Κυριακή, 7 Μαρτίου, 2021

Μεσολόγγι και Αχαΐα βυθίζονται ήδη (VIDEO)

Μεσολόγγι και Αχαΐα βυθίζονται ήδη (VIDEO)
ΑΒΡ.ΖΕΛΗΛΙΔΗΣ:ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Η ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ-ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΧΑΡΑΔΡΟ
ΑΒΡ.ΖΕΛΗΛΙΔΗΣ:ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Η ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ-ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΧΑΡΑΔΡΟ

Την άποψη πως η Δυτική Ελλάδα και πρωτίστως  οι περιοχές  του Μεσολογγίου και της Αχαϊας απειλούνται με εξαφάνιση από τον χάρτη ακόμα και χωρίς να λιώσουν οι πάγοι, κατέθεσε μιλώντας στην Εκπ ομπή του  Γιάννη Γεωργόπουλου  «Πράσινο Κόκκινο σε Γαλάζιο Φόντο»  στο ‘Ράδιο Γάμμα» o Καθηγητής Γενικής Θαλάσσιας Γεωλογίας & Γεωδυναμικής  του Πανεπιστημίου Πατρών Αβραάμ Ζεληλίδης &mu ;ε αφορμή το δημοσίευμα του National Geographic  σύμφωνα με το οποίο περιοχές της Δυτικής  Ελλάδας θα αφανιστούν με το λιώσιμο των πάγων.

Ο  κ. Ζεληλίδης επεσήμανε πως ήδη με ευθύνη του ανθρώπινου παράγοντα η περιοχή του Μεσολογγίου βυθίζεται  καθώς  τόσο η αλλαγή της κοίτης του Αχελώου όσο και οι παρεμβάσεως έχουν προ& kappa;αλέσει διαβρώσεις και καθιζήσεις που επιχειρείται να σταματήσουν το φαινόμενο με λάθος μεθόδους  όπως η τοποθέτηση βράχων.Ο καθηγητής επεσήμανε  πως κάθε χρόνο τα ρεύματα του Πατραϊκό παρασύρουν προς το Ιόνιο τα αδρανή που  «έφερνε» επί  χρόνια ο Αχελώος με αποτέλεσμα πρωτίστως η λιμνοθάλασσα να απειλείται με &alpha ;φανισμό.Την ίδια τύχη σύμφωνα πάντα με τον κ. Ζεληλίδη θα έχουν και περιοχές της Αχαϊας καθώς οι παρεμβάσεις και  ο αφανισμός των αδρανών υλικών από τα ποτάμια της περιοχής οδηγούν σε καταβύθιση ακτών ιδιαί&tau ;ερα προς την Βόρεια πλευρά του Νομού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι περιοχές που βρίσκονται κοντά  στον Χάραδρο  ο οποίος επί χρόνια «σκυλεύτηκε» από εργοληπτικές εταιρείες για την εκτέλεση έργων, με αποτέλεσμα να μην αντικαθ ιστά τα αδρανή που παρασύρουν τα θαλάσσια ρεύματα με φυσική συνέπεια την βύθιση όλων των περιοχών που βρίσκονται κοντά του.

Την διαπίστωση πως  το  Μεσολόγγι και η ευρύτερη  αυτού περιοχή απειλούνται με «αφανισμό» είχε δημοσιοποιήσει μέσω  επιστημονικού άρθρου πριν από δεκαπέντε χρόνια.

 

Δείτε το LINK

www.patrastimes.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.