Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, 2020

Δράσεις και στο Αγρίνιο για τον μήνα Γαλλοφωνίας

κατάλογοςΣτα πλαίσια του εορτασμού της Γαλλοφωνίας, η Ένωση Καθηγητών Γαλλικής ΠΕ Νομού Αιτ/νίας (Ε.ΚΑ.ΓΑ.ΠΕ.Α), διοργανώνει δράσεις στο Αγρίνιο. Η της πρόεδρος Ε.ΚΑ.ΓΑ.ΠΕ.Α Ταξιαρχούλα Κοκκίνη  αναφέρει τα εξής:

Μάρτιος, μήνας Γαλλοφωνίας!

Τι είναι η Γαλλοφωνία και γιατί την γιορτάζουμε σε ολόκληρο τον κόσμο;

Ο Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας ιδρύθηκε στις 20 Μαρτίου 1970 στο Παρίσι. Το σύνθημά του είναι: égalité, complémentarité, solidarité (ισότητα, αλληλοσυμπλήρωση, αλληλεγγύη) και οι αξίες που αντιπροσωπεύει είναι η πολιτιστική ποικιλομορφία, η πολυγλωσσία, η ελευθερία και ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Ο Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας –  στον οποίο η Ελλάδα προσχώρησε το 2006 επισφραγίζοντας τους μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με την Γαλλία –  αποτελείται από 80 κράτη (μέλη, συνδεδεμένα και παρατηρητές) με μία κοινή πολιτιστική φιλοδοξία: την δημιουργία κρατών δικαίου και την ενίσχυση της γλωσσικής και πολιτιστικής ποικιλίας μέσα από την εκπαίδευση και την έρευνα.

Η χώρα μας κατέχει μια προνομιακή σχέση  με την Γαλλία σε ένα ευρύ φάσμα συνεργασίας: στον επιχειρηματικό τομέα, στον τραπεζικό και ιατρικό τομέα, στις κατασκευές μεγάλων έργων, στην πληροφορική, στην υλοποίηση δορυφορικών προγραμμάτων, στον τομέα τροφίμων.

Η γαλλική γλώσσα είναι η μόνη (μαζί με την αγγλική) που ομιλείται και στις πέντε ηπείρους, γεγονός που εξηγεί την δυναμική της και στην χώρα μας. Οι Έλληνες μαθητές επιλέγουν τα γαλλικά ως δεύτερη ξένη γλώσσα, μετά τα αγγλικά, σε ποσοστό 48,5% (στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας), γλώσσα που επίσης κρίνεται απαραίτητη και στην αγορά εργασίας (δεύτερη, μετά τα αγγλικά) σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή», τον Νοέμβριο του 2014).

Τα κράτη-μέλη, μέσα από διάφορα προγράμματα εκδηλώσεων, γιορτάζουν την συμμετοχή τους σε μία γλωσσική κοινότητα περίπου 300 εκατομμυρίων ανθρώπων, που μοιράζονται τη γαλλική γλώσσα, ως μητρική, δεύτερη ή ξένη.

Στα πλαίσια του εορτασμού της Γαλλοφωνίας, η Ένωση Καθηγητών Γαλλικής ΠΕ Νομού Αιτ/νίας (Ε.ΚΑ.ΓΑ.ΠΕ.Α), διοργανώνει τις εξής δράσεις:

Παρασκευή 18 Μαρτίου, στις 10μμ, μουσική βραδιά με γαλλική ζωντανή μουσική, με το συγκρότημα «Les Enfants de Pigalle», στην μουσική σκηνή «Ανδρομέδα».

Σάββατο 19 Μαρτίου, στις 11:30πμ, προβολή της ταινίας «Les enfants de Timpelbach», στον δημοτικό κινηματογράφο «Ανεσις». Είσοδος ελεύθερη, ελληνικοί υπότιτλοι (υπό την αιγίδα του Δήμου Αγρινίου).

 

Ταξιαρχούλα Κοκκίνη, καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας,

                              πρόεδρος Ε.ΚΑ.ΓΑ.ΠΕ.Α

1456923701

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.