Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, 2020

Δυτική Ελλάδα: Το 15% των μαθητών πέφτει θύμα σχολικού εκφοβισμού

123bullyino Δεύτερη μετά τη Ρουμανία η χώρα μας στο cyber-bullying 


Δράστες κυρίως αγόρια, χρησιμοποιώντας σωματική βία – Ξεκινά πρόγραμμα πρόληψης στα σχολεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης της Περιφέρειας

Αυξητικές τάσεις καταγράφουν σε ολόκληρη τη χώρα, και στην περιοχή μας, τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι Αστυνομικές Αρχές σύμφωνα με έρευνες, όσον αφορά την αύξηση του σχολι&ka ppa;ού εκφοβισμού και του εκφοβισμού μέσα από το διαδίκτυο.

Περίπου ένα ποσοστό 10 – 15% των μαθητών πέφτει θύμα σχολικού εκφοβισμού από συμμαθητές τους ίδιας ή μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ κατά κύριο λόγο δράστες φέρονται τα αγόρια, που χρησιμοποιούν κατά κύριο λό γο σωματική βία. Η χώρα μας καταλαμβάνει την 4η θέση ανάμεσα σε 41 χώρες σε περιστατικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, ενώ όσον αφορά τη νέα μορφή εκφοβισμού που αναπτύσσεται μέσω των κινητών τηλε&phi ;ώνων αλλά κυρίως μέσω του διαδικτύου, το cyber bullying, η Ελλάδα είναι στη δεύτερη θέση μετά από την Ρουμανία.

Αυτά είναι τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΛ.ΑΣ. καθώς και άλλες Οργανώσεις και Σύλλογοι που ασχολούνται με αυτό το ζήτημα, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να υπάρξ ουν και ειδικότερα αποτελέσματα σχετικά με το τι ακριβώς γίνεται στα σχολεία της Πάτρας, της Αχαΐας και γενικότερα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Και όλα αυτά θα προκύψουν μέσω του πρωτοποριακού προγράμματος που ξεκίνησε ήδη να υλοποιεί με την έναρξη της σχολικής χρονιάς στα σχολεία της περιοχής η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της Περ&i ota;φέρειας Δυτικής Ελλάδας.

 

Πρόκειται για ακόμα προληπτική δράση της Ελληνικής Αστυνομίας στη Δυτική Ελλάδα κατά την οποία καταρτισμένοι αξιωματικοί, όπως επίσης και οι ψυχολόγοι της ΕΛ.ΑΣ. στην Περιφέρεια, θα μεταβούν &si gma;τα σχολικά συγκροτήματα όπου θα έρθουν σε επαφή με τους μαθητές και θα τους ενημερώσουν για σοβαρά κοινωνικά ζητήματα.

Ζητήματα όπως η οδική ασφάλεια, η οδήγηση, ο σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός, τα ναρκωτικά και κυρίως ο σχολικός εκφοβισμός ή ο εκφοβισμός μέσω διαδικτύου (bulling – cyber bulling).

Τόσο στην Αχαία, όσο στην Ηλεία, την Αιτωλία και την Ακαρνανία είναι πολλά τα σχολεία, με τη βοήθεια της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που έχουν δηλώσει συμμετοχή στις συγκ&epsilo n;κριμένες διαλέξεις που θα πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη σχολική χρονιά.

 

Θ. Χασάπη: «Πλέον το φαινόμενο έχει αρχίσει να λαμβάνει διαστάσεις»

Διαστάσεις έχει αρχίσει να λαμβάνει το κομμάτι του σχολικού εκφοβισμού και του εκφοβισμού στο διαδίκτυο (bulling and cyber bulling). Όπως επεσήμανε ο κ. Σφέτσος επιστήμονες ψυχολόγοι της Ελληνικής Αστυν&o micron;μίας θα αναπτύξουν και ασχοληθούν με αυτό το ζήτημα στις διαλέξεις που γίνονται στα σχολεία, προκειμένου να γνωρίζουν πλέον οι μαθητές τον κίνδυνο που διατρέχουν και έτσι να δείχνουν περισ& sigma;ότερο προσεκτικοί.

«Πλέον το φαινόμενο έχει αρχίσει να λαμβάνει διαστάσεις. Δεν είναι καινούργιο, αλλά η συχνότητα και η ένταση με την οποία εκδηλώνεται και οι μορφές που λαμβάνει το διαφοροποιούν σε σχέση με το παρελθόν. Συνολικά με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας από έρευνες, περίπου ένα 10 – 15% των μαθητών πέφτει θύμα σχολικού εκφοβισμού. Η χώρα μας καταλαμβάνει την 4η θέση ανάμεσα σε 41 χώρες σε περιστ&a lpha;τικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, ενώ όσον αφορά τον διαδικτυακό εκφοβισμό είμαστε ως χώρα δεύτερη μετά τη Ρουμανία» εξήγησε η Υπαστυνόμος Α΄ (Υγειονομικού) Θεοδώρα Χασάπη, κατά τη διάρ& kappa;εια της συνέντευξης Τύπου.

Επίσης η κυρία Χασάπη αναφέρθηκε στα όσα θα παρουσιαστούν στα παιδιά και στην προσπάθεια να εξωτερικεύσουν οι μαθητές εμπειρίες που είχαν ώστε να αντιμετωπιστούν και να βοηθηθούν με κάθε δυ νατό τρόπο, προσθέτοντας πως αφορά κυρίως πράξεις βίας μεταξύ μαθητών ώστε να προκληθεί πόνος ή αναστάτωση. Οι μορφές του ποικίλουν, όπως ο σωματικός, εκφοβισμός, ο λεκτικός, ο ψυχολογικός, ο σεξ&om icron;υαλικός, ο κοινωνικός και ο διαδικτυακός εκφοβισμός. Το τελευταίο αποτελεί την πιο πρόσφατη μορφή, ιδιαίτερα επικίνδυνη, όπου ο θύτης μπορεί να παραμένει άγνωστος, λόγω του διαδικτύου.

Στις διαλέξεις αυτές θα γίνει προσπάθειας προσέγγισης του προφίλ των παιδιών που βιώνουν τέτοιες συμπεριφορές, θα τονιστούν οι επιπτώσεις στην ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη, αλλά θα γίνει και ενθάρρυνση για την γνωστοποίηση τέτοιων συμπεριφορών από τους μαθητές σε γονείς ή εκπαιδευτικούς.

 

 

Χ. Σφέτσος: «Συνεχίζονται οι δράσεις πρόληψης»

«Η Ελληνική Αστυνομία εδώ και πολλά χρόνια, όσον αφορά τα ζητήματα της τροχαίας και της οδικής ασφάλειας, κάνει μια αξιόλογη προσπάθεια, μεταβαίνοντας σε σχολεία και ενημερώνοντας τα παιδιά. Μ& epsilon; τις παρούσες διαλέξεις θα επιχειρήσουμε να ενημερώσουμε τους μαθητές για το πώς λειτουργούμε ως συνεπιβάτες, επιβάτες μέσων μαζικής μεταφοράς, οδηγοί ποδηλάτων και πεζοί, αλλά και π& omega;ς πρέπει να συμπεριφερόμαστε στο σχολικό λεωφορείο αφού και τότε παρατηρούνται πολλά ατυχήματα», σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης ο υπεύθυνος Τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθ&upsi lon;νσης, Αστυνόμος Α’ Χαράλαμπος Σφέτσος.

Παράλληλα, ο κ. Σφέτσος αναφέρθηκε και στο σοβαρό ζήτημα, τη μάστιγα των ναρκωτικών: «Έμπειροι αξιωματικοί μας θα μιλήσουν στα παιδιά, της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για το μεγάλο αυτό πρόβλ&eta ;μα, για τον τρόπο που οι επίδοξοι διακινητές επιχειρούν να τους προσεγγίσουν και θα τους παρουσιάσουν οπτικοακουστικό υλικό που δείχνει πως μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η χρήση ν&alpha ;ρκωτικών επιβαρύνει την υγεία και επηρεάζει τη εξωτερική εμφάνιση των χρηστών».

Επιπλέον, τόνισε πως θα υπάρξει παρουσίαση και για τον σχολικό επαγγελματικό προσανατολισμό και κυρίως ενημέρωση για το επάγγελμα του αστυνομικού, τον τρόπο εισαγωγής τους στις Σχολ� �ς της Αστυνομίας, τη διάρκεια της φοίτησης τους, το αντικείμενο σπουδών και την επαγγελματική αποκατάσταση.

 

 

Δείτε το LINK

patrastimes.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.