Κυριακή, 29 Μαΐου, 2022

Διπλή διαμαρτυρία από τον Ιατρικό Σύλλογο Αγρινίου

Διπλή διαμαρτυρία από τον Ιατρικό Σύλλογο Αγρινίου

Για ανθυγιεινά και συνταγογράφηση

Για δύο λόγους διαμαρτύρεται ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου. Καταρχάς θεωρεί «πέρα για πέρα άδικη και ανισότιμη την μεταχείριση του ιατρικού προσωπικού από την πλευρά της Κυβέρνησης εξαιρώντας το του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας στο σχετικό Νόμο». Για το θέμα αυτό κοινοποίησε την επιστολή του προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γεώργιο Κουτρουμάνη. Παράλληλα ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου εκφράζει την «απόλυτη αντίθεσή του απέναντι στην δημοσιευθείσα, απαράδεκτη πρόθεση εκ μέρους του Υπουργού Υγείας, να εκχωρήσει το δικαίωμα αντικατάστασης φαρμάκων που συναγογραφούνται από ιατρούς, σε πρόσωπα που δεν έχουν την ιατρική ιδιότητα». Αναλυτικά οι δύο ανακοινώσεις:

Για την εξαίρεση από το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας
Ο Ι.Σ.Α. θεωρεί πέρα για πέρα άδικη και ανισότιμη την μεταχείριση του ιατρικού προσωπικού από την πλευρά της Κυβέρνησης εξαιρώντας τους του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας στο σχετικό Νόμο.
Άποψη του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου είναι ότι οι γιατροί ασκούν ένα επικίνδυνο – ανθυγιεινό λειτούργημα, όντας καθημερινά εκτεθειμένοι σε πάσης φύσεως κινδύνους για την προσωπική τους υγεία. Είναι ένας κίνδυνος πραγματικός και απρόβλεπτος, συνυφασμένος με την ίδια τη φύση του επαγγέλματός τους.

Η άρνηση της πολιτείας να αποδεχθεί το αίτημά μας, όταν μάλιστα τούτο αναγνωρίζεται σε πολύτιμους συνεργάτες των ιατρών (νοσηλευτές και άλλα υγειονομικά επαγγέλματα) αντίκειται ευθέως στις διατάξεις των άρθρων 4 και 22 παρ. 1 ε-δ. β’ του Συντάγματος, με τις οποίες καθιερώνεται η αρχή της ισότητας και ειδικότερα, η υποχρέωση παροχής ίσης αμοιβής για εργασία ίσης αξίας, οι οποίες αρχές αποτελούν νομικό κανόνα που επιβάλλει την ομοιόμορφη μεταχείριση των προσώπων που βρίσκονται κάτω από τις ίδιες συνθήκες και δεσμεύει πρωτίστως τον κοινό νομοθέτη. Επομένως, αν γίνει με νόμο δικαιολογημένη ειδική ρύθμιση για ορισμένη κατηγορία προσώπων και αποκλεισθεί από τη ρύθμιση αυτή, χωρίς λόγο, άλλη κατηγορία, για την οποία συντρέχει ο ίδιος λόγος που δικαιολογεί την ειδική ευνοϊκή μεταχείριση, η διάταξη που εισάγει τη δυσμενή αυτή διάκριση, είναι ανίσχυρη ως αντισυνταγματική.
Καλούμε τη Νέα Κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον Υπουργό Εργασίας, σε πνεύμα δικαίου και ισονομίας, άμεσα να επανεξετάσει το ζήτημα της εξαίρεσης του ιατρικού προσωπικού από τη λίστα των ανθυγιεινών επαγγελμάτων, τα οποία σημειωτέων είναι και βαρέα, ανταποδίδοντας το πρέποντα σεβασμό σε μια τάξη λειτουργών με ανυπολόγιστη κοινωνική προσφορά.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Π. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ                        Γ. ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ

Για τις αλλαγές στη συνταγογράφηση
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή του απέναντι στην δημοσιευθείσα, απαράδεκτη πρόθεση εκ μέρους του Υπουργού Υγείας, να εκχωρήσει το δικαίωμα αντικατάστασης φαρμάκων που συναγογραφούνται από ιατρούς, σε πρόσωπα που δεν έχουν την ιατρική ιδιότητα.
Σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 1 του ν. 3418/2005 ιατρική πράξη είναι εκείνη που έχει ως σκοπό τη με οποιαδήποτε επιστημονική μέθοδο πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και αντικατάσταση της υγείας του ανθρώπου. Στην έννοια δε της ιατρικής πράξης περιλαμβάνονται ρητώς κατά νόμο και η συνταγογράφηση, η εντολή για διενέργεια πάσης φύσεως παρακλινικών εξετάσεων, η έκδοση ιατρικών πιστοποιητικών και βεβαιώσεων και η γενική συμβουλευτική υποστήριξη του ασθενή.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου, σέβεται και εκτιμά ως άμεσους συνεργάτες όλους του υγειονομικούς επιστήμονες και όλους τους εργαζόμενους στον χώρο της Υγείας. Διακηρύσσει όμως ότι ο ορισμός και η συνταγογράφηση των φαρμάκων που πρέπει να λαμβάνει κάθε ασθενής αποτελεί αποκλειστικά ιατρική αρμοδιότητα, η οποία δεν μπορεί να εκχωρηθεί σε κανέναν άλλο.
Η ενδεχόμενη αντικατάσταση από μη γιατρούς, των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων που συνταγογραφούνται από ιατρούς, ενέχει μείζονες κινδύνους για την ασφαλή και ιατρικώς υπεύθυνη θεραπεία των ασθενών, εμπίπτει στις διατάξεις περί αντιποίησης της ιατρικής ιδιότητος και επισύρει τις αυστηρότατες συνέπειες του Νόμου σε περιπτώσεις ανεπιθύμητων συμβάντων ή ανεπαρκών θεραπευτικών αποτελεσμάτων.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου καλεί δημοσίως τον Υπουργό Υγείας να επανορθώσει, ανακαλώντας την ατυχή πρόθεσή του, η οποία προκάλεσε σοβαρή και αναίτια αναστάτωση στην κοινή γνώμη και το ιατρικό σώμα.
Τα σοβαρά προβλήματα Υγείας και περίθαλψης των πολιτών δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για πειραματισμούς επικοινωνιακού χαρακτήρα.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Π. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ              Γ. ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.