Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, 2020

Διδακτικός σχεδιασμός με όρους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ Β-ΘΜΙΑ 023

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των τριών επιμορφωτικών προγραμμάτων β΄ επιπέδου με θέμα «Διδακτικά σενάρια: μία κιβωτός των αξιών» που οργάνωσε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μεσολογγίου με σκοπό την εκπαίδευση εκπαιδευτικών στο διδακτικό σχεδιασμό με όρους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης-Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία. Οι δράσεις υλοποιήθηκαν τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου, την Τρίτη 1 Μαρτίου και την Τετάρτη 2 Μαρτίου στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο και συμμετείχαν εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας.

Τα προγράμματα περιελάμβαναν θεωρητική προσέγγιση του διδακτικού σχεδιασμού και εκπαιδευτικό υλικό για περαιτέρω αξιοποίηση, ενώ στο δεύτερο μέρος τους υλοποιήθηκαν εργαστηριακά, με σχεδιασμό διδακτικών σεναρίων βασισμένων σε συγκεκριμένες διδακτικές ενότητες σχολικών μαθημάτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αντίστοιχα. Οι εκπαιδευτικοί εργάστηκαν με αμείωτο ενδιαφέρον. Εννόησαν πλήρως τη φιλοσοφία και την αξία του διδακτικού σχεδιασμού, αξιοποίησαν στην πράξη τους πίνακες και το υλικό των εργαστηρίων, εξοικειώθηκαν με τεχνικές και τη νέα οπτική – την περιβαλλοντική οπτική και αξιοποίηση των διδακτικών ενοτήτων και κειμένων, ενώ κατάφεραν σε σύντομο χρόνο να ολοκληρώσουν και να παρουσιάσουν το δικό της διδακτικό σχεδιασμό η κάθε ομάδα, συμπεριλαμβάνοντας τόσο σε επίπεδο στόχων όσο και σε επίπεδο δραστηριοτήτων τις έννοιες, τις αρχές και τη μεθοδολογία της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, διατυπώνοντας την επιθυμία-πρόθεση να εφαρμόζουν στο εξής στη σχολική τάξη διδακτικό σχεδιασμό με όρους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Τα προγράμματα αξιολογήθηκαν από τους συμμετέχοντες ως άκρως ενδιαφέροντα διότι περιελάμβαναν διδακτικό σχεδιασμό στην πράξη, συμβάλλοντας στην πλήρη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο πρέπει να γίνεται η οργάνωση της διδασκαλίας ώστε η διδακτική πράξη να είναι χαρά και να κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών. Κρίθηκαν στοχευμένα, τόσο στη θεωρητική τους προσέγγιση όσο και στις βιωματικές δραστηριότητες, με άριστη οργάνωση, ξεκάθαρους στόχους, μεθοδικότητα, συνεργατικότητα και εξαιρετικό κλίμα επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.