Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Εγκρίθηκε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Εγκρίθηκε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

 

Εγκρίθηκε χθες (22/5/2013) από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδος, η πρόταση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για έτος 2013, η οποία προέκυψε από το σχεδιασμό των Υπηρεσιών της ΠΔΕ, τις προτάσεις των Δήμων των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων και από τη διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα Πρόγραμμα που καταρτίστηκε ώστε

  • Να εξυπηρετεί τον στρατηγικό στόχο του τριετούς αναπτυξιακού προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
  • Να εκμεταλλεύεται πολλαπλασιαστικά τους περιορισμένους εθνικούς πόρους έτσι ώστε να διευκολύνει την ωρίμανση έργων σημαντικής αναπτυξιακής αξίας για ένταξή τους στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος τόσο του περιφερειακού προγράμματος όσο και ειδικών τομεακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
  • Να στοχεύει στην τακτοποίηση των προϋπολογισμών των έργων σύμφωνα με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις και καλύπτει υποχρεώσεις αναθεωρήσεων ή διαφορών ΦΠΑ καθώς και την επικαιροποίηση των οικονομικών στοιχείων των ενταγμένων έργων βάσει των συμβατικών τους υποχρεώσεων

«Σημαντικό μέρος των προτεινόμενων πιστώσεων κατανέμονται σε έργα συντήρησης του Εθνικού οδικού δικτύου και κυρίως των τριών σημαντικών οδικών αξόνων ΝΕΟ Πατρών-Πύργου, ΝΕΟ Αντιρρίου-Ιωαννίνων και ΠΕΟ Πατρών-Κορίνθου (Τμήμα Πάτρα-Αίγιο) για τους οποίους απαιτείται άμεση αποκατάσταση φθορών για την ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων» τόνισε ο κ. Κατσιφάρας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γεώργιος Αγγελόπουλος, που ήταν και ο εισηγητής του θέματος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας στην αίθουσα του πρώην εργοστασίου «Λαδόπουλου», ανέφερε: «Πέρσι προσπαθώντας να δούμε πόσα έργα έχει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας, απευθυνθήκαμε στην Τράπεζα της Ελλάδος για να καταγράψουμε τους ανοικτούς λογαριασμούς ώστε να υπάρξει μια βάση. Προέκυψε ένα νούμερο έργων πάνω από 1.000 και αμέσως μετά άρχισε η καταγραφή από τη Διεύθυνση Προγραμματισμού για το πόσα είναι ενεργά και πόσα όχι. Φέτος με τον ίδιο τρόπο και δεδομένη τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε μέσα στο 2012, ο αριθμός των καταγεγραμμένων έργων ανέρχεται στον αριθμό των 700, σε μία προσπάθεια κατάρτισης ενός ρεαλιστικού προγράμματος σε σχέση με τον αριθμό των έργων που εκτελούνται ή ‘κινούνται’. Η πρόταση κατάρτισης του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το τρέχον έτος, δεν περιέχει μόνο έργα που εκτελεί η Περιφέρεια, είναι παράλληλα σύμφωνο και με τις πολιτικές και νομικές δεσμεύσεις της χώρας».

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας υπογράμμισε πως «το συνολικό ύψος των πιστώσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο θα διατεθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατά την διάρκεια του έτους 2013 για την εκτέλεση συνεχιζόμενων από τα προηγούμενα έτη έργων, κατά Φορέα και Συλλογική Απόφαση, καθορίστηκε στα 68.000.000 ευρώ (προερχόμενα από τα έργα εθνικού και συγχρηματοδοτούμενου σκέλους). Ο προγραμματισμός των πιστώσεων διαμορφώθηκε με τη λογική να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις για χρηματοδότηση των φορέων Υλοποίησης των έργων του ΠΔΕ, να καλύψει τις απαραίτητες (ανελαστικές) δαπάνες Συντήρησης του Εθνικού και Επαρχιακού οδικού Δικτύου και να μην υπερβεί τα όρια (οποιαδήποτε υπέρβαση θα είχε ως συνέπεια να μην γίνει αποδεκτή η πρόταση). Ο συγκερασμός των ανωτέρω ήταν πολύ δύσκολο να επιτευχθεί λαμβάνοντας υπόψη ότι το συνολικό άθροισμα των αιτούμενων πιστώσεων από τους φορείς υλοποίησης των έργων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι πολλαπλάσιο των ορίων χρηματοδότησης».

Τέλος, ο κ. Κατσιφάρας επεσήμανε πως «από το τρέχον έτος ενεργοποιείται η διαδικασία αξιολόγησης των Φορέων Χρηματοδότησης του Προγράμματος σχετικά με τον ορθό προγραμματισμό και την υλοποίηση των επιμέρους προγραμμάτων δημοσίων επενδύσεων αρμοδιότητάς τους στο πλαίσιο των οικονομικών στόχων που τίθενται, ώστε να μην κινδυνεύσει με περαιτέρω μείωση το ήδη μικρό όριο χρηματοδότησης της Περιφέρειάς μας».

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.