Τρίτη, 13 Απριλίου, 2021

“Είχα πάει λαϊκή” (και έλειπε η ταμειακή)

Είχα πάει λαϊκή (και έλειπε η ταμειακή)

Στιγμιότυπα από ένα Σάββατο σε λαϊκή στο Αγρίνιο…

Γράφει ο Γιάννης Συμψηρής

Αποφασίσαμε χθες Σάββατο να επισκεφτούμε τη λαϊκή στην περιοχή αριστερά της οδού Αγίου Ιωάννη Ρηγανά(στην αρχή πριν τα φανάρια) γιατί η τελευταία μας επίσκεψη εκεί ως πολίτες υπήρξε τραυματική.

Με μεγάλη μας χαρά διαπιστώσαμε την παρουσία τόσο της δημοτική Αστυνομίας όσο και αντιδημάρχου του Αγρινίου που ήταν προφανές ότι δεν εκεί για ψώνια. Ως εκ τούτου διαπιστώσαμε τρία ευχάριστα γεγονότα.

Πρώτον είχε μπει κάποια σχετική τάξη στο παρκάρισμα που είναι γνωστό ότι τα Σάββατα εκεί είναι καθαρά προαιρετικό…Δεύτερον, με μεγάλη μας χαρά είδαμε σαφή οριοθέτηση των πάγκων αλλά και αποτροπή…επέκτασης της λαϊκής προς βορρά και νότο με κάθε είδους μικροπωλητές απίθανων προϊόντων και τις γνωστές εικόνες με τα ζωντανά κοτόπουλα και άλλα ζώα που είναι εγκλωβισμένα σε τραγικές συνθήκες. Και τρίτον -πλην της φωτογραφίας που βλέπετε σε παρακείμενη οδό όπου στο δρόμο(και στον ήλιο) είναι οι πατάτες και στο γρασίδι είναι ξάπλα η φαμίλια πλην του… πατρός, μπορούμε να πούμε ότι δεν υπήρχαν οι εικόνες…Καμπούλ που βλέπει κανείς στις ελληνικές λαϊκές.

Όμως τα καλά νέα τελειώνουν εδώ. Γιατί οι πωλητές της λαϊκής χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες. Σε αυτούς με τα προϊόντα γης που κατά 99% έχουν ταμειακή και ακόμα και όνομα παραγωγού και προέλευση προϊόντος. Σε κάποιους που είναι σε ημι-παράνομη κατάσταση καθώς πουλάνε γενικώς προϊόντα αλλά όχι και τόσο…φανατικά με τιμές και ταμπέλες. Και στην κατηγορία της παρανομίας με κάποιους από αυτούς που πωλούν προϊόντα που ανήκουν στις… αρμοδιότητες του τμήματος Εμπορίου της Περιφέρειας.

Στις εικόνες βλέπετε κολώνιες κάθε είδους, ρούχα, τζιν, εσώρουχα, παπούτσια φύρδην μίγδην, φυλαχτά και άλλα παρόμοια που έχουν το εξής χαρακτηριστικό: Πωλούνται με τιμές στην διακριτική ευχέρεια του…μαγαζάτορα, είναι σε συντριπτικό βαθμό απομιμήσεις ή «αδειασμένα» στοκατζίδικα(αυτά αδειάζουν με πολλούς τρόπους…) και το κυριότερο δεν έχουν καμιά πιστοποίηση και καμιά ταμειακή μηχανή.

Κυριολεκτικά η λαϊκή είναι χωρισμένη στα κοροΐδα που «χτυπούν» τα προϊόντα τους και στους… έξυπνους που νομίζουν ότι το… ΦΠΑ είναι οι Φυλακές Πολεμικής Αεροπορίας.

Επειδή λοιπόν γίνονται έλεγχοι στους μαγαζάτορες της πόλης, όπως έχει γράψει το agrinionews , καλό είναι να γίνουν και σε αυτούς τους κυρίους και τις-πολλές-κυρίες που νομίζουν ότι διέπονται από ειδικούς νόμους τα δικά τους μαγαζιά. Να σημειωθεί ότι ενώ παλιότερα αυτές οι κατηγορίες ήταν συνήθως από ειδική κατηγορία πολιτών που έτσι κι αλλιώς δεν μετέχουν στο φορολογικό σύστημα της χώρας αυτοδικαίως και με ειδική ρύθμιση λόγω άγραφου φυλετικού κληρονομικού δικαίου, τώρα υπάρχουν από όλες τις καταγωγές και προελεύσεις ανάλογοι Ε.Χ.Τ.Φ. Δηλαδή έμποροι χωρίς ταμειακή και φορολόγηση…

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.