Τετάρτη, 23 Ιουνίου, 2021

Δράσεις για τις επιχειρήσεις ζητά ο Κατσιφάρας

Δράσεις για τις επιχειρήσεις ζητά ο Κατσιφάρας

Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την προκήρυξη δράσεων που θα στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Δυτική Ελλάδα και μαζί την πραγματική οικονομία ζητά ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας από τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κώστα Χατζηδάκη.

Με επιστολή του  προς τον Υπουργό ο κ. Κατσιφάρας περιγράφει το ζοφερό τοπίο που διαμορφώνεται στην τοπική οικονομία και ζητά γρηγορότερο βηματισμό ώστε άμεσα να υπάρξουν χειροπιαστά αποτελέσματα από το πρόγραμμα που αφορά νέες δράσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Περιφερειάρχη έχει ως εξής:

«Η Ελληνική Οικονομία αντιμετωπίζει για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά το ισχυρό και επώδυνο σοκ της ύφεσης που βιώνει. Αποτέλεσμα της δυναμικής εσωτερικής υποτίμησης που ακολουθείται, που κατά την άποψή μου, παραγνωρίζει ή ξεπερνά δομημένες κοινωνικο – οικονομικές σχέσεις και  αδυνατεί να ελέγξει τις σοβαρές οικονομικές, δημοσιονομικές και κοινωνικές ανισορροπίες που εμφανίζονται.

Η Δυτική Ελλάδα βιώνει δραματικότερα τις συνθήκες αυτές. Η φτώχεια, ανεργία και τα διαρθρωτικά προβλήματα της περιφερειακής οικονομίας μας, η απαξίωση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας καθώς και η πλήρης αποβιομηχάνιση περιοχών με βιομηχανική ιστορία και παράδοση, οδήγησαν σε απώλεια τόσο σε ανταγωνιστικότητα όσο και σε πολύτιμους παραγωγικούς πόρους και φυσικό και ανθρώπινο κεφάλαιο.

Η παραγωγική ανασυγκρότηση της Δυτικής Ελλάδας πέρα από κυρίαρχη οραματική μας θέση, που αποτυπώθηκε τόσο στο εγκεκριμένο από το Περιφερειακό Συμβούλιο μας πρόγραμμα δράσης για την επόμενη τριετία όσο και στο κείμενο βάσης για την αποτύπωση των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων μας για την επόμενη συμβατική περίοδο (2014-2020), είναι και ο μοναδικός δρόμος – διέξοδος από το φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων και αγκυλώσεων που επιβάλλει η περιοριστική οικονομική πολιτική.

Αυτή ακριβώς η παραγωγική ανασυγκρότηση μπορεί και πρέπει να υποστηριχτεί με ειδικά προγράμματα στοχευμένα στην τόνωση του  επιχειρείν σε  συνθήκες  κρίσης, στην ενίσχυση επενδύσεων προσανατολισμένων στην καινοτομία, το περιβάλλον και τις τεχνολογίες  πληροφορικής. Η προδημοσίευση του οδηγού για την νέα δράση για τις ΜΜΕ έδωσε ελπίδες και προσδοκίες που καιρός είναι πλέον να τις ενσαρκώσουμε πρακτικά μέσα από την οριστική  προκήρυξη του προγράμματος.

Κύριε Υπουργέ,

Κατά την φάση της διαβούλευσης που είχε γίνει μεταξύ του αρμόδιου υπουργείου και των Περιφερειαρχών είχα υπογραμμίσει ότι η γενική φιλοσοφία του προγράμματος αυτού πρέπει να είναι η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας των περιφερειών της χώρας λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιφέρειας και με έμφαση στους κλάδους της πραγματικής οικονομίας που έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία αλλά και εξωστρέφεια.

Είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι αυτό το πρόγραμμα είναι και πρέπει να είναι η ευκαιρία της νέας αυτοδιοικητικής περιφέρειας να υλοποιήσει την οραματική και προγραμματική της θέση. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την αξιοποίηση των υπηρεσιών μας που και την τεχνογνωσία έχουν αλλά και επάρκεια (επιστημονική και διαχειριστική) για να μετουσιώσουν σε αποτέλεσμα τους στόχους του παραπάνω σχεδιασμού.

Η καθυστέρηση οριστικής προκήρυξης του προγράμματος επηρεάζει αρνητικά την εικόνα και αποδοχή του προγράμματος τοπικά. Επίσης αρνητικά επηρεάζει και η ενδεχόμενη από ενιαίο φορέα πανελλαδική προκήρυξή του. Εξάλλου τα αποτελέσματα από τις αξιολογήσεις τέτοιων επιλογών του παρελθόντος σας είναι γνωστά και σε σας αλλά και στους συνεργάτες σας.

Κύριε Υπουργέ

Με την παρούσα μου επιστολή παρακαλώ να επιταχυνθούν οι διαδικασίες άμεσης προκήρυξης της «Νέας Δράσης για τις ΜΜΕ» έτσι ώστε να μπορέσουμε ως τοπικές κοινωνίες άμεσα και εντός του πρώτου εξαμήνου του 2013 να έχουμε ορατά τα αποτελέσματα αυτού του προγράμματος.

Όπως και εσείς θα συμφωνήσετε μαζί μου ούτε ο χρόνος μας περισσεύει αλλά και οι δεσμευμένοι πόροι από κάθε Περιφερειακό Πρόγραμμα της τρέχουσας συμβατικής περιόδου είναι πολύτιμοι και αναγκαίοι να προωθηθούν τώρα, σήμερα, στην πραγματική οικονομία».

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.