η Περιφέρεια ανά έτος είναι της τάξης των 460.000 ευρώ».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο αντιπεριφερειάρχης Β.Αντωνόπουλος στο Αγρίνιο απαιτούνταν μηνιαίως 15.000 ευρώ για μισθώματα, τα οποία μετά τις αναδιοργανώσεις των Υπηρεσιών και τις μεταστεγάσεις θα περιοριστούν σε 5.000 ευρώ μηνιαίως. Στο Θέρμο, απαιτούνταν 1.800 ευρώ μηνιαίως για μισθώματα. Μετά την αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών και την στέγαση τους σ’ ένα κτίριο, αλλά και μετά από διαπραγμάτευση με τον ιδιοκτήτη του κτιρίου, οι ανάγκες για μισθώματα περιορίστηκαν στα 700 ευρώ μηνιαίως. Στην Αμφιλοχία απαιτούνταν 1.300 μηνιαίως για μισθώματα. Με την ίδια τακτική το ποσό περιορίστηκε στα 600 ευρώ τον μήνα. Ανάλογες ενέργειες έγιναν και για μισθωμένα κτίρια της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας στη Βόνιτσα, στη Ναύπακτο και στην Κατοχή.
Σύμφωνα με αυτή τη θεώρηση των πραγμάτων εύλογα ήταν τα ερωτήματα γιατί παρόμοιες κινήσεις διασφάλισης ουσιαστικά του δημοσίου συμφέροντος δεν είχαν γίνει και στο παρελθόν.

«Εμείς επαναδιαπραγματευτήκαμε…»
«Καμία μείωση του κόστους μισθωμάτων για την στέγαση των Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, δεν έγινε ούτε επαναδιαπραγματεύσεις των ενοικίων με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων υπήρξε» υποστηρίζει όμως ο πρώην Αντινομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Αντώνης Γαλαζούλας (είχε τις αρμοδιότητες των Δ/νσεων Διοικητικού & Προστασίας του Πολίτη ,Οικονομικού & Πληροφορικής)
τονίζοντας παράλληλα πως η επαναδιαπραγμάτευση των ενοικίων είχε γίνει επί θητείας Θύμιου Σώκου και η μείωση προήλθε λόγω συγχωνεύσεως των υπηρεσιών.
Μετά τα όσα ειπώθηκαν περί χρεών της Ν.Α Αιτωλοακαρνανίας ο πρώην αντινομάρχης σπάει τη σιωπή του και εξαπολύει τα βέλη του σε όσους υποστηρίζουν πως η πρώην Ν.Α έκανε σπατάλες σε μισθώματα, λειτουργικά έξοδα κ.α. «Όλα τα μισθώματα -συμβόλαια των κτιρίων όπου στεγάζονταν οι υπηρεσίες τα επαναδιαπραγματευτήκαμε από πέρυσι τον Αύγουστο εμείς! Η επαναδιαπραγμάτευση έγινε κατόπιν αποστολής σχετικών εγκυκλίων από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, βάσει των οποίων -λόγω των επικρατούντων δημοσιονομικών συνθηκών αλλά και την ανάγκη τήρησης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης- επιβάλλονταν με κάθε τρόπο η μείωση των δαπανών του προϋπολογισμού. Τα μισθώματα συνολικά ήταν περίπου 1.300.000 ευρώ και τα μειώσαμε κατά 20% » υποστηρίζει ο κ. Αντώνης Γαλαζούλας.
Υποστηρίζει λοιπόν ο πρώην αντινομάρχης πως αυτό που έγινε από την Περιφέρεια δεν ήταν μείωση του κόστους των μισθωμάτων από επαναδιαπραγμάτευση αλλά πως τα μισθώματα μειώθηκαν γιατί έγινε συνένωση των υπηρεσιών , οι οποίες εκ του νόμου περιήλθαν στους δήμους. Υπηρεσίες για παράδειγμα που βρίσκονται στο Μεσολόγγι (Τμήμα Αλιείας, Τοπογραφική Υπηρεσία, Τμήμα Εμπορίου, Τμήμα Υγείας, Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Τμήμα Κτηνιατρικής), των οποίων τα μισθώματα έφταναν τα 24.000 ευρώ τον μήνα, μεταστεγάζονται στο Διοικητήριο. «Για το διοικητήριο στο Αγρίνιο πληρώναμε 8,5 χιλ. Από αυτά θα πληρώνει ο δήμος Αγρινίου τα μισά και τα άλλα η Περιφέρεια, αφού τον ένα όροφο τον πήρε ο δήμος. Και στη Νομαρχία επειδή ο πρώτος όροφος έχει αδειάσει όλος φέρανε τις υπηρεσίες που ήταν διάσπαρτες στο Μεσολόγγι. Αυτή ήταν η μείωση που κάνανε αυτοί, την επαναδιαπραγμάτευση την έκανα εγώως αρμόδιος αντινομάρχης. Με έγγραφο μου προς όλους τους εκμισθωτές τους καλούσα να επαναδιαπραγματευτούμε το ενοίκιο. Έχοντας σαν ύψος το 20% και δέχτηκαν κατά 95% και μείωσαν τα μισθώματα. Σε καμία πόλη της Αιτωλοακαρνανίας τα μισθώματα δεν ήταν ανώτερα, αλλά ήταν κατώτερα, από αυτά της αγοράς . Σε σχέση με τις υπηρεσίες που ήταν απλωμένες σε όλο το Αγρίνιο τα μισθώματα έφθαναν τις 11,5 χιλ και εγώ το κατέβασα στα 10.500 δηλαδή πήρα περισσότερα τετραγωνικά με λιγότερο μίσθωμα. Και ας μας υποδείξει κάποιος που δώσαμε ανα τετραγωνικό μέτρο πάνω από την αγορά !» αναφέρει με σαφής διάθεση αποδόμησης της επιχειρηματολογίας Αντωνόπουλου ο κ.Γαλαζούλας.
Τέλος ο κ. Γαλαζούλας υποστηρίζει πως η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν άφησε ούτε ένα ευρώ χρέος σε λειτουργικά έξοδα και υποστήριξε με έμφαση πως ήταν η μοναδική Νομαρχία ,σε σχέση με την Ηλεία και την Αχαΐα, η οποία ενέταξε έργα στο ΕΣΠΑ και μάλιστα έργα σημαντικά πολλών εκατομμυρίων όπως τον δρόμο Κουβαράς –Φυτείες, σχολικές μονάδες κ.α. «Ήμασταν ώριμοι ενώ οι άλλοι δεν είχαν κατορθώσει κάτι τέτοιο…»αναφέρει με νόημα.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΙΤΩΛΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.