Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

Δωρεάν ρεύμα: κρατική υποχρεώση με καθυστέρηση

Δωρεάν ρεύμα: κρατική υποχρεώση με καθυστέρηση

krat

Μια ματιά έξω από τα σύνορα μας πείθει ότι μέχρι να τελειώσουμε εμείς τις εκλογές ίσως να μην υφίσταται καν η συζήτηση για το αν θα μείνουμε στην Ε.Ε. κι αν θα μας ανακεφαλαιώνει η ΕΚΤ. Οι άλλες χώρες έχουν κι άλλα ζητήματα να λύσουν. Εντούτοις ένα τοπικό  θέμα είναι πολύ διδακτικό και χρήζει αναφοράς.

Η μεγάλη συζήτηση συχνά είναι αν ήμασταν πάντα μπαταχτζήδες ή μας έκανε έτσι το κράτος, η Πολιτεία, η αγωγή από το πολιτικό προσωπικό. Η ιστορία με το δωρεάν ρεύμα που θα έχει η Σπολάϊτα και άλλες 8 κοινότητες της περιοχές από τις ΑΠΕ, πλην φωτοβολταϊκών, είναι πολύ διδακτική. Συνοπτικά μέχρι τις 2000 κιλοβατώρες δεν θα πληρώνουν ρεύμα σε πολλά μέρη ανά τη χώρα όπου έγιναν  υδροηλεκτρικά εργοστάσια ή αιολικά πάρκα. Δεν θέλω να πω  ότι οι οικολογικές ανησυχίες αλλάζουν κάπως και οι ανεμογεννήτριες μοιάζουν να μην χαλάνε τόσο το τοπίο αν αυτός που τις εκμεταλλεύεται σου δίνει κι εσένα κάτι, εσένα που θα τις βλέπεις μέσα στο τοπίο στο οποίο μεγάλωσες. Σίγουρα  ο Έλληνας θα έβλεπε αλλιώς τις επενδύσεις που έχουνε ένα περιβαλλοντικό κόστος αν η ΔΕΗ τον σεβόταν από παλιά και του έδινε κάτι άλλο, πέραν μερικών διορισμών, για τις τεχνητές λίμνες ή τις εξορύξεις.

Στον Βάλτο που συζητούν  διάφορες οργανώσεις πολιτών για το ενδεχόμενο εγκατάστασης αιολικού πάρκου στην περιοχή, ίσως να το έβλεπαν αλλιώς αν υπήρχε ένα απτό όφελος για την περιοχή, με προτιμότερο κάποιο αναπτυξιακό και όχι απλά ένα καταναλωτικό όφελος, βεβαίως.

Και γενικότερα, ίσως ο Έλληνας να ήταν λιγότερο εχθρικός προς οτιδήποτε  αλλάζει το τοπίο της περιοχής του, μέχρι του σημείου βέβαια που δεν συντελείται κάποιο έγκλημα. Είναι η ίδια ιστορία με την μετεξέλιξη των ΧΥΤΥ. Δεν είναι τυχαίο ότι τέτοιες μονάδες υπάρχουν σε κέντρα πόλεων της Δανίας ή στη Βιέννη. Αφενός κάτι αντισταθμιστικό προσφέρουν(συχνά θέρμανση)κι αφετέρου το ίδιο το σύστημα βεβαιώνει με την φερεγγυότητά του ότι δεν θέλει να σε ρίξει και να υποβαθμίσει τη ζωή σου.

Εδώ δεν είναι τυχαίο ότι ο Έλληνας έμαθε να έχει τη συνείδηση που όλοι ξέρουμε. Όταν το κράτος δεν σου αποδίδει αυτά που θα έπρεπε κι αυτά που σου έχει τάξει κι όταν κοιτάει να σε «ρίξει» απλά δεν το «ταΐζεις» κι εσύ μετά από κάποιο σημείο ειδικά να βλέπεις ότι τα λεφτά σου γίνονται προνόμια κάποιων. Στην περίπτωσή μας το λεπτό σημείο, π.χ για την Σπολάιτα, το αναφέρει ο δήμαρχος Αγρινίου σε ανάρτησή του στο facebook: Πρόκειται για κάτι που έπρεπε να έχει γίνει από το 2010(!). Επί τόσα χρόνια κανένας δεν εξηγούσε σε κανένα γιατί δεν προχωρούσε μια υποχρέωση του κράτους προς πολίτες του. Για…άγνωστους λόγους τώρα το θέμα ξεπάγωσε! Ε, μετά πώς να στηρίξεις οποιαδήποτε πολιτική και πώς να μην ψάχνεις να βρεις ένα λόγο για να αντιταχθείς στα μεγαλοσυμφέροντα. Αφού ακούς «επένδυση» και καταλαβαίνεις ότι κάποιος έρχεται να σε ρίξει και να σου πάρει χωρίς να σου δώσει τίποτε. Με τις ευλογίες του κράτους-φεσωτή.

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.