Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου, 2021

Διεκδικεί έδρα το «Ανυπότακτο Αγρίνιο»

Διεκδικεί έδρα το «Ανυπότακτο Αγρίνιο»

imgres

Παρότι η παράταξη «Ανυπότακτο Αγρίνιο» με επικεφαλής τον Στέλιο Μερμίγκη, δεν κατάφερε τελικά να συγκεντρώσει το μέτρο του 3%, δικαιούται έδρα στο Δημοτικό Συμβούλιο. «Αυτό ορίζει το άρθρο 33, παράγραφος 3, του νόμου του Καλλικράτη», εξηγεί ο κ. Μερμίγκης στο agrinionews.gr. Ο ίδιος  αναφέρει ότι  οι έδρες του πρώτου γύρου, κατανέμονται αναλογικά στους συνδυασμούς που συμμετέχουν στις εκλογές σύμφωνα με το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν σε όλα τα εκλογικά τμήματα του δήμου όλοι οι συνδυασμοί που συμμετείχαν στις εκλογές στην αρχική ψηφοφορία, σύνολο το οποίο διαιρείται με τον αριθμό των εδρών της Α΄ κατανομής.

Το πηλίκο της διαίρεσης, είναι το εκλογικό μέτρο της Α΄ κατανομής. Ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού διαιρείται στη συνέχεια με το εκλογικό μέτρο και καθένας τους καταλαμβάνει τόσες έδρες όσο είναι το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης.

Εάν έχει απομείνει προς διάθεση μία έδρα, την καταλαμβάνει ο επιλαχών συνδυασμός που έχει καταλάβει τουλάχιστον μία έδρα και παρουσιάζει το μεγαλύτερο αχρησιμοποίητο υπόλοιπο.

«Αυτό σημαίνει ότι διακαιούμαστε  έδρα την οποία μάλιστα  παίρνουμε από την παράταξη Μοσχολιού», αναφέρει ακόμη ο κ. Μερμίγκης, που σημειώνει ότι «την παραπάνω ρύθμιση ο «Καλλικράτης» την αναφέρει μάλιστα ως καινοτομία»

Ο ίδιος μετέβη στην πρόεδρο του Πρωτοδικείου Αγρινίου με δικηγόρο, όπου κατέθεσε τον νόμο που αναφέρει τα παραπάνω, αλλά και σχετική απόφαση του ΣτΕ όπου είχαν προσφύγει συνδυασμοί άλλων δήμων για παρόμοιες περιπτώσεις, αλλά και σχετική απόφαση του πρωτοδικείου Μεσολογγίου.

«Η πρόεδρος μας έδωσε να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα εφόσον αυτό ορίζεται δια νόμου. Αν δεν μας δοθεί η έδρα, θα γίνει ένσταση και θα την πάρουμε, το θέμα είναι να αποφύγουμε την όλη διαδικασία», δηλώνει ο ίδιος, με την παράταξη να αναμένει την επίσημη ανακοίνωση την προηγούμενη εβδομάδα.

Θέματα που ενδιαφέρουν

5 Σχόλια

 1. ΔΗΜΗΤΡΗΣ

  Σωστή ενέργεια και το πνεύμα του νόμου. Η εν λόγω παράταξη έλαβε ένα σηματνικό αριθμό ψήφων και πρέπει να εκφράσει την φωνή των ψηφοφόρων στον δημοτικό συμβούλιο

 2. ΕΦΗ

  Αγνωστο γιατί δημιουργεί θέμα το “ΑΝΥΠΟΚΤΑΚΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ” και ο κ. Μερμίγκης. Άλλωστε στο ίδιο το κέιμενο σας γράφετε τα εξής: “Εάν έχει απομείνει προς διάθεση μία έδρα, την καταλαμβάνει ο επιλαχών συνδυασμός που έχει καταλάβει τουλάχιστον μία έδρα και παρουσιάζει το μεγαλύτερο αχρησιμοποίητο υπόλοιπο”. Την αδιάθετη λοιπόν έδρα ΔΕΝ την καταλαμβάνει το ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ αλλά ο επιλαχών συνδυασμός που ΗΔΗ έχει πάρει έστω και μια έδρα. Τελεία και παύλα. Επι της ευκαιρίας την τελευταία εβδομάδα κυκλοφόρησε απο φίλους του “ΑΝΥΠΟΚΤΑΚΤΟΥ” η “ειδηση” και ‘πληροφορία” ότι κερδίζει απο την β’ κατανομή εαν βγει ο Παπαναστασίου έδρα “ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ”. Δυστυχώς (γιατί είναι και θα ήταν καλό να έχουν έδρα οι “ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΙ”) ο νόμος είναι σαφής. Στην β’ κτανομή συμμετέχουν μόνο οι δύο πρώτοι συνδυασμοί. Δυστυχώς…..

 3. Μαίρη Τ.

  ΔΗΜΗΤΡΗΣ, επιτέλους έκανες κι ένα σωστό σχόλιο!!!

 4. Λαμπρος

  Αντι να ερμηνευετε αυθαιρετα την νομοθεσια καλυτερα να περιμενετε την δικαστικη αποφαση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.