Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021

Δικαίωσε τον Δ.Σταμάτη ο Άρειος Πάγος

Δικαίωσε τον Δ.Σταμάτη ο Άρειος Πάγος

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε αθώο τον Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας  Δημήτρη Σταμάτη, ο οποίος το 2010 καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Πατρών για παράβαση καθήκοντος, σε φυλάκιση 7 μηνών με αναστολή. Ειδικότερα, ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την απόφαση του Εφετείου Πατρών, κρίνοντας ότι ο κ. Σταμάτης πρέπει να κηρυχθεί αθώος.
Η υπόθεση αφορούσε την περίοδο που ο Δημήτρης Σταμάτης ήταν νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας και συγκεκριμένα την ανάθεση μεταφοράς μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το 2003  σε δύο ιδιοκτήτες ταξί που είχαν έδρα εκτός της περιοχής των μεταφερομένων μαθητών χωρίς να προηγηθεί μειοδοτικός διαγωνισμός. Όμως, τρίτος ενδιαφερόμενος υπέβαλε προσφυγή κατά της ανάθεσης και η απόφαση του νομάρχη ακυρώθηκε από τον περιφερειάρχη. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Σταμάτης ως νομάρχης εξέδωσε και για την επόμενη εκπαιδευτική περίοδο ανάλογη απόφαση με ανάθεση στους δύο ιδιοκτήτες ταξί την μεταφορά των μαθητών χωρίς και πάλι μειοδοτικό διαγωνισμό.
Υπενθυμίζεται ότι με το νόμο 3731/2008 χαρακτηρίσθηκαν νόμιμες όλες οι νομαρχιακές συμβάσεις μεταφοράς μαθητών που καταρτίστηκαν κατά παρέκκλιση των προβλεπομένων διαδικασιών.
Ωστόσο, το Εφετείο έκρινε ότι ο νόμος δεν μπορεί να άρει το αξιόποινο και αφορά κυρίως στην ικανοποίηση των αστικών αξιώσεων.
Αντίθετα ο ΑΠ έκρινε εσφαλμένη την άποψη του Εφετείου γιατί αφορά όχι μόνο το αστικό μέρος αλλά και τις ποινικές ευθύνες, αφού δεν κάνει διάκριση. Και συνεπώς με βάση τον ευμενέστερο αυτό νόμο έπρεπε να κηρυχθεί αθώος ο κ. Σταμάτης.

πηγή:zougla.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.